12 листопада Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко під час участі у сьомому засіданні Ради регіонального розвитку, що відбулась під головуванням Президента України Петра Порошенка, закликала консолідувати зусилля задля мирного врегулювання ситуації на Донбасі та відновлення територіальної цілісності України, включно із анексованим Кримом. 

Ірина Геращенко наголосила, що питання мирного врегулювання, на жаль, стає темою для спекуляцій окремих політичних сил, які планують брати участь у президентських та парламентських виборах 2019 року, при цьому не володіючи реальною безпековою ситуацією, адже жодного разу не відвідували  Донецьку та Луганську області.  

«Багато потенційний кандидатів пропонують мир за будь-яку  ціну, навіть ціною капітуляції.  Президент України стоїть на іншій позиції – мир тільки через перемогу, шляхом політико-дипломатичних переговорів та шляхом посилення української армії», - наголосила І. Геращенко. 

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ підкреслила, що завдяки посиленню української армії та Мінським домовленостям вдалося, зокрема, зупинити повномасштабний наступ військ РФ на сході, звільнити частину окупованих у 2014 році населених пунктів Донецької та Луганської областей та завдяки особистому втручанню  Президента і дипломатів звільнити сотні заручників з окупованих територій України.

За словами І. Геращенко, важливо, що під час мирних переговорів в рамках нормандського та мінського форматів, Україна не лишається сам на сам із РФ, а разом із міжнародними партнерами вимагає від РФ виконувати взяті зобов’язання.

«Президент РФ уникає зустрічей у норманському форматі, тому що розуміє, що під час таких зустрічей йому треба відповідати на дуже гострі запитання: Що роблять війська РФ на Донбасі? Хто вбиває українців? Чому окуповані українські території?», - наголосила І. Геращенко, розповідаючи про  ефективності Мінських домовленостей.

         «Багато критиків Мінських домовленостей пропонують варіант повномасштабного наступу задля повернення Донбасу, але ми не можемо жертвувати тисячами життів український військових і сотнями тисяч цивільних», - наголосила І. Геращенко та порекомендувала відвідати Меморіальний комплекс вшанування пам’яті військовослужбовців ЗСУ, які загинули за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, на території якого розташовані зала із книгою пам’яті загиблих військовослужбовців та стела із дзвоном пам’яті, трагічний дзвін якого означає гибель військових на сході.

Коментуючи проведення так званих «виборів» на окупованому Донбасі, представник гуманітарної підгрупи ТКГ наголосила на ризиках, які несе у собі цей сценарій Кремля. І.Геращенко нагадала, що у 2014 році РФ також провела на окупованому Донбасі так звані «вибори», чим не лише зірвала Мінські домовленості, але й сприяла загостренню безпекової , гуманітарної, політичної ситуації,  призвели до ескалації на фронті, до трагічних подій під населеними пунктами Дебальцеве та Донецького аеропорту.

«Розраховую, що усі наші міжнародні партнери, які засудили ці псевдовибори на Донбасі,  посилять санкції проти країни-агресора РФ», - зауважила І.Геращенко. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України звернула увагу й на той факт, що Кремль проводить так звані «вибори» напередодні парламентських та президентських виборів в Україні. Політик вважає , що Російська Федерація буде робити спроби втручатися в українські вибори у 2019 році задля перемоги проросійських сил, «з яким потім Росія буде домовлятись про здачу України».

«Путін прагне зміни керівництва в Україні і нової української влади, але наша з вами задача в першу чергу зупинити реванш і не дати можливості реалізації Кремлівського сценарію через вибори  – Президента та новий склад Парламенту обиратиме виключно український народ», - підкреслила І. Геращенко.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях І. Геращенко зауважила, що Парламент усвідомлює свою відповідальність та важливість підтримки Президента у боротьбі за звільнення заручників та запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

«Миротворча місія ООН  не є панацеєю, яка одразу сприятиме встановленню миру, але, безперечно, вона допоможе вирішити питання демілітаризації та в подальшому деокупації регіону», - наголосила І. Геращенко.

Перший віце-спікер підкреслила, що Верховна Рада України поступово продовжує впровадження важливих законів у сфері національної безпеки та оборони, а також законодавства у сфері врегулювання гуманітарних проблемних питань. Політик нагадала про ухвалення Законів України «Про національну безпеку України», який наближує українську армію до стандартів НАТО; «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» - задля запровадження механізму пошуку зниклих безвісти осіб, та підтримки їх родин, а також не менш важливих законопроектів у І читанні – «Про протимінну діяльність в Україні» №9080-1 та «Про прилеглу зону України» №8361.  

Насамкінець, звертаючись до представників місцевої влади, Ірина Геращенко закликала надавати постійну підтримку та допомогу родинам військовослужбовців. 

«Внаслідок агресії РФ – 1 445 жінок залишились вдовами і 2 265 жінок втратили своїх синів, майже 2 тисячі дітей втратили одного із батьків. Тому  я апелюю до вас, аби проблемні питання таких родин були на постійному контролі місцевої влади. Немає нічого важливішого ніж підтримати родини тих, хто віддав найголовніше – життя своїх рідних!», - наголосила Ірина Геращенко. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33