У ході «Українського тижня» народні депутати України продовжили коментувати цю значну подію. Зокрема, Олена Сотник заявила, що це «можливість безпосередньої комунікації між європейськими парламентарями і їхніми українськими колегами, це можливість обговорення дорожньої карти реформування парламенту України». За її словами, відбувся ряд важливих робочих зустрічей, які мали на меті налагодження діалогу парламенту з громадянським суспільством. "Діалог високого рівня з Європейським Парламентом дав можливість ще раз донести позицію України щодо Мінських домовленостей, геополітичного становища, агресії Росії і політичної кризи в Україні на сьогоднішній день", - сказала О.Сотник. "Цей тиждень для України означає також додаткову можливість донести до Євросоюзу, нашого основного партнера в проведенні реформ, свою позицію з приводу того, що нам вдалося чи не вдалося зробити". За словами народного депутата, "Україні надається можливість отримати додаткову підтримку, в тому числі, технічно-експертного характеру, якої дуже не вистачає зараз". "Європейський Парламент відзначив, що з минулого року Україна стає топ-пріоритетом і для Європарламенту, і для інших органів Європейського Союзу, а це означає, що Україна переходить на якісно новий статус суб’єктивізації і у Європі, і в світі", - наголосила О.Сотник.

Своєю чергою, Андрій Шинькович зазначив, що «Український тиждень у Європейському Парламенті - це отримання нових сигналів підтвердження наших сподівань". "Україна – невід’ємна складова Європи, і ми відчуваємо партнерство з боку Європейського Парламенту, підтримку проведення реформ, розуміння впровадження змін з урахуванням отриманих рекомендацій від європейських колег, - сказав політик і додав, - Це вперше, коли делегація такого рівня і такої чисельності представляє Верховну Раду України у європейських структурах. І я переконаний, що це є ознакою довіри до України на шляху євроінтеграції, того, що вже існує конструктивний діалог між Україною і європейською спільнотою". За словами А.Шиньковича, "зараз для нас важливо, що наш політикум демонструє готовність працювати". Участь у форумах такого рівня, вважає він, - це є наше усвідомлення відповідальності перед виборцями. "Як мажоритарник, я хочу донести до своїх виборців те, як нас сприймає Євросоюз, і що ми маємо зробити для просування реформ, аби наша держава набула нового дихання на шляху європейського розвитку. А політика, при цьому, не заважала розвиватися економіці і соціальній сфері", - сказав А.Шинькович.

Народний депутат Олександр Черненко позитивно відзначив чисельність української делегації, що прибула до Європарламенту: «Дуже добре, що така представницька делегація представлятиме Україну, тому що наші європейські партнери зазвичай спілкуються більше з профільними комітетами: у закордонних справах та з питань євроінтеграції». Сьогодні ж, за його словами, представлені керівники всіх комітетів і керівники фракцій, що дійсно продемонструє нашим партнерам той факт, що ті реформи, які від нас вимагає європейська спільнота - відбуваються». Він зазначив, що, незважаючи на зауваження з боку європейських парламентаріїв щодо наших недоліків, нам є чим похвалитися - в тому числі і щодо покращення роботи парламенту як у частині внутрішніх процедур, так і в осучасненні парламенту, наближенні його до європейських стандартів. Разом з тим, зазначив політик, «знаходячись тут, у Європарламенті, нам не потрібно вгадувати ті сигнали, що направляють європейці через засоби масової інформації, а при відвертій прямій розмові, дивлячись в очі, зрозуміти, куди і як ми рухаємося далі».

 

Віктор Галасюк, своєю чергою, підкреслив, що "Український тиждень" в Європейському Парламенті – «це пошук шляхів максимальної синхронізації українських реформ і міжнародної підтримки». Водночас, переконаний політик, Україна для цього повинна мати чіткий план реформ і план розв’язання політичної кризи. "Цей візит українських парламентаріїв - важливий робочий формат спілкування. І чим регулярнішими та практично орієнтованими будуть такі візити, тим корисніше це буде для Української держави", - зазначив В.Галасюк і додав: "Україна критично потребує європейського досвіду і особливо досвіду тих країн, які нещодавно приєдналися до європейської спільноти".

Народний депутат України Артур Герасимов зазначив, що "від прямого і відвертого спілкування між українськими парламентаріями та нашими європейськими колегами залежить ухвалення необхідних рішень». «А ми знаємо, які важливі рішення сьогодні має прийняти європейська спільнота відносно України. Я маю на увазі, зокрема, і безвізовий режим, і продовження санкцій проти Росії", - сказав він. "Відверті розмови політиків завжди допомагають знешкодити неправильне подання інформації, яке може виникнути, якщо таких прямих розмов немає. "Український тиждень" в Європарламенті - надзвичайно важлива подія, оскільки Росія наразі докладає дуже серйозних зусиль для того, щоб психологічно переламати сприйняття ситуації євроспільнотою на свою користь. Тому ми маємо дуже серйозно поставитися до питання надання нашим партнерам вичерпної інформації щодо стану справ в Україні", - сказав політик і додав: "І тут головне - просто світові казати правду. Це дає для керівництва Євросоюзу, для керівництва Європарламенту розуміння тих процесів, які відбуваються всередині нашого парламенту". А.Герасимов повідомив, що обговорював з колегами важливість проведення подібних заходів міжнародного формату, і народні обранці були одностайні в тому, що "ці зустрічі допоможуть підсилити позицію України з точки зору її сприйняття європейськими партнерами".

"Окрім того, що "Український тиждень" в Європейському Парламенті це важливий захід з точки зору європейської інтеграції України, він має свою специфіку", - сказав народний депутат України Юрій Павленко. Він висловив переконання в тому, що "в рамках форуму українські парламентарії мали можливість перейняти кращі практики парламентської роботи". "На жаль, говорити про ефективну роботу українського парламенту зараз важко, і підтвердженням цього є надзвичайно низький рівень довіри до парламенту з боку українського суспільства. За даними досліджень, тільки два відсотки наших співгромадян повністю довіряють українському парламенту", - зазначив Ю.Павленко. Він висловив задоволення тим, що "в рамках "Українського тижня" відбувся взаємний обмін думками, і найголовніше - досвідом законодавчої роботи: як зробити так, щоб кожний закон, який розглядається парламентом, мав максимальну ефективність для країни, як забезпечити співпрацю Парламенту, Президента і Уряду в Україні, як зробити так, аби бюджетний процес повністю відповідав європейським стандартам". Крім того, за словами Ю.Павленка, європейські колеги наголошували на важливості здійснення парламентського контролю, який змушує виконавчу владу бути більш ефективною. "Український тиждень", вважає політик, без сумніву, продемонстрував намагання європейських колег донести і тези щодо функціонування парламентської опозиції.  

«Відсутність закону про опозицію так само не дає можливості називати український парламент європейським, поки не захищені права меншості, - сказав він. - Контроль за діяльністю більшості є одним із базових парламентських принципів, які, на жаль, цей парламент порушив». Політик висловив сподівання, що дискусія в Європарламенті надала необхідні знання українським парламентаріям, і закон про опозицію в українському парламенті буде ухвалений". Крім того, Ю.Павленко прокоментував результати панельної дискусії на тему "Адміністративна реформа і роль потужного і незалежного секретаріату". На його переконання, "дуже важливо створити ефективний та незалежний секретаріат Верховної Ради України, який має бути рівновіддаленим від усіх фракцій, а, відповідно, і рівнопризначеним для кожної з них".

***

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55