Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу Рада 21 грудня зазначив, що нинішній пленарний тиждень, як і усі тижні осені, був напруженим і одночасно продуктивним. Зокрема, було ухвалено 17 рішень, з яких п’ять законів в цілому. За традицією, як і попереднього тижня, зазначив Голова Парламенту, він запропонував розпочати пленарний тиждень з питань безпеки і оборони. «Я впевнений, що у час російської агресії і коли у прикордонних областях введено воєнний стан, Парламенту важливо максимально долучатись до зміцнення обороноздатності країни», - наголосив він.

У блоці безпекових питань А.Парубій окремо виділив проект закону про стандартизацію, яка запроваджує спільні стандарти України з НАТО: і у військовій кореспонденції, і в документації, і в комунікації. Він нагадав, що Україна взяла зобов’язання до 2020 року привести українські збройні сили і весь сектор безпеки до стандартів НАТО. «Це дуже важливий крок для уніфікації і підготовки до вступу України в НАТО», - наголосив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради також назвав важливим закон про інженерно-технічне забезпечення кордону, який допомагає більш чітко контролювати кордони України, особливо з агресором – Російською Федерацією. «Особливо важливим для співпраці із США є проект закону про здійснення закупівлі продукції і послуг оборонного призначення, який дозволяє нам відкрити фінансування України з тих коштів, що виділяють США. Це один з тих законів, що дозволяє отримати і фінансову, і матеріально-технічну підтримку від наших ключових союзників – Сполучених Штатів Америки», - підкреслив він і зазначив, що обговорення блоку цих питань пройшло злагоджено – народні депутати відчували велику відповідальність, і тому весь план з питань безпеки і оборони був підтриманий у Парламенті.

Також, за словами А.Парубія, на цьому тижні розглядалися питання з блоку аграрних питань, зокрема, щодо продовження мораторію на ринок землі. Він нагадав, що подана від комітету пропозиція була підтримана 231 голосом «за».

Водночас, Голова Верховної Ради висловив тверду позицію, що в Україні має бути ринок землі. «Ховаючись за мораторієм на ринок землі, багато бізнесменів скуповують за безцінь у селян землі, і селянин не може стати повноцінним власником», - наголосив він і зауважив, що, на жаль, на сьогодні не сформована законодавча база, яка б регулювала ринок землі. «Не ухвалені необхідні закони, тому було ухвалено рішення продовжити на рік мораторій на продаж землі», - уточнив він і висловив сподівання, що наступного року це законодавство у Верховній Раді буде прийнято.  «Сподіваюсь, що це буде останній рік для мораторію на ринок землі. Наступного року Уряд має розробити і подати  відповідні законопроекти на розгляд Парламенту», - зазначив Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30