На думку першого заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Остапа Семерака, співпраця парламенту й громадянського суспільства є надважливою. "Угодою про Асоціацію України з  ЄС передбачено створення платформи громадянського суспільства, що сприятиме гармонізації українського законодавства  з  європейським", - зазначив він.

Остап Семерак також відзначив, що незважаючи на той тяжкий процес створення української платформи громадянського суспільства, тим не менше у нас вже є така робота і ми дуже сподіваємося, що платформа буде теж допомагати нам у процесі гармонізації нашого законодавства і експертній підтримці роботи парламентського Комітету Асоціації, а також Комітету з питань європейської інтеграції.

"Хотів би також звернути увагу на те, що Комітет з питань європейської інтеграції на сьогодні працює з громадянським суспільством ще в двох вимірах: перший - це є парламентська експертна група з питань європейської інтеграції, це середовище близько 30 незалежних експертів, які працюють по всій території України, яких ми знайшли на відкритому конкурсі, який оголосив наш комітет. Ці люди пройшли певні тестування і сьогодні забезпечують нас альтернативною експертною допомогою, яка збільшила в рази інституційну здатність нашого комітету і в тому числі українського парламенту для реалізації тих завдань, які стоять перед нами у законодавчій і контрольній сферах.

Ми щасливі з того, що така співпраця в нас відбулася і вона відбулася в тому числі за допомогою і за підтримки міжнародного фонду "Відродження".

Наступний вимір, який є, це – науково-експертна рада при Комітеті, яка об'єднала представників громадських організацій, які своєю ціллю ставлять завдання європейської інтеграції, наближення українського законодавства до європейського, запровадження стандартів європейських до всіх сфер суспільного життя. Якщо порівнювати інтенсивність цієї роботи, вона напевно ще не є настільки інтенсивною, але ми на наших зустрічах намагаємося також тестувати пріоритети, які є в роботі нашого комітету з однієї сторони. З іншою сторони ми звертаємося до такого інструменту для популяризації тієї роботи, яка є пріоритетною для нашого комітету. Мені відомо, що такі ради є й в інших комітетах. І це є прекрасний досвід, як можна разом працювати.

Тим не менше, говорячи про співпрацю органів влади з громадянським суспільством, ми повинні розуміти, що успіх знаходиться в кооперації і в співпраці. А дуже часто є спокуса певної підміни один одного і якраз така підміна може нести загрози для реалізації і ефективної роботи як органів влади, так і громадських організацій. І що найгірше, це поширення негативної інформації в суспільній думці щодо ефективності такої роботи. Тому є нагода поговорити і про такий досвід і шукати якраз запобіжники для пошуку синергії в нашій співпраці, а не знаходили якісь конфліктні ситуації", - зазначив О. Семерак.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55