Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав Джему Грозданову з призначенням на посаду співдоповідача Моніторингового комітету ПАРЄ та висловив сподівання на спільну співпрацю і підтримку України. «Допомога ПАРЄ для України надзвичайно важлива», - сказав він.

А.Парубій нагадав, що у ці дні Україна відзначатиме п’яту річницю Революції гідності: «Ці п’ять років  - важкий етап боротьби за незалежність проти російської агресії. За цей період європейський вибір для нас фактично дорівнює незалежність». За його словами, також для України надзвичайно важлива підтримка європейських країн і Ради Європи у проведенні реформ, які відбуваються практично у всіх сферах життя, в умовах боротьби з російською агресією.

Голова Парламенту зазначив, що за останній рік проведені масштабні реформи – такі як судова, медична, пенсійна, зроблено завершальний крок у побудові антикорупційної системи - за декілька місяців має бути створено Антикорупційний суд. А.Парубій також повідомив, що електронне е-декларування є найбільш відкритим у світі. «Маючи таку систему, як Prozzorro і антикорупційний суд, можна подолати корупцію на всіх рівнях», - сказав він і додав, що в нафто-газовій, енергетичній сферах вже зруйновано «застарілі корупційні схеми». Голова Верховної Ради наголосив, що цього пленарного тижня має бути ухвалений збалансований Держаний бюджет на 2019 рік.

А.Парубій висловив свою позицію стосовно участі російської делегації у роботі ПАРЄ. На його переконання, оскільки російською стороною не дотримуються жодні домовленості щодо виконання мирних угод з Україною та рекомендацій ПАРЄ, дуже важливо, щоб російська делегація не повернулася в ПАРЄ. «Для українського суспільства, яке стало після Майдану на шлях європейського розвитку, повернення російської делегації в ПАРЄ буде дуже великим розчаруванням. Це означатиме, що вся боротьба і тисячі життів, втрачених на сході України, виявились марними, - сказав він і наголосив, що не можна членів делегації повернути лише тому, що вони є фактором сили, з яким дехто має рахуватись. - Це буде ще більшим заохоченням Путіна до агресивних дій. Тому ми розраховуємо на тверду позицію по відношенню до держави-агресора. Сподіваюсь на плідну співпрацю». 

Своєю чергою, Джема Грозданова наголосила, що Україна для Ради Європи це не вузьке європейське, а глобальне питання. Вона повідомила, що мала нагоду тісніше познайомитись з громадянським суспільством України, та висловила всебічну підтримку. Співдоповідач також висловила сподівання на обрання українцями у наступному році проєвропейського Президента України та проєвропейський парламент.

У зустрічі також взяв участь Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, Голова Постійної делегації у парламентській Раді Європи Володимир Ар’єв.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00