У рамках візиту до м.Тбілісі Голова Верховної Ради України А.В.Парубій взяв участь в урочистій церемонії, присвяченій 100-річчю Першої Демократичної Республіки Грузії та виступив на круглому столі «Співпраця задля процвітання - стратегія наступного століття» в м.Тбілісі, присвяченому посиленню співпраці між країнами на міжпарламентському рівні.

Голова Верховної Ради наголосив на тому, наскільки близька історія України і Грузії, адже і Україна цього року відзначає 100-ліття, і Грузія. Він уточнив, що у той період Україна фактично була однією із перших держав на території царської Росії, яка проголосила незалежність 22 січня. «Швидше від нас тільки Фінляндія, а потім вже і країни Балтії і Грузія, - додав він. - І в той же період, у той же рік були встановлені дипломатичні відносини між нашими державами, і ми спільно воювали проти російського агресора, так само, як воюємо сьогодні».


Голова Парламенту розповів, що сьогодні згадували з грузинськими колегами 2008 рік, коли розпочалася російська агресія на території Грузії. За його словами, він тоді приїжджав в Горі, в Грузію, і був пліч-о-пліч з грузинськими друзями у той період, і тоді ще наголошував на тому, що якщо не буде жорсткої реакції світу, Путін піде далі. «І сьогодні, коли була дуже представницька конференція і Президентів, і Голів Парламентів Європи, ми нагадували, що відсутність тоді жорсткої реакції цивілізованого світу ще більше заохотило Путіна до агресивних дій. І вже в 2014 році наступним кроком була вже агресія Російської Федерації щодо України», - підкреслив Голова Українського парламенту.

А.Парубій зазначив, що під час круглого столу сьогодні проговорювали більш тісні формати співпраці між країнами. Він нагадав, що 9 червня у Києві відбудеться велика конференція, форум за участю спікерів Грузії, Молдови, України, де має бути проголошено початок створення Міжпарламентської асамблеї Україна-Молдова-Грузія. На цю конференцію запрошені також делегації з Польщі та Литви. «Наші три держави мають спільне те, що частина їхньої території окупована, - це, очевидно, найбільш ключове питання поміж нашими трьома країнами, - сказав Голова Верховної Ради і підкреслив. - Це ті питання, які поєднують нас в спільній боротьбі і у захисті всього цивілізованого світу. Фактично, це було головною темою нашої розмови».

Голова парламенту наголосив, що Україна має дуже плідну співпрацю у Міжпарламентській асамблеї Україна-Польща-Литва, і дуже багато ідей по підтримці України напрацьовувались саме на цьому майданчику. І зараз створення МПА Україна-Молдова Грузія, на його переконання, «вже на південь продовжує ту нашу вісь співпраці між Балтійським і Чорним морями».

А.Парубій  нагадав про його ініціативу щодо написання спільного листа про недопустимість будування «Північного потоку-2». «Ми знаємо, що у нас є багато спільних викликів і у кібербезпеці, і у інформаційній безпеці, і одна з тем, яку ми обговорюємо – це створення регіонального центру протидії гібридній агресії Російської Федерації, який міг би вивчати ці виклики, які стоять між нашими державами, - адже всі держави цього поясу мають спільний кордон з Росією, - і вироблення єдиного механізму і єдиного алгоритму протидії тим викликам», - зазначив він.

Голова Верховної Ради повідомив, що ще однією темою, яку проговорювали на круглому столі, - було виконання програми «Східне партнерство», «адже Україна, Грузія і Молдова виконують програму «Східне партнерство» на шляху до ЄС». «Для нас вступ в НАТО і в ЄС - як для України, так і для Грузії, - є ключовими пріоритетами. Виконання цієї Програми, спільних реформ, - а для нас дуже важливо, бо наші реформи дуже подібні, - щоби ми були в координації під час проведення тих реформ, - для нас дуже важливо якнайшвидше добитися, коли ми зможемо стати повноцінними членами ЄС», - наголосив Голова Парламенту.

Глава Парламенту наголосив, що Грузія багато в чому є прикладом для України, а багато в чому бере приклад і з України. Він уточнив про один з таких моментів – минулої весни проходила Парламентська асамблея НАТО у Тбілісі. Тоді, бувши там присутнім, А.Парубій запропонував, щоб наступна Парламентська асамблея НАТО пройшла в Україні, і було домовлено, що наступною весною 2019 року так само Парламентська асамблея НАТО пройшла в Україні, в Києві. «І це буде важливий сигнал, знак на шляху до НАТО», - сказав Голова Верховної Ради, підкреслюючи, що у України з Грузією не тільки спільне минуле і спільне сьогодення, але й спільне майбутнє в НАТО і в ЄС.

Голова Українського парламенту побажав грузинським друзям перемоги, відновлення територіальної цілісності, добитись того, аби було мирне небо над нашими країнами.

Круглий стіл проходив в «Залі Багратіоні» (1-й поверх Парламенту) за участі Президента, Прем’єр-міністра, Голови Парламенту, МЗС Грузії та Глав іноземних делегацій.

ftp://217.20.163.135

log visitor

pass visitor

26 05 2018 parubiy

26 05 2018 parubiy snh



 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00