28 червня під час засідання третьої частини сесії  Парламентської Асамблеї Ради Європи-2018 у м. Страсбург, Франція 77 голосами "за" була підтримана резолюція щодо громадян України, затриманих за політичними мотивами Російською Федерацією.  

Напередодні голосування під час дебатів та обговорення проекту резолюції представники постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ звернули увагу на систематичні порушення прав людини РФ на тимчасово окупованих територіях України - на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополь і в Російській Федерації. Представники української делегації поінформували про критичний стан здоров’я українських заручників та політв’язнів О. Сенцова, В. Балуха, П. Гриба, О. Кольченка, С. Клиха та інших, повідомили про застосування тортур, фізичного та психологічного насильства та закликали консолідувати зусилля задля найшвидшого звільнення українців.     

Ірина Геращенко під час виступу поінформувала учасників засідання про зусилля представників України у гуманітарній підгрупі ТКГ. За словами Першого віце-спікера, за останні роки роботи підгрупи було звільнено понад 200 українців, які утримувались на окупованому Донбасі. У той же час політик звернула увагу, що питання звільнення політичних в’язнів, які утримуються в Росії та в окупованому Криму за політичними мотивами, залишається заблокованим.   

Перший віце-спікер також наголосила, що РФ не виконує досягнуті домовленості Президентів України та РФ у червні ц.р. щодо безперешкодного візиту Омбудсмена України Л. Денісової до українців, утримуваних на тимчасово окупованих територіях України та в РФ.

"Сьогодні Людмилу Денісову знову не допустили до українських політв’язнів в РФ. Зараз вона знаходиться біля колонії "Білий ведмідь" в Лабитнангі, її так і не допустили до Олега Сенцова. Його стан здоров’я критичний!", - наголосила І. Геращенко.

Представник української делегації І. Геращенко також повідомила, що в рамках гуманітарної підгрупи вже понад три місяці залишається без відповіді пропозиція України, погоджена Президентом України П. Порошенком щодо одночасного звільнення 23 громадян РФ, затриманих за підозрою у скоєнні злочинів в Україні або засуджених за такі злочини та політичних в'язнів Кремля.  

Під час промови політик нагадала, що Україна неодноразово зверталась до РФ напередодні Чемпіонату світу з футболу 2018 з проханням звільнити українських політв’язнів, однак усі звернення української сторони лишились без відповіді.  

"У 1980 році, коли у Москві відбувались Літні Олімпійські ігри, міжнародна спільнота їх бойкотувала на знак протесту проти повномасштабної збройної агресії Радянського Союзу в суверенному Афганістані. На жаль, сьогодні, коли РФ окупувала частину території України та захопила у заручники сотні українців, ми не спостерігаємо такої ж реакції. Ми маємо посилити тиск на РФ", - зауважила І. Геращенко.

Заступник члена Постійної делегації у ПАРЄ Павло Унгурян поінформував Асамблею, що РФ продовжує політику тортур проти українців та представників кримськотатарського народу. Він повідомив про катування та тортури, які пережив історик та релігієзнавець Ігор Козловський, звільненого 27 грудня 2017р. У своїй промові П. Унгурян нагадав, що нині на окупованому Донбасі продовжують утримуватись як цивільні, так і військові громадяни України, - С. Асєєв, Б. Пантюшенко, С. Глондарь, О. Коріньков та інші. Політик висловив сподівання на підтримку Асамблеєю заклику до РФ щодо звільнення українців, утримуваних в Росії, зокрема, журналіста Романа Сущенка.

Продовжуючи тему насильства та тортур зі сторони РФ, Марія Іонова поінформувала, що ГО "Крим SOS" задокументовано понад 180 випадків нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження із українцями на окупованих територіях України, у тому числі 55 випадків тортур. За словами М. Іонової, СБУ зафіксовано понад 1 тис випадків катувань українців  на окупованих територіях Донбасу.

Своєю чергою, Голова постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимир Ар’єв звернувся до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з проханням негайно відвідати українців в тюрмах РФ та на окупованому Донбасі і в Криму. 

Дискутуючи про спільні зусилля щодо звільнення політичних в'язнів та заручників, представники української делегації звернули увагу, що, на жаль, під час особистої зустрічі Генерального секретаря РЄ Т. Янгланда із Президентом РФ В. Путіним було порушено питання лише щодо долі О. Сенцова.

"14 травня Олег Сенцов офіційно оголосив про безстрокове голодування з єдиною вимогою її припинення - звільнити усіх політичних в’язнів Кремля. Відтак, маємо вимагати від РФ звільнити усіх українців, які утримуються як на окупованих територіях України, так і в РФ", - наголосила І. Геращенко.  

Ірина Геращенко висловила переконання, що після ухвалення резолюції та проведення дебатів на тему політичних в’язнів, Парламенти країн ЄС проведуть відповідні слухання на цю тему та ухвалять заяви із закликом до РФ звільнити незаконно утримуваних громадян України. За словами І. Геращенко, такі резолюції вже прийняли парламенти Литви та Польщі.  

Представники української делегації подякували депутату Сейму Литовської Республіки Емануелісу Зінгерісу, який виступив доповідачем у дебатах щодо українських політв'язнів, та іншим представникам ПАРЄ, які брали участь в підготовці проекту резолюції та обговоренні теми політичних в'язнів Кремля.

 

Довідково: В ухваленій резолюції ПАРЄ зазначається, що Москва мусить забезпечити дотримання прав утримуваних українців до моменту їхнього звільнення і "дотримуватися заборони на застосування тортур, нелюдського або такого поводження, що принижує людську гідність, або покарання, і забезпечити право на доступ до необхідної медичної допомоги".

ПАРЄ закликає РФ дозволити незалежним міжнародним спостерігачам здійснювати моніторинг стану здоров’я та умов тримання українців під вартою. Зокрема, йдеться про Європейський комітет з питань запобігання катуванням та Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Також Асамблея закликала РФ дозволити українським посадовцям, зокрема, уповноваженій Верховної Ради з прав людини відвідувати українських бранців.  

Парламентарі закликали Росію відмовитися від політики нав'язування російського громадянства українським громадянам, які живуть в окупованому Криму і які не бажають набувати його, та утримуватися від примусового переведення громадян України у російське громадянство. 

У резолюції висловлюється заклик скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, що суперечить міжнародним стандартам свободи зібрань, а також дозволити в’їзд до Криму лідерам Меджлісу – Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову.

РФ закликають припинити переслідування та здійснення тиску на кримських татар та осіб, які представляють їхні інтереси, і зокрема, адвокатів та захисників прав людини.

Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росії без зволікання звільнити усіх ув’язнених за політично вмотивованими обвинуваченнями українців в окупованому Криму, окремих районах Донецької і Луганської областей і на території РФ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30