У вівторок, 18 грудня, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч зі Спеціальним представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером. Андрій Парубій подякував К.Волкеру і Сполученим Штатам Америки за рішучу підтримку України після чергового акту агресії у Керченській протоці. «Рішучі заяви і скасування зустрічі Президента Америки Д.Трампа з Путіним, поки не будуть відпущені українські моряки і кораблі, стали важливим сигналом для світової підтримки України», - наголосив він.

За словами Голови Парламенту, позиція США щодо неможливості жодних переговорів, поки не будуть повернуті українські моряки, - це позиція, яка зконсолідувала усю світову спільноту. Він зазначив, що зараз «Україна робить усе можливе для звільнення українських моряків, українських воїнів, які опинились у полоні Російської Федерації». «Ми розраховуємо на подальшу тверду підтримку США, щоб наші хлопці чимшвидше повернулись до своїх сімей на Батьківщину. Це завдання номер один», - додав А.Парубій і наголосив на важливості підготовки українських збройних сил до нових агресивних дій РФ. «Ми не можемо дозволити, щоб Росія проголосила Азовське море своїм внутрішнім морем – це міжнародні води, і атака на наші кораблі була порушенням усіх міжнародних прав», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

А.Парубій поінформував про нещодавно ухвалені закони, зокрема, закон про прилеглу зону, який дозволяє активніше використовувати українські збройні сили по захисту морського кордону. Водночас, він підкреслив, що Україна потребує новітнього озброєння, яке би дозволило ефективніше захищати кордони у випадку чергового акту агресії РФ. «Ми теж у цьому питанні розраховуємо на підтримку США і на їхні дипломатичні зусилля у звільненні українських моряків», - сказав Голова Верховної Ради.

Голова Парламенту наголосив на важливості того, що європейські держави долучились до позиції США: «Вірю, що ми спільними зусиллями змусимо повернути українських моряків додому».

Голова Верховної Ради, коментуючи введення воєнного стану в окремих областях України, підкреслив, що таке рішення було важливим для здійснення координації між громадянськими адміністраціями і військовими. «Це дуже важливо. Ми не знаємо про те, коли і як можуть відбутися провокації, тому маємо бути готові до них у повній мірі. Якщо не буде прямої агресії, питання не буде знову підніматися, оскільки необхідно провести вибори», - наголосив він.

А.Парубій підкреслив, що президентські вибори відбудуться вчасно – за це проголосувала переважна більшість народних депутатів. Введення воєнного стану у прикордонних районах, особливо поблизу акваторії Чорного і Азовського морів, за його словами,  – «це був превентивний захід приведення оборони до повної готовності, не було введено комендантської години чи обмежень, які б вплинули на свободу людини».

Своєю чергою, Курт Волкер зазначив, що для США є абсолютно зрозумілим і прозорим той факт, що атака на українські морські кораблі була повністю незаконна: «Це була незаконна претензія на морські територіальні води. Незаконним було блокування і захоплення кораблів та моряків». Він повідомив, що на цей факт була відповідна реакція багатьох країн, зауваживши, що вчора у Брюсселі під час зустрічей з представництвом ЄС і НАТО було наголошено, що Росія діяла незаконно - це була військова агресія».  

    «Ми підтримуємо прагнення України щодо зміцнення боєготовності збройних сил для відповіді на російську агресію», - наголосив К.Волкер, зауваживши, що дуже важливо не продовжувати у часі дію воєнного стану і дотримуватись демократичних принципів. Він також високо оцінив ухвалення законів про розмінування, бо це впливає на життя людей у східних регіонах, підготовку закону про закупівлі в оборонному секторі тощо.

Спеціальний представник повідомив, що у січні наступного року у Конгресі США буде заслуховуватись інформація щодо виділення наступних 125 млн. дол. військової допомоги Україні - половини допомоги на наступний рік. «У Америки є бажання підтримати Україну у її намірах зміцнити оборону на морі, берегової лінії і повітряної оборони», - сказав він і наголосив, що ухвалення закону про продаж військового обладнання стане сигналом не лише для платників податків у США, але і для європейських країн.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:36
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30