2 липня,  напередодні 20-го Саміту Україна-ЄС відбулась зустріч керівництва Верховної Ради України, Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе з Головою Представництва ЄС в Україні Хюґом Мінґареллі та Надзвичайними та Повноважними Послами держав-членів ЄС, на якій учасники зустрічі обговорили стан виконання  Угоди про асоціацію та пріоритетні напрямки подальшого співробітництва. Відкрив зустріч Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, який детально поінформував представників посольств країн ЄС про роботу Парламенту над імплементацією Угоди.

Під час виступу Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила, що за підсумками виконання Угоди про асоціацію спостерігається певний прогрес у сферах енергетики, гуманітарної політики, запобігання та протидії корупції, підприємництва та руйнування технічних бар’єрів у торгівлі. Також політик звернула увагу на суттєві відставання від плану імплементації щодо зобов’язань України у сфері охорони здоров’я, транспорту, навколишнього природнього середовища, поштових послуг.

На переконання І.Геращенко,  необхідно посилити роботу Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та  запровадити спеціальну експертизу євроінтеграційних  нормативно-правових актів у  Кабінеті Міністрів України. Політик зауважила, що подібна практика була успішно реалізована в Хорватії, де уряд став потужним рушієм адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, та висловила сподівання на підтримку міжнародних партнерів ЄС щодо імплементації заходів із посилення політичної асоціації й економічної інтеграції України з ЄС.

Перший віце-спікер зауважила, що питання посилення політичної асоціації й економічної інтеграції України з ЄС мають бути у центрі уваги 20-го Саміту Україна-ЄС та висловила сподівання, що гуманітарним і безпековим питанням на Саміті буде надано належну увагу з боку міжнародних партнерів України.

Також І. Геращенко поінформувала про блокування представниками РФ роботи гуманітарної підгрупи ТКГ щодо звільнення заручників та політв’язнів Кремля, і заявила, що досягнуті у Мінську домовленості щодо запровадження (вже 14-го) всеохоплюючого, сталого та безстрокового режиму припинення вогню, починаючи з 1 липня 2018 року, були порушені іншою стороною у перший же день.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила учасників зустрічі про порушення домовленостей, досягнутих під час телефонних розмов Президентів України та РФ щодо безперешкодного відвідування громадян України, які утримуються в Російській Федерації.

Л.Денісова наголосила, що за два тижні перебування на території РФ її не допустили ані до Романа Сущенка, ані до Олега Сенцова, який вже 50-ий день продовжує безстрокове голодування, ані до інших українців-політв’язнів. Омбудсмен вважає, що РФ такими діями приховує справжній стан здоров‘я утримуваних українців та порушує як норми міжнародного гуманітарного права, так і норми національного законодавства РФ. На переконання Л.Денісової, цьому питанню має бути надана особлива увага на Саміті Україна-ЄС.

Продовжуючи тему стану імплементації Угоди про асоціацію, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на готовності Уряду  прискорити процес інтеграції з ЄС у плані пошуку більш тісної співпраці у чотирьох пріоритетних галузях, а саме: енергетика, інновації в цифровій економіці, митна сфера та співпраця у сфері юстиції, свободи та безпеки. Вона привітала рішення Верховної Ради України розглянути цього пленарного тижня  законопроекти із 57 визначених у Дорожній карті.

Голова Представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі наголосив, що для успішного впровадження Угоди про асоціацію за два наступні місяці потрібно виконати наступні пункти, зокрема: досягнути того, щоб міністерства виконували свою важливу роль з підготовки євроінтеграційних законопроектів; встановити чіткий перелік пріоритетів по Угоді; налагодити комунікацію та координацію між Урядом і Парламентом.

«Сильна координація між Урядом та Парламентом є передумовою ефективного впровадження Угоди про асоціацію. Саме в цьому полягає секрет успіху. Комітет Верховної Ради України з питань  євроінтеграції має відігравати ключову роль», - заявив Х. Мінґареллі.

Під час зустрічі керівники та представники профільних  Комітетів Верховної Ради України О. Богомолець, Г. Гопко, О. Сотник, О. Бакуменко, М. Довбенко, С. Заліщук та О. Данченко поінформували Надзвичайних та Повноважних Послів держав-членів ЄС в Україні про стан виконання Угоди про асоціацію та про план імплементації зобов’язань України по Угоді на найближчі пленарні тижні.       

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50