В. Гройсман: З реформи Верховної Ради почнеться зміцнення інституційної спроможності в Україні

Прес-секретар Голови Верховної Ради України
02 березня 2016, 15:42

 

Внутрішня реформа Верховної Ради України підвищить професійність та якість рішень Парламенту та сприятиме зміцненню інституційної спроможності усіх гілок влади держави. Про це заявив Голова Парламенту Володимир Гройсман під час закриття Конференції високого рівня Європейського Парламенту та Верховної Ради України щодо розвитку спроможностей заради реформ у Брюсселі у середу.

"Саме від нас з вами, від наших рішень залежить, якою буде Україна, які будуть прийматися рішення – поспіхом, як це ще сьогодні залишається нормою, із низькою якістю, – чи ми побудуємо систему, яка зробить усіх нас кращими. Я обираю той шлях, який зробить нас інституційно сильними, професійними, і ми зможемо продемонструвати абсолютно нову якість необхідних рішень", – заявив він.

Очільник Верховної Ради висловив переконання, що з реформи Парламенту почнеться зміцнення інституційної спроможності у країні. "Законодавча влада має змінити систему і у виконавчій владі, і у судовій, а для того ми маємо бути професійними, якісними і сучасними". "Маємо показати усім, як потрібно будувати усередині механізми, які продукують якісні реформи", - наголосив В. Гройсман.

В. Гройсман висловив подяку усім ініціаторам цієї реформи – Президенту Європарламенту Мартіну Шульцу, голові Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмару Броку, голові делегації Європарламенту  у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Андрєю Пленковичу, керівнику Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Пету Коксу та народним депутатам України – "за величезну пророблену роботу".

"Український тиждень дав можливість побудувати такі канали зв'язку, яких до вчорашнього дня ще не було. Ми сьогодні більше розуміємо одне одного, реальний стан справ, ми готові об'єднати зусилля для того, щоб подолати надзвичайно складні виклики, які має наша країна, які має увесь цивілізований світ, зокрема і Європейський Союз", – заявив він.

Голова Парламенту зазначив, що після презентації Плану дій на часі реалізація передбачених ним завдань, у зв'язку з чим В. Гройсман закликав колег до спільної роботи. Він висловив сподівання, що кожен народний депутат, лідер фракцій Верховної Ради та голова Комітету лишатимуться однією командою, яка буде "здатна провадити зміни та продемонструвати успіх для усього українського суспільства".

"План має бути реалізовано. Ми маємо з вами визначити спільний план дій, маємо врешті-решт кожен з нас сказати, що ми маємо політичну волю у цей історичний момент взяти на себе відповідальність і зробити план реальністю", – наголосив очільник Верховної Ради, висловивши переконання, що за підтримки міжнародної спільноти План вдасться швидко реалізувати.

В. Гройсман зазначив, що як зовнішні виклики, так і внутрішні проблеми, які стоять сьогодні перед Україною, потребують адекватної відповіді щодо потрібних змін. "Нам треба чітко визначити завдання і провести дуже чітку діагностику, що конкретно в кожній сфері ми маємо змінити", – зауважив він.

За його словами, потребують вирішення низка важливих завдань, серед яких реформування національної економіки, оборонної сфери, судової системи, державної служби, проведення децентралізації – "результат цих реформ залежить від нашої професійності, спроможності", підкреслив Голова Парламенту.

"Не маємо морального права проводити реформи заради реформ – нас має цікавити не тільки процес, а результат. Тоді Україна відбудеться як сучасна, європейська держава", – підкреслив він.

В. Гройсман також торкнувся питання перспектив запровадження безвізового режиму з ЄС для України. У цьому контексті очільник Верховної Ради наголосив, що "українці мають повернутися до єдиної європейської родини". "Насправді, ми відкрили не тільки двері, ми відкрили наші серця. Ми відкриті до Європи, і ми хочемо, щоб ви це відчували", – зазначив він.

Голова Парламенту також додав, що Україна та Європейський Союз мають бути сильними перед спільними викликами. "Маємо зробити раз і на віки віків, щоб над усім європейським континентом був мир, щоб ніхто навіть думки не мав про те, що можна повернути зброю на мирних громадян. Це наш виклик", – підкреслив В. Гройсман. 

***