Глава держави на початку виступу зазначив, що сьогодні Парламент голосуватиме за зміни до Конституції про незворотність курсу на набуття членства України в Європейському Союзі, в Організації Північноатлантичного договору і закликав підтримати ці зміни.

Говорячи про європейський вибір України, Президент нагадав: «Першого вересня виповнився рік, як набула чинності Угода про асоціацію з ЄС. А завтра Державна міграційна служба видасть десятимільйонний біометричний паспорт. Це відповідь тим, хто, намагаючись применшити так важко здобутий безвіз, твердив, ніби українцям він малоцікавий».

Водночас Петро Порошенко наголосив, що країна продовжує боротьбу з агресією Російської Федерації.

Так, у понеділок своїм Указом Президент ввів у дію рішення РНБО не продовжувати договір про так звану дружбу з Росією. «МЗС направить ноту до Москви, а я подам до парламенту відповідний законопроект, бо останнє слово в цьому питанні - за Верховною Радою», - зазначив він.

Глава держави підкреслив: «Ми зберегли країну. Кремлівська «барбароса», путінський бліцкриг, план «русская весна» - захлинулися. Ми створили армію, яка звільнила дві третини території Донбасу, локалізувала конфлікт і тримає оборону на лінії фронту. Вона захищає країну по українсько-російському кордоні».

П.Порошенко повідомив, що проектом, поданим ним, пропонується із Конституції викреслити норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту в Україні. «Після того як повернемо Крим, російської бази у Севастополі більше не буде!», - підкреслив П.Порошенко.

«Напад Росії почався зі спроби анексії Криму, і його поверненням він має завершитися - включно з відшкодуванням завданих збитків та наданням цього разу вже дієвих гарантій неповторення агресії», - сказав П.Порошенко.

Він нагадав: «Лише 6 тисяч готових до бою вояків могли виставити ЗСУ весною чотирнадцятого, коли почалася російська агресія. Це не докір військовим. Це - вирок політикам, прем’єр-міністрам і міністрам оборони, які роками розтринькували зброю та майно, розбазарювали військові містечка, полігони».

«За останні роки українська армія стає армією нового покоління, опановує сучасні форми протиборства у всіх сферах, як традиційних, так і нових, включаючи інформаційний та кіберпростір. Вже з цього року плануємо активну розробку, підготовку виробництва та закупівлі сучасного високоточного ракетного озброєння, систем артилерії, бронетанкової техніки, високоточних засобів ураження», - підкреслив Глава держави.

«Перша реакція світу на окупацію Криму виявилася напрочуд млявою та беззубою. Та навіть тепер    після тисяч спричинених Росією жертв на Донбасі, після MH17, після Сирії, після Солсбері – на Заході чимало охочих зазирнути Путіну в душу», - сказав П.Порошенко, наголосивши: «Глибоко помиляється той, хто думає, ніби російська агресія забезпечує нам автоматичну підтримку на Заході. За підтримку треба боротися щодня».

Президент також наголосив: «Армія, мова і віра - це не гасло. Це - формула сучасної української ідентичності. Армія боронить нашу землю. Мова боронить наше серце. Церква боронить нашу душу».

П.Порошенко повідомив про прибуття до Києва екзархів Вселенського Патріарха, які будуть готувати рішення про надання автокефалії Православній Церкві в Україні. «Ми з вами робимо справу, яку митрополит Іларіон Огієнко називав ділом «повного розмосковлення» нашої церкви», - сказав він.

За його словами, імперія втрачає один із останніх важелів впливу. «Томос - це фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква - гарантія духовної свободи. Це - запорука суспільної злагоди», - сказав Президент.

Водночас, значення Томоса виходить за межі України. «Це - падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світову гегемонію», - підкреслив Глава держави..

У виступі Президент України окремо зупинився на економічних питаннях, зазначивши, що країні удалося уникнути дефолту, і з кінця шістнадцятого року вона відновила економічне зростання. «Позавчора Держстат уточнив, що у другому кварталі ВВП збільшився на 3,8%. Це не та цифра, яка нас влаштовує, але це - твердий показник економічного зростання країни», - підкреслив Президент України.

«Ми створили з вами антикорупційну інфраструктуру. В деякі нові органи вклали чималі фінансові ресурси платників податків України, але поки що коефіцієнт їх корисної дії мене, як Президента, не задовольняє», - сказав він.

Президент застеріг: «Мир» - це красива й приваблива обгортка, в яку можна покласти все, що завгодно. Тож будьмо пильними. Не забуваймо, що ворог сюди прийшов не по Крим, і не по Донбас, а по всю Україну!».

Він закликав «не руйнувати країну популізмом, тверезо оцінювати безпрецедентну складність викликів та загроз, які постали перед Україною. Адже більшість із них не мають простих рішень».

«Дим війни ще не розвіявся над цією частиною Європи. Але крізь нього вже чітко видно - Україна може стати і стане новою історією успіху, новим простором європейського зростання», - сказав П.Порошенко.

«Наступному поколінню українців маємо передати успішну європейську Україну. І саме так і станеться, якщо лише не віддамо країну до рук реваншистів, популістів і демагогів», - наголосив Президент.

 

Петро Порошенко звернувся до Верховної Ради зі Щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України
 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00