"Пріоритетом зовнішньої політики України на 2017 рік залишиться протидія російській агресії" - голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 грудня 2016, 15:17

"У 2016 році не вдалося відновити контроль над ділянкою українсько-російського кордону на сході України, також, на жаль, у рамках "нормандського формату", Мінського процесу ми не побачили конкретних зрушень, обстріли тривають. Тож ситуація на Донбасі та  процеси, які відбуваються, залишаться важливими в 2017 році", - сказала  Ганна Гопко під час засідання Ради зовнішньої політики «Українська призма», підбиваючи дипломатичні підсумки року.

Парламентарій також відзначила важливість парламентського контролю над сектором безпеки і оборони України. "Ми маємо законодавчо це виписати. Повинні бути звіти міністра оборони в парламенті, хоча б двічі на рік", - наголосила вона.

На її думку, також вкрай необхідний в 2017 році  є закон про дипломатичну службу,  щодо якого наразі тривають  консультації різного рівня. Також  народний депутат очікує кілька кадрових змін у головних посольствах.

Крім того  за словами Г. Гопко,  очікуються  візити до України Папи Римського Франциска, новопризначеного державного секретаря США.

Промовець відзначила успіх в економічній площині зовнішньої політики, зокрема підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Канадою, спорудження Держпідприємством "Антонов" літака Ан-132 для Саудівської Аравії, комерційний рейс з Праги (Чехія) в Перт (Австралія), вчинений вперше українським транспортним літаком «Мрія», а також кілька візитів високопоставлених осіб української держави в країни Азії та Африки для налагодження торгівлі.

Водночас Ганна Гопко наголосила на відсутності стратегічного бачення економічного розвитку держави. "Якщо б чітко було визначено, яка у нас економіка, на якій стратегічній сфері ми робимо акцент, то  відповідно ми б розуміли які наші національні інтереси, а дипломати мали б орієнтири в своїй діяльності", - зазначила парламентарій.