Голова Верховної Ради України А.Парубій вважає рішення про передачу Україною однієї зі своїх святинь у користування Вселенського Патріарха символічним, історичним рішенням. Про це він сказав в інтерв’ю парламентського телеканалу «Рада» у п’ятницю.

«Українська церква, яка отримала довгоочікувану автокефалію, готова відкрити представництво Вселенського Патріарха», - сказав він.

А.Парубій зауважив, що це «жест доброї волі, це не поспішне рішення». При цьому він уточнив, що «питання Томосу і автокефалії - питання не сьогоднішнього дня, бо ще більше двох років тому Український Парламент нинішнього скликання за ініціативи Голови Парламенту підтримав звернення до Вселенського Патріарха щодо Томосу і автокефалії».

Голова Верховної Ради повідомив, що під час особистих зустрічей із Вселенським Патріархом було визначено напрямки роботи, за якими необхідно було працювати, аби досягти цього результату. Один з таких напрямків - створення Спеціальної Комісії, яка мала вивчити всю історію і всі канонічні нюанси української церкви: як вона була анексована Москвою, який був шлях до того, після того.

«Тому, коли ми сьогодні отримуємо рішення Вселенського Патріарха – це не є поспішне рішення - два роки йшла ретельна підготовка і вивчення усієї документації перед ухваленням такого рішення, як надання Україні автокефалії», - сказав А.Парубій.

Він нагадав, що і раніше Вселенський Патріарх мав свої представництва на території України: «Ми відроджуємо цю традицію, це цілком закономірно, що українська держава не передає, а фактично надає у користування одну зі своїх святинь для Вселенського Патріарха, це не є передача у власність». «А той скептицизм, який був піднятий, в тому числі і в ЗМІ, – це або непрофесіоналізм, або озвучений людьми, які відпрацьовують російські інформаційні технології».

Голова Верховної Ради підкреслив, що рішення про надання Україні автокефалії демонструє єдність із Вселенським Патріархатом, і відкриття його представництва у Києві – це важливий жест відродження Помісної Автокефальної Української Церкви.

А.Парубій висловив задоволення, що український Парламент підтримав ініціативу Президента України Петра Порошенка.

На запитання журналіста щодо термінів отримання Томоса Голова Парламенту зазначив: «Молимося, аби більше ієрархів об’єдналися на майбутньому Соборі, де буде обрано нового Патріарха, і після того одержано Томос – як завершальна дія. Вселенський Патріарх дав усі підстави, щоб цей Собор відбувся».

«Рішення, які ми отримали в Константинополі, навіть перевершили мої сподівання, бо постало питання не тільки про автокефалію, а постало питання про скасування акту анексії української церкви», - сказав Андрій Парубій. Він назвав це можливим, згадавши події трьохсотрічної давнини, і зазначив, що Москва привласнила і Церкву, і історію України. А Вселенський Патріархат своїм рішенням і позицією не просто зняв анексію, а продемонстрував світові, на яких засадах формувалася російська імперія, і які дії застосувалися для знищення України і для розширення російської імперії. «Тому рішення Вселенського Патріарха мають важливе рішення не лише для української церкви, а й для України в цілому, для української пам’яті, її державності, її майбутнього», - підкреслив А.Парубій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30