«Український тиждень дав можливість побудувати такі канали зв'язку, яких до вчорашнього дня ще не було», - В.Гройсман (підсумкова інформація)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 березня 2016, 11:30

 

У Брюсселі з 28 лютого по 2 березня відбувся «Український тиждень», в рамках якого проходила Конференція високого рівня Європейського Парламенту та Верховної Ради України щодо розвитку спроможностей заради реформ та засідання Бюро Парламентського комітету асоціації.

Відповідно до Програми візиту відбулися зустрічі Голови Верховної Ради України В.Б.Гройсмана з Керівником Місії з оцінки потреб, Колишнім Президентом Європейського Парламенту П.Коксом, із Заступником Генерального секретаря НАТО А.Вершбоу, Президентом Європейського Парламенту М.Шульцем, Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро і соціального діалогу В.Домбровскісом. За підсумками спільної зустрічі лідерів політичних фракцій Верховної Ради України і  Європейського Парламенту під головуванням Володимира Гройсмана і Мартіна Шульца, Голова Верховної Ради України і Президент Європейського Парламенту оприлюднили спільну заяву. У заяві зазначено, що під час першого в історії наших відносин спільного засідання лідерів політичних фракцій обох парламентів були ухвалені рекомендації  Доповіді «Місії з оцінки потреб» на чолі з колишнім Президентом ЄП Петом Коксом, в якій міститься амбітна дорожня карта  реформування і трансформації Українського Парламенту. «Ця доповідь надає конкретні пропозиції щодо поліпшення якості законотворчого процесу,  ефективності і прозорості, і являє собою спільний доробок усіх депутатських фракцій і груп Верховної Ради», - сказано у заяві. У ній також наголошено на спільній відданості реалізації системних реформ в Україні, підкреслено непохитну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, наголошено на важливості національної єдності і політичного консенсусу всіх політичних сил в Україні у цей складний політичний період. «Ми сподіваємося, що процес реформування Верховної Ради буде єднати більшість і опозицію для досягнення спільної мети підвищення довіри до парламенту в очах суспільства і перетворення його на справжню основу української демократії», - зазначили автори Заяви.

 29 лютого пройшла Конференція високого рівня з оцінки потреб і спроможностей Парламенту України під головуванням: Елмара Брока, Голови Комітету у закордонних справах Європарламенту, Співголови Координаційної групи Європарламенту з питань підтримки демократії та координації виборів і Андрєя Пленковича, провідника програми Європарламенту з парламентської підтримки і розвитку спроможностей Верховної Ради України, Голови делегації Європейського Парламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС.

Під час Конференції прозвучали виступи Президента Європарламенту Мартіна Шульца, Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, колишнього Президента Європейського Парламенту Пета Кокса, Комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнеса Хана.

За підсумками  Конференції відбулись прес-конференції Голови Верховної Ради України В.Б.Гройсмана та Президента Європейського Парламенту М.Шульца до преси, а також окремо Прес-конференція голів депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України разом з  А.Пленковичем, провідником програми Європарламенту з парламентської підтримки і розвитку спроможностей Верховної Ради України, Голови делегації Європейського Парламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС.

Народні депутати України разом з європейськими парламентарями взяли активну участь у дискусіях з обговорення «Доповіді «Місії з оцінки потреб», поспілкувались з журналістами.

За результатами панельних дискусій у Брюсселі підписана Угода про співпрацю в адміністративній сфері між Загальним секретаріатом Європейського Парламенту і Апаратом Верховної Ради України.

Від Загального секретаріату підпис під Угодою поставив Генеральний секретар Європейського Парламенту Клаус Велле.
Від Апарату Верховної Ради України Угоду підписав В.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський.

 

В рамках дискусії  розглядалися можливості для більш плідної співпраці між українським громадянським суспільством та Верховною Радою України у контексті викликів, що стоять перед Україною у 2016 році,  а  також роль українського суспільства в роботі парламенту та прискоренні реформ. Зокрема, досліджувалися найбільш ефективні  шляхи такої співпраці.

У рамках «Українського тижня» Голова Верховної Ради зустрівся із Заступником Генерального секретаря НАТО Александром Вершбоу, під час розмови з яким було обговорено перспективи поглиблення двостороннього співробітництва з Україною.

В. Гройсман також провів зустріч із Високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої і безпекової політики - Віце-президентом Європейської комісії Федерікою Могеріні.

За підсумками «Українського тижня» Глава парламенту зазначив, що з реформи Верховної Ради Почнеться зміцнення інституційної спроможності в Україні.

Внутрішня реформа Верховної Ради України підвищить професійність та якість рішень Парламенту та сприятиме зміцненню інституційної спроможності усіх гілок влади держави. Про це заявив Голова Парламенту Володимир Гройсман під час закриття Конференції високого рівня Європейського Парламенту та Верховної Ради України щодо розвитку спроможностей заради реформ у Брюсселі у середу.

"Саме від нас з вами, від наших рішень залежить, якою буде Україна, які будуть прийматися рішення – поспіхом, як це ще сьогодні залишається нормою, із низькою якістю, – чи ми побудуємо систему, яка зробить усіх нас кращими. Я обираю той шлях, який зробить нас інституційно сильними, професійними, і ми зможемо продемонструвати абсолютно нову якість необхідних рішень", – заявив він.

В. Гройсман висловив подяку усім ініціаторам цієї реформи – Президенту Європарламенту Мартіну Шульцу, голові Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмару Броку, голові делегації Європарламенту  у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Андрєю Пленковичу, керівнику Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Пету Коксу та народним депутатам України – "за величезну пророблену роботу".

"Український тиждень дав можливість побудувати такі канали зв'язку, яких до вчорашнього дня ще не було. Ми сьогодні більше розуміємо одне одного, реальний стан справ, ми готові об'єднати зусилля для того, щоб подолати надзвичайно складні виклики, які має наша країна, які має увесь цивілізований світ, зокрема і Європейський Союз", – заявив він.