Комітет з питань правової політики на своєму засіданні, яке відбулося в режимі відеоконференції, розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» (№ 4048).

Заступник Міністра юстиції  Олександр Банчук поінформував народних депутатів, що даний законопроєкт пов’язаний із проєктом Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» (№4049). Законопроєкти пропонують внести зміни до чотирьох законодавчих актів з метою імплементації кількох рішень Європейського суду з прав людини.

Пропоновані зміни стосуються можливості заміни покарання особам, засудженим до довічного ув’язнення, на строкове позбавлення волі та передбачають подальшу реінтеграцію у суспільство таких осіб. Також у законопроєкті передбачено надання засудженому можливості ознайомлення з електронними копіями матеріалів кримінального провадження після набрання рішенням суду законної сили.

Окрім того, проєктом пропонується внести зміни до Закону «Про транспорт», якими визначається, що на підприємствах транспорту може застосовуватися страйк у порядку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності чіткого визначення критеріїв і підстав для зміни міри покарання засудженим до довічного позбавлення волі.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду проєкту Закону №4048 у першому читанні прийняти його за основу.

Члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні» (№ 3360) та альтернативний № 3360-1.

Голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації  Ігор Фріс поінформував, що обидва законопроєкти спрямовані на вдосконалення наявної системи реалізації арештованого майна. Проєкт Закону №3360-1, автором якого він є, повторює ряд положень законопроєкту №3360, при цьому основною відмінністю альтернативного законопроєкту є забезпечення інституціонального принципу дотримання процедури нотаріального засвідчення певних юридичних фактів про реалізацію предмета іпотеки та забезпечення в цьому випадку безспірності прав іпотекодержателя.

Профільний підкомітет прийняв рішення, що за результатами розгляду законопроєктів у першому читанні проєкт Закону №3360-1 можна рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу, а №3360 - відхилити.

Комітет визначиться щодо даних законопроєктів після отримання висновків Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради.

Народна депутатка Ольга Совгиря поінформувала членів Комітету про перше засідання Робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та деяких аспектів діяльності Конституційного Суду України, утвореної згідно з Розпорядженням Заступника Голови Верховної Ради України від 17 листопада 2020 року № 316.

За її словами, Робоча група, яка складається із представників різних депутатських фракцій і груп, прийняла рішення невідкладно приступити до розгляду трьох блоків питань: відновлення статті, яка стосується відповідальності за подання завідомо недостовірних декларацій; відновлення електронного декларування з урахуванням тих позицій, які висловлені у мотивувальній частині рішення Конституційного Суду і вдосконалення законопроєкту про Конституційний суд України.

Ольга Совгиря також зазначила, що було прийнято рішення не виносити на широкий загал і не повідомляти ЗМІ попередні домовленості щодо вказаних питань. «Як тільки будуть досягнуті конкретні домовленості і юридичні, і політичні, відповідно, ми вийдемо з більш конкретною інформацією», - сказала народна депутатка.

Народні депутати обговорили подальше опрацювання у Комітеті питань реформування судової системи України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12
27 березня 2024 11:57