Пленарне засідання 19 лютого 2016 року

Інформаційне управління
19 лютого 2016, 15:52

 

У П'ЯТНИЦЮ, 19 ЛЮТОГО, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман перед тим, як відкрити ранкове засідання, зазначив, що вчорашнє прийняття законів є дуже важливим кроком на шляху європейської інтеграції і можливостей для українців отримати вільне пересування країнами Європи.


В.Гройсман також зазначив, що Верховна Рада врегулювала питання проведення аукціонів на землю та фінансового забезпечення пільгового перевезення окремих категорій громадян.

Він наголосив: "Криза, яку ми маємо, на сьогодні не розв'язана. Тож мусимо продовжити політичні консультації з усіма політичними партіями і фракціями,  представленими в парламенті, які входили до коаліції,  аби знайти вихід з ситуації, яка склалася".

"У нас є час для проведення консультацій і для того, щоб запропонувати суспільству чіткий зрозумілий антикризовий план", - зазначив Гройсман.

Після реєстрації народних депутатів В.Гройсман відкрив ранкове засідання.

Голова Верховної Ради оголосив про припинення участі депутатської фракції "Самопоміч" в коаліції депутатських фракцій "Європейська Україна" та відповідне відкликання підписів членів цієї фракції під коаліційною угодою. "Шкода, але я думаю, що будемо продовжувати політичні консультації і знайдемо правильний вихід для країни з тієї ситуації, яка склалася", - зазначив він.

В.Гройсман повідомив, що сьогодні, як традиційно по п'ятницях, проводиться "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для виступу Міністру юстиції Павлу Петренку.

Він відповів на запитання стосовно блоку "безвізових законів", які учора були прийняті Верховною Радою, та новацій в реєстрації у сфері бізнесу, і які почали працювати з 1 січня поточного року.

Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун відповіла на запитання стосовно якості та закупівлі підручників, фінансування системи професійно-технічної освіти у 2016 році, проведення ЗНО у цьому році тощо.


На кілька запитань відповів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Зокрема, на запитання щодо перегляду обсягів місячного споживання газу населенням, можливості збільшення пільгової норми та виконання обіцянки уряду.

А.Яценюк нагадав, що була запроваджена пільгова норма у 200 куб. м на кожен місяць опалювального сезону, потім ця норма була переглянута - до 1200 куб. м на весь сезон, щоб люди самі могли визначатися, коли споживати цей газ.

Прем'єр-міністр повідомив, що триває калькуляція обсягів споживання газу через те, що зараз сприятлива ситуація щодо цього. Уряд визначиться чи потрібно додавати ще, чи вкладемося в соціальну норму 1200 куб.

А.Яценюк повідомив, що за результатами опалювального сезону буде опрацьована вся інформація по категоріях споживачів,а він проінформує: чи є змога й доцільність додати. Але, за його словами, основне - всі отримають субсидії.

Прем'єр-міністр також відповів на запитання стосовно суттєвого перевиконання доходів Державного бюджету у січні 2016 року та можливості індексації грошових доходів населення.

Він визнав, що минулого року в економіці було багато проблем, однією з основних  дуже висока інфляція - 43%. Він нагадав про прийняті у вересні рішення щодо індексації на 13% (натомість вона не дасть змоги компенсувати зростання цін).

"Яка мета в нас у поточному році. Передусім необхідно зберегти цінову стабільність. Для нас якір інфляції, за що повинен відповідати Кабінет Міністрів, - 12%. Цей показник прив'язаний до десятка параметрів. Перше і основне - це курс національної грошової одиниці. Сподіваюся, що Національний банк буде робити все для того, щоб в країні була валютно-курсова стабільність. Але для цього нам необхідно знаходитися в програмі з нашими партнерами, у тому числі, з МВФ, і приймати ті рішення, під якими підписався Президент України, Прем'єр-міністр.

Тож ми збільшуємо в поточному році соціальні стандарти так само на 12% для того, щоб скомпенсувати зростання цін і тарифів. Зараз додаткового ресурсу у нас немає. У зв'язку з суттєвим падінням цін на нафту, у зв'язку з суттєвим обвалом світових цін на основні експортні позиції України нам буде дуже складно виконати Державний бюджет.

Як  і минулого року, заявляю: якщо виконання Державного бюджету буде кращим, ніж ми очікували, це означає, що ці кошти ми спрямуємо на соціальні виплати.

Реальне джерело, з якого ми можемо збільшити соціальні стандарти та профінансувати армію, розпочати фінансування програм щодо зайнятості населення і створення робочих місць - це 1,5 млрд. дол., які арештовані і знаходяться в "Ощадбанку", але щодо яких протягом двох років немає судового рішення про конфіскацію. Я прошу органи прокуратури і всю українську правоохоронну систему  нарешті довести цю справу до кінця, конфіскувати ці активи. Ми відразу їх зарахуємо в Державний бюджет країни. І прошу в парламенту підтримки щодо прийняття окремого закону, щоб спростити органам прокуратури виконання їх функцій щодо конфіскації цих коштів", - зазначив він.

Наступне запитання стосовно прийняття закону про автономізацію лікувальних закладів і того, коли будуть запроваджені протоколи й стандарти лікування, коли буде впроваджений механізм оцінки медичних послуг, було адресоване Міністру охорони здоров'я О.Квіташвілі.

Міністр відповів, що в країні є протоколи лікування, й  система охорони здоров'я працює за ними. Зараз потрібні сучасні протоколи. Вже затверджено близько 60 нових сучасних протоколів лікування.

О.Квіташвілі висловив готовність презентувати весь план дій, який розроблений Мінохорони здоров'я. "Ми не зупинялися, Ми чекаємо прийняття законів. У нас всі напрацювання готові", - повідомив урядовець.

Прем'єр-міністр А.Яценюк відповів на наступне запитання стосовно того, коли Кабінет Міністрів затвердить концепцію проведення реформи системи охорони здоров'я.

Прем'єр-міністр відповів, що концепція реформування системи охорони здоров'я була презентована міністром охорони здоров'я на Національній раді реформ. Щодо законодавства, яке необхідно прийняти, він зазначив, що потрібно знайти порозуміння між урядом і профільним комітетом, щоб прийняти це законодавство.

А.Яценюк зазначив, що на сьогодні основне - проведення реальної реформи. Він нагадав, що в Конституції написано, що медицина в країні безкоштовна. За його словами, це залишилося тільки на папері. Тож реформа системи охорони здоров'я має бути наступною: держава забезпечує мінімальний гарантований рівень за державні кошти. Все інше перекладається на державну страхову медицину.  Треба, щоб система охорони здоров'я орієнтувалася на пацієнта і на його захворювання.

Він звернувся до народних депутатів з проханням почати приймати закони, які нададуть можливість провести реформу системи охорони здоров'я.

Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, відповідаючи на запитання щодо дозволу на проведення богослужінь  на території Національного заповідника "Софія Київська", повідомив що Міністерство культури дозволило Українській православній церкві Київського патріархату проводити богослужіння не на території собору Святої Софії, а на території Трапезної церкви.

Члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання народних депутатів, які стосувалися невиплат стипендій і зарплат у системі профтехосвіти, виявлених фактів порушень у постачанні військовим неякісних бронежилетів, які не здатні захистити життя військовослужбовців у зоні АТО.

Голова Верховної Ради повідомив, що з приводу оприлюднених фактів постачання неякісних бронежилетів у Збройні Сили він звернеться до військового прокурора з тим, щоб було негайно розпочате відповідне розслідування.

Під час "години запитань до Уряду" головуючий нагадав про помилку, допущену в прийнятому Законі "Про Державний бюджет на 2016 рік" щодо фінансування системи профтехосвіти.

В.Гройсман зазначив, що прийнятим пізніше Законом "Про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо фінансування професійно-технічних та інших навчальних закладів з державного бюджету)" №3830 була надана можливість відновити фінансування закладам профтехосвіти.

За наявною інформацією Міністерство фінансів підготувало пропозицію щодо накладення вето на цей закон.

Головуючий зазначив, що це питання потребує врегулювання, а тому, просто так направляти пропозицію про накладення вето, коли закон був ухвалений внаслідок консультацій, проведеної величезної роботи комітетом, є неправильним.

В.Гройсман звернувся до урядовців з проханням переглянути цю позицію і зрозуміти, яким чином її врегулювати.

Міністр фінансів у відповідь повідомила, що Мінфін справді наполягає на застосуванні права вето на цей закон з конкретних причин. Мінфін не підтримав закон, тому що те, що кошти, які пропонується забрати з освітньої субвенції, призведе до зменшення видатків на фінансування шкіл протягом цього року. "Ми вирішуємо одну проблему і створюємо іншу проблему", - сказала Н.Яресько.

Міністр замість цього закону запропонувала вирішити це питання в межах можливостей, а не створювати нових проблем. Вона повідомила, що Уряд знайшов 500 млн. гривень,  і це вже ухвалено на засіданні Комітету з питань бюджету, які будуть спрямовані на фінансування профтехосвіти, водночас, не забираючи коштів  в інших галузей.На цьому "година запитань до Уряду" завершилася.


Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями у різному.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій після закінчення виступів заявив, що коаліція на сьогодні юридично існує і продовжує діяти. За його словами, під коаліційною угодою стоїть більше як 226 підписів.


А.Парубій наголосив, що голосування народних депутатів вчора продемонструвало, що у Верховної Ради достатня кількість голосів, щоб ухвалювати рішення.

Він також  зазначив, що  немає підстав для оголошення про розпад коаліції.

А.Парубій закрив пленарне засідання.

22 - 26 лютого парламентарії працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях;

29 лютого - 4 березня - з виборцями;

9 - 12 березня - в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 15 березня 2016 року.