У системі справедливого розподілу ресурсів в державі та контролю за діяльністю органів виконавчої влади щодо їх належного використання одне із ключових місць належить Парламенту. На цьому наголосив у середу Голова Верховної Ради України А.Парубій на відкритті круглого столу «Парламентський контроль у сфері публічних фінансів». «Вважаю проведення таких круглих столів і нарад на базі Комітетів Верховної Ради із залученням представників виконавчої влади дуже правильним і дієвим інструментом, - сказав він і підкреслив. - Я, як Голова Верховної Ради України, бачу потребу пошуку і вироблення нових актуальних інструментів контролю Верховної Ради за використанням публічних фінансів, і контрольна функція Верховної Ради України повинна тут належним чином реалізовуватися».

Голова Парламенту назвав «важливими» питання «створення єдиної системи державного фінансового контролю та аудиту, посилення співпраці Уряду та парламентських комітетів і Рахункової палати під час бюджетного процесу».  

А.Парубій зазначив, що за увесь час незалежної державності Україна ніколи не перебувала у простих умовах, тому перед усіма державними органами стоять непрості завдання забезпечити належне виконання своїх повноважень задля безпеки та розвитку держави. «Для розвитку потрібні ресурси. Україна багата ресурсами. Однак ресурси, навіть значні, потребують обліку та контролю», - наголосив Голова Парламенту і пояснив, що «саме тому підтримав ініціативу провідних українських вчених-правників, Комітету з питань бюджету щодо проведення сьогоднішнього круглого столу».

А.Парубій наголосив, що «зважаючи на останні Урядові законодавчі ініціативи щодо основних засад фінансового контролю, потрібно знайти виважене рішення: в першу чергу, щоб забезпечити неухильне дотримання вимог Конституції щодо контролю за бюджетними ресурсами, а також вимог Лімської декларації Вищих органів фінансового контролю щодо організаційної та фінансової незалежності вищого органу фінансового контролю, яким в Україні є Рахункова палата».

Голова Парламенту звернув увагу Голови Рахункової палати Валерія Пацкана «на необхідність продовження започаткованої новим складом палати практики здійснення надзвичайно якісних та актуальних аудитів за сучасними міжнародними стандартами, результати та рекомендації цих аудитів повинні бути враховані Кабінетом Міністрів України під час прийняття усіх урядових рішень".

А.Парубій, звертаючись до фахівців, які брали участь у засіданні круглого столу, висловив думку, що українці очікують продуманих, ефективних збалансованих дій влади, а саме завдяки їхньому «аналізу та пропозиціями, рішення органів влади стають більш досконалими».

Голова Верховної Ради вважає вчасне подання Урядом проекту Держбюджету високим показником співпраці Уряду і Парламенту. Він також зазначив, що у жовтні Верховна Рада України розгляне і підтримає Бюджет у першому читанні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00