20 травня 2015 року у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: "Про військово-медичну доктрину України" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 травня 2015, 12:34

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, відкриваючи захід, сказала, що ми мусимо визнати, що в Україні фактично немає військової медицини. "Вона була знищена задовго до того, як ми потрапили до цього залу. Знищувалася свідомо й методично. І, на жаль, ми зіткнулися з війною, маючи повну неспроможність рятувати наших військових", - зазначила вона.

За словами О. Сироїд, Україна й досі переживає цю неспроможність. "На жаль, знищувалася не лише військова медицина, а й уся система управління, тож ми стикаємося водночас з неспроможністю повноцінно відповідати цим викликам як Міністерством оброни, так і Міністерством охорони здоров'я. Система управління не лише в цих двох міністерствах, а в уряді в цілому так довго руйнувалася, що на сьогодні уряд не спроможний відповідати цим викликам. Ми намагаємося йому допомоги впоратися з цією проблемою. Найближчим часом, сподіваємося, ми зможемо розглядати законопроекти, які стосуватимуться поліпшення роботи Кабінету Міністрів", - сказала заступник Голови Верховної Ради.

О. Сироїд сповістила, що на цих слуханнях буде заслухано проект військової доктрини, підготовлений Міністерством оборони на виконання Указу Президента України від 14 листопада 2014 року щодо рішення Ради національної безпеки і оборони України, про невідкладні заходи і забезпечення державної безпеки України. Вона запросила всіх присутніх до обговорення проекту та надати свої рекомендації щодо його фіналізації і впровадження в життя.

Перед учасниками парламентських слухань виступив заступник міністра оброни України Юрій Гусєв.

За його словами, протягом 24 років незалежності України Збройні Сили, військово-медична служба Збройних Сил України методично знищувалися, тож часто в перший рік АТО поставали проблеми з плануванням діяльності військово-медичної служби, її координуванням з іншими силовими відомствами, із залученням цивільних закладів охорони здоров'я для до участі в порятунку бійців, які отримували травми, подекуди несумісні із життям. 14 листопада 2014 року Президент України підписав указ щодо визначення завдання на розробку воєнно-медичної доктрини. "Воєнно-медична доктрина - це як заповідь для військових медиків, куди і як має розвиватися військова медицина, а також куди і як має розвиватися взагалі медицина у випадку, коли країна стикається з нападом, зі збройними конфліктами, як мають координуватися дії військової і цивільної медицини для того, щоб якнайкраще зберегти життя наших героїв", - зазначив заступник міністра.

Ю. Гусєв сказав, що проект воєнно-медичної доктрини, текст якого було роздано учасникам, не остаточний варіант. Останніми днями в Міністерстві оборони України проект був суттєво доопрацьований , бо воєнно-медична доктрина - значно ширше поняття, ніж просто військово-медичний департамент чи військово-медична служба Міністерства оборони, усі зауваження, пропозиції були враховані. "Ми обов'язково врахуємо всі поправки у зв'язку з тим, що потрібно сформувати такий документ, який чітко дасть напрям розвитку, реформування військово-медичної служби і бачення на десятки років наперед, як розвивати медицину, щоб кожен, хто захищає нашу державу - чи це прикордонник, чи це працівник Служби безпеки України, це нацгвардієць, чи військовослужбовець Збройних Сил України, - точно знав, що йому у випадку поранення обов'язково нададуть невідкладну медичну допомогу і госпіталізацію чи реабілітацію", - сказав заступник міністра.

Ю. Гусєв висловив подяку волонтерам, які поряд з військовими витягували з поля бою поранених. "Хочу просто, щоб ви поплескали цій дівчині Олі Кросі, - яка на своїх плечах витягнула з аеропорту біля тисячі наших військовослужбовців", - наголосив він.

Заступник міністра висловив подяку Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, передусім Ользі Богомолець і Оксані Корчинській, які "підставити плече Міністерству оборони".

Підсумовуючи виступ, О.Гусєв сказав. що війна змушує приймати воєнно-медичну доктрину, хоча слід було це зробити після прийняття Конституції. "Але, якщо перед нами такі виклики, то ми маємо виробити дуже якісний, цілісний і патріотичний документ, який чітко переконає наших військових, що вони отримають медичну допомогу. Уже створений координаційний штат, і взаємодія налагоджена. Це слід посилювати, удосконалювати. Хочу подякувати кожному, хто навіть у молитвах згадував наших хлопців, за той подвиг, який ми всі з вами зараз здійснюємо", - сказав він.

Головуюча запросила до слова голову Комітету з питань охорони здоров'я Ольгу Богомолець.

За словами О.Богомолець, військово-медична доктрина – це система поглядів і знань, яка дасть змогу врятувати життя військових і цивільних громадян в мирний і військовий час. "Кожен громадянин починає усвідомлювати свій обов'язок перед державою, точно знає своє місце в механізмі спільних дій і стає абсолютно свідомим волонтером, професійним, освіченим, і працює в чіткій системі координат," – зазначила співдоповідач.

На думку О. Богомолець, військово-медична доктрина – це той документ, який має створити "загальнодержавний абсолютно системний спокій на випадок того, що може відбутися - чи це терористичний акт, чи техногенна катастрофа, чи військові дії".

За її словами, учасником військово-медичної доктрини є кожен громадянин України.

О. Богомолець запропонувала повернути уроки військово-патріотичного виховання, початкову військову медичну підготовку в школи, в середні учбові заклади і робити акценти на тому, що саме ми, громадяни, є надійним захистом нашої держави.

" З Міністерства охорони здоров'я щойно надійшла інформація про те, що у нас близько 2 тисяч поранених цивільних і близько 500 вбитих цивільних. А ще на наших дорогах в цьому році загинули 4,5 тисячі людей. Тому згідно з новими законами, які має створити наша держава в межах військової медичної доктрини, базовими навичками з домедичної підготовки і тактичної медицини має володіти все населення. Кожен мусить знати, як надати першу невідкладну допомогу, і тоді правило золотої хвилини ми зможемо виконати не тільки на папері за стандартами НАТО, а реально розуміючи, що нам робити з людиною, яка втратила свідомість або отримала поранення поряд з нами", - сказала вона..

Співдоповідач показала діаграму непридатних до військової служби. "Психічні захворювання, захворювання нервової системи – понад 50 відсотків. Ми будуємо з вами здорову країну здорових психічно врівноважених людей. Це означає, що нам потрібен новий Закон про психіатричну службу, про психосоматичну реабілітацію, і ця допомога має здійснюватись не волонтерами, а державою абсолютно на системних засадах", - наголосила О.Богомолець.

Заступник Голови Верховної Ради сповістила про виступ Верби Андрія В'ячеславовича, директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, Головного державного санітарного лікаря Міністерства оборони України, полковника медичної служби.

Промовець зупинився на проблемах в медичному забезпеченні під час проведення АТО.

"Найважливіший з них – відсутність уніфікованих індивідуальних засобів медичного захисту, сучасних засобів розшуку поранених, броньованого санітарного транспорту для вивезення поранених з поля бою. Медичний комплект на табельне оснащення морально і фізично застаріло. Відсутні засоби зв'язку та комунікацій в польових умовах, недостатня кількість спеціального транспорту, а саме: автоперев’язувальних, пересувних рентгенологічних кабінетів, пересувних стоматологічних кабінетів" - сказав А. Верба..

Серед промовців виступив Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські.

Він озвучив основні принципи ізраїльської медицини, серед яких головний - порятунок життя кожного солдата." Це потрібно не лише з позиції людяності, але і з дуже практичної позиції. Ізраїльські солдати не бояться ризикувати своїм життям, адже знають, що Уряд Ізраїлю зробить все можливе, все залежне для того, щоб не допустити їхньої загибелі", - зазначив Е.Білоцерковські.

За його словами, військово-медична доктрина Ізраїлю базується на трьох основних принципах - поєднанні військових та цивільних медичних послуг, виділенні бюджету на застосування найкращих засобів та обладнання для забезпечення військових медиків, наданні медичних послуг максимально близько до поля бою, настільки близько, наскільки можливо.

"Ми відкриті, і щасливі ділитися нашим досвідом з українськими партнерами, вже розпочалися тренінги для психологів, які працюють з жертвами посттравматичного синдрому. Уже понад 250 осіб пройшли ці тренінги, і вони будуть проходити в майбутньому. І ще раз хотів би наголосити, що ми відкриті для обміну досвідом з нашими українськими партнерами", - наголосив Посол.

В ході парламентських слухань обговорювалися моделі військово-медичної доктрини різних держав. Учасники висловили бажання взяти краще з усіх моделей.

Насамкінець заступник Голови Верховної Ради подякувала всім за активну участь. "Послухавши всі ваші доповіді, я дійшла висновку, що таки так - це є воєнна доктрина, а не військова доктрина. Тож на мою думку. ви також мусите уніфікувати між собою цю термінологію. Це важливо, тому що слова дають смисли. Вживайте слова в їх правильному значенні. Безумовно, воєнна доктрина є щось, що дасть нам певну віру. Тобто це документ, який має певне сакральне значення", - підсумувала вона.

О. Сироїд закликала використовувати міжнародний досвід, стандарти НАТО, наш безцінний досвід, про який говорили промовці. "Усі слова, переживання і сприйняття вами реальності просто неоціненні" – зазначила заступник Голови Верховної Ради.

Вона щиро подякувала всім, хто взяв участь в парламентських слуханнях і поділився досвідом. О. Сироїд висловила сподівання на подальшу активну їх участь, зокрема, у доопрацюванні рекомендацій.