31 травня 2018 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у дискусії високого рівня на тему «Нові формати співробітництва НАТО і ЄС з Україною», організованого Комітетом у закордонних справах Верховної Ради України, Центром глобалістики «Стратегія ХХІ» у партнерстві із Центром інформації і документації НАТО в Україні.  

Вона подякувала за підтримку, яка надається Україні на шляху імплементації зобов’язань по Угоді про асоціацію та стандартів НАТО. Політик зауважила, що ключовими завданнями нинішньої сесії парламенту є ухвалення Законів «Про Вищий антикорупційний суд» та «Про національну безпеку України», які є важливою складовою для подальшої євроінтеграції України. 

Перший віце-спікер висловила впевненість, що до кінця сесії Парламент ухвалить ці закони, а також Закон  «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» і інші важливі ініціативи. Також І.Геращенко поінформувала учасників дискусії про роботу над законопроектом у сфері гуманітарного розмінування та протимінної діяльності, концепція якого ґрунтується на досвіді країн-членів НАТО, зокрема Хорватії.  


Перший віце-спікер наголосила, що Україна покладає великі сподівання на Саміт НАТО, який відбудеться влітку. Політик привітала домовленість Міністрів закордонних справ України та Угорщини про проведення додаткових консультації щодо Закону України «Про освіту».

Під час виступу Ірина Геращенко поінформувала учасників дискусії про результати засідання гуманітарної підгрупи ТКГ, яке відбулось 30 травня ц.р. Вона звернула увагу на загострення безпекової ситуації та застосування іншою стороною РСЗВ «Град», внаслідок чого загинули двоє дітей. Політик також розповіла про обстріли СММ ОБСЄ на Донбасі та перешкоджання роботі місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста. 

І.Геращенко наголосила, що інша сторона вчергове проігнорувала ініціативу української сторони щодо звільнення 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України задля звільнення політв’язнів Кремля. Політик також повідомила, що під час засідання представники України у  ТКГ запропонували прийняти спільну заяву ТКГ, в якій засудити вбивство українських дітей, висловити співчуття жертвам збитого літака Boеing 777 рейсу МН17, засудити причетність РФ до цієї трагедії, негайно розблокувати процес звільнення політв’язнів Кремля та допустити місію МКЧХ до незаконно утримуваних українців на тимчасово окупованих територіях та в РФ. Однак, за словами І. Геращенко, інша сторона не підтримала таку декларацію. 

«Ескалація ситуації на Донбасі та блокування усіх питань порядку денного робочих підгруп ТКГ є свідченням відсутності політичної волі Російської Федерації виконувати взяті зобов’язання у Мінських домовленостях», - наголосила І. Геращенко. 

Під час заходу учасники також обговорили питання: безпеково-оборонної співпраці НАТО і ЄС з Україною, спільної протидії гібридним загрозам, перспектив співпраці НАТО та України, регіональну безпеку і прагнення України до членства в НАТО, питання стратегічної комунікації, енергетичної і кібербезпеки у трикутнику НАТО-ЄС-Україна. 

У заході також взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, народні депутати України Остан Єднак та Андрій Левус, Заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар, Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова, Виконавчий директор Ради Східного Сусідства Самюель Довері Вестербай, керівник відділу стратегічного аналізу Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки Артурас Петкус,представник підрозділу координації кібер-політики, попередження конфліктів і політики безпеки Європейської служби зовнішньої дії Елоі Діволь, Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»» Михайло Гончар та інші фахівці та експерти.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50