Пропозиції Місії Кокса мають великий шанс бути реалізованими, - Оксана Сироїд

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 березня 2016, 20:45

 

По завершенню Конференції високого рівня з оцінки потреб і спроможностей українського парламенту Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що ця подія у Брюсселі має надзвичайно важливе значення для українського суспільства: «Беззастережно матимуть позивні наслідки ті пропозиції, що запропоновані Місією Пета Кокса». «Вони мають великий шанс бути реалізованими через іхню значну легітимність, оскільки відображають переживання усіх парламентарів, - сказала вона. – Президент Кокс говорив з величезною кількістю людей – попередньо в обговоренні брали участь більше сотні українських народних депутатів і членів громадських організацій, тому кожен депутат вважає, що це є його пропозиції і рекомендації».

Але крім того, за її словами, «знакові речі з цього заходу - це є й зустрічі, просто зустрічі між парламентаріями, як українськими, так і між українськими і європейськими депутатами». «Головне наше відчуття - це те, що для українців важливо розуміти, що немає втоми від України, - підкреслила О.Сироїд. - Тут так багато людей, які розуміються на проблемах України та так сильно вболівають за неї, і їм бракує знань». На її думку,  завдання і обов’язок українських парламентарів після повернення додому «надавати правдиву інформацію, підтримувати контакти». Таким чином же, вважає Заступник Голови парламенту, потрібно дослідити і проблеми «мінських угод», причини їх невиконання. «Це є дуже перспективний шлях», - наголосила вона.

Для імплементації рішень за рекомендаціями Місії Пета Кокса потрібні будуть підтримка не лише парламенту, а й Президента і Уряду, вважає О.Сироїд. «Це ті рішення, які потребуватимуть ще додаткових зусиль і обговорень, а є рішення, які залежать виключно від депутатів, - на них ми можемо піти якнайшвидше», - сказала вона.

Торкаючись питання зміни Уряду, Заступник Голови Верховної Ради зазначила, що «не може Уряд повставати проти парламенту». «Це неприродно, це ніби діти повстають проти батьків, парламент повинен контролювати, як витрачаються народні гроші. Тому формування нового уряду - це та точка, з якої ми можемо почати нову практику взаємодії», - наголосила вона.