7 листопада Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом з головою підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Артуром Герасимовим провели зустріч з речником Шотландської національної партії з питань оборони, членом Парламенту Великої Британії Стюартом Макдоналдом.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко подякувала за небайдужість до зовнішньо-політичних проблем України та відзначила важливість візиту на Донбас, здійсненого британськими парламентарями у травні ц.р..

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань, зокрема, щодо гуманітарної та безпекової ситуації на Донбасі. Ірина Геращенко відзначила неприпустимість проведення Росією т. зв. виборів на окупованому Донбасі: «Намір представників РФ провести так звані «позачергові вибори» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 11 листопада ц.р  - це  грубе порушення не лише українського законодавства, але й Мінських угод».  Вона наголосила, що  зазначені «фейкові вибори» не матимуть жодних правових наслідків, окрім загострення безпекової ситуації на Донбасі.

Інформуючи про намір представників РФ визнати так звані «позачергові вибори» на окупованому Донбасі, Перший віце-спікер повідомила, що представники української влади апелюватимуть до британських колег та інших міжнародних партнерів з проханням посилити політичний та економічний тиск проти РФ.

Учасники зустрічі також обговорили важливі питання щодо зовнішнього втручання у виборчі процеси в Україні. Сторони відзначили важливість своєчасної протидії таким викликам.

Окрім того, Ірина Геращенко звернула увагу присутніх, що процес звільнення заручників та політичних в’язнів заблокований. За її словами, у цьому напрямку немає жодних зрушень саме через деструктивну позицію представників російської влади.

Інформуючи про законотворчу діяльність, Ірина Геращенко повідомила, що 6 листопада парламент України ухвалив у першому читанні проект Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» (№9080-1), в якому, зокрема, враховано позицію британських експертів. За її словами, прийняття зазначеного закону відкриє ширші можливості для активізації  співпраці України з Великою Британією.

Своєю чергою, Стюарт Макдоналд  висловив зацікавленість у мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі та запевнив у незмінній підтримці з боку Великої Британії державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00