Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відвідав фестиваль української середньовічної культури (с.Урич, Сколівського р-ну Львівської обл.). Під час урочистого відкриття А.Парубій зазначив, що тисячу років тому на цих скелях воїни-русичи, українські лицарі говорили ворогу «Тут стань». «Так само, як наші воїни і лицарі на сході України говорять російському загарбнику «Тут стань»», - сказав він і підкреслив, що тут зароджувалась українська та військова культура України. Він побажав всім воїнам, які стануть до бою, і всім учасникам фестивалю гарного настрою та занурення у середньовічну атмосферу – атмосферу середньовічного лицарства. «Вітаю Тустань, вітаю фестиваль! Слава Україні!» - сказав Голова Верховної Ради України.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо прогресу розвитку фестивалів, А.Парубій зазначив, що весь задум цього заходу полягає у максимальному відновленні духу українського середньовіччя і духу українського лицарства «у період України - Руси, який був найвеличнішим етапом державності». За його словами, фортеця Тустань була одним із символів Київської Русі як прикордонний величний форпост, який обороняє від ворогів. Голова Парламенту додав, що з кожним роком збільшується кількість лицарів, які проводять бої, більша кількість ремісників, які відтворюють і ремісництво, і побут того періоду – «і тому важливо на цьому фестивалі, власне, відчути цю атмосферу».

А.Парубій зауважив, що з 1983 року бере участь у відтворенні історичної спадщини і має «величезну гордість від того, наскільки наповнюється змістом фестивалі у Тустані та нагадують нам українське лицарське середньовіччя». Він повідомив, що з тринадцяти років брав участь в історико-археологічних експедиціях, і мрії про лицарство і середньовіччя тут і формувалися. «Мав змогу вивчати і досліджувати той період. А зараз - величезна радість від того, яка кількість людей бере участь у фестивалі у середньовічних костюмах. Дух лицарства відновлюється серед людей, сюди приїжджають реставратори з багатьох країн світу, - розповів він і підкреслив. - Київська Русь – це найбільш величний період української державності. На превеликий жаль, цей період не до кінця був пропагований».

Торкаючись питання фінансування та функціонування заповідника, Голова Верховної Ради зазначив, що близько третини коштів йде від вхідних квитків та за екскурсії. Окрему подяку він висловив за допомогу з боку Львівської обласної ради Голові обласної ради Олександру Ганущину за проведення фестивалю. «Водночас, величезна кількість коштів – це є пожертви самих учасників і підприємців, які допомагають у проведенні цього фестивалю. Але немає якогось жодного великого спонсора чи підприємця, який би був опікуном. Це, фактично є державні кошти і кошти підприємців, які виховувались тут і виростали. І сьогодні кожен з них допомагає тим, як може і чим може», - сказав він.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00