Хід реформ в Україні, стан виконання Мінських домовленостей, а також перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для України у 2016 році стали головними темами розмов Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з керівниками партій та груп Європейського Парламенту 1 березня у Брюсселі.

Під час зустрічей із Головою політичної групи "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" в Європейському Парламенті Джанні Пітеллою, головою політичної групи Європейської народної партії в Європейському Парламенті Манфредом Вебером та Президентом Європейської народної партії Жозефом Долем В. Гройсман зазначив, що ключове очікування українського суспільства сьогодні – прийняття рішення Європейським Союзом щодо лібералізації візового режиму з Україною у 2016 році.

В. Гройсман нагадав, що саме рішення щодо відмови від підписання Угоди про асоціацію України стало початком Революції Гідності у 2013 році. "Українське суспільство дуже чекає рішення щодо запровадження безвізового режиму і будь-які сигнали, пов'язані з перенесенням термінів сприймається українським суспільством дуже боляче", – наголосив він.

У зв'язку з цим очільник Верховної Ради закликав співрозмовників сприяти та підтримати Україну у прийнятті рішення Європейським Союзом щодо запровадження безвізового режиму.

Голова Парламенту подякував співрозмовникам за співпрацю, яку Україна сьогодні має з Європейським Парламентом. Він зазначив, що Місія Європейського Парламенту з оцінки потреб Верховної Ради, очолювана П. Коксом, провела величезну роботу та напрацювала План дій, що дозволить "перетворити український Парламент в сучасну європейську інституцію". У цьому контексті В. Гройсман закликав співрозмовників підтримати Верховну Раду до завершення остаточної реалізації цього Плану.

Голова Парламенту також поінформував про внутрішньополітичну ситуацію в Україні. В. Гройсман зазначив, що незважаючи на кризу, Парламент демонструє здатність приймати рішення.

Сторони також обговорили хід реформ в Україні. Очільник Верховної Ради висловив переконання, що реформи в Україні будуть продовжуватися. "Ніхто з нас не розглядає зупинки реформ, зміни європейського інтеграційного, зовнішньополітичного курсу. Це недопустимо", – підкреслив він.

Голова Парламенту наголосив, що Україна повністю віддана реалізації Мінських домовленостей. У той же час Російська Федерації не виконує взятих на себе зобов'язань, у зв'язку з чим зняття санкцій – не припустиме, зазначив він. "Не можна зупинятися на півдорозі, і треба далі бути єдиними у відстоюванні європейських цінностей та міжнародного права", – заявив В. Гройсман.

Своєю чергою співрозмовники запевнили у підтримці України та відданості продовження політики санкцій проти Російської Федерації, допоки територіальна цілісність України не буде відновлена, а також висловили готовність у підтримці Верховної Ради у проведенні її внутрішньої реформи.

 

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55