Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у середу, 23 травня, прочитав лекцію студентам Київського національного університету ім.Тараса Шевченка на тему: «Століття української революції. Паралелі та уроки».

Звертаючись до студентства, Голова Парламенту зазначив, що «коли говорять про те, що молодь нині надто скептична, заклопотана іншими питаннями, аніж питанням держави, я нагадую, що всі ці сто років молоді люди були ключовим рушієм українського державотворення на всіх його етапах».

А.Парубій наголосив, що «цей рік є визначальним, бо ми відзначаємо століття проголошення Української незалежності». На його думку, «правильно не тільки говорити про історичні дати і події, а й аналізувати історичні уроки для осмислення того, які з них найважливіші для нас сьогодні, «бо сто років минуло, а ми знову ведемо війну проти того ж ворога, проти якого українська держава сто років тому захищала свою незалежність – Російської імперії, яка намагається домінувати і поневолити народи, які є навколо неї, і не змінює свою суть, незалежно від назви - царська Росія, чи Радянський Союз, чи Російська Федерація, - на жаль, залишається дух імперії».

А.Парубій зупинився на історичних моментах, які були вирішальними на певних етапах історії України. Він підкреслив, що, «не вивчивши уроки того періоду, маємо великий ризик потерпіти поразку, а саме поразки призвели до найстрашніших трагедій в історії Української держави, зокрема, до Голодомору, під час якого загинули мільйони українців; важливо провести паралелі з сучасністю, щоб розуміти і порівняти той та теперішній періоди».

Голова Парламенту виокремив три головні причини поразки того періоду:  взаємопоборювання та протистояння між тодішньою політичною і військовою елітою, найбільш визначними діячами України, які сьогодні є для нас героями – це Михайло Грушевський, Павло Скоропадський, Володимир Винниченко, Євген Коновалець, Симон Петлюра, Петро Болбочан.

Другою ключовою причиною поразки А.Парубій назвав відсутність потужних збройних сил української держави – «розрізнені бойові підрозділи, «отаманщина», відсутність єдиної організованої військової сили».

Третьою причиною була відсутність консолідованої міжнародної підтримки України. «Тоді, проголосивши молоду Українську державу, ми не змогли донести до світу важливість існування і створення Української держави і добитися її визнання», - сказав він.

А.Парубій, говорячи про необхідність єдності в суспільстві, закликав «відкинути другорядне, стати разом в боротьбі за найголовніше і найсвятіше – збереження держави». «Сьогодні вкрай важливо, щоб у боротьбі проти російської агресії і суспільство, і представники влади могли зберігати загальну, єдину позицію, аби не йшов в українському таборі розкол з псевдоідеологічних, часто надуманих проблем», - сказав він.

Голова Парламенту згадав перемогу Майдану 2004 року, коли українські сили виступили єдиним фронтом, і поразку українського табору, «коли пішли у війну між собою тодішній Прем’єр-міністр і тодішній Президент, коли їхня взаємна боротьба знову призвела до втрати українських позицій».

На думку А.Парубія, лише єдність позицій у 2014 році дозволила втримати український фронт від повномасштабної російської агресії. «Я вважаю, що сьогодні одним з ключових завдань є потужна українська армія. Це була велика честь і велика гордість, що у такий короткий період і завдяки добровольцям, хлопцям з самооборони Майдану, які після тих подій не поїхали додому, а поїхали на фронт, ми змогли втримати Державу, і вони стали основою і фундаментом нової української армії, яка почала формування у 2014 році», - сказав А.Парубій і підкреслив, що «ми сьогодні маємо одну з найпотужніших армій на континенті».

Голова Верховної Ради України зазначив: «Вкрай важливо, що на цьому етапі ми змогли заручитися міжнародною підтримкою. Це надважливо для нашої боротьби за Українську державу. Весь цивілізований світ став на наш бік, і сьогодні санкції проти агресора є одним з прикладів солідарності і єдності світу». Він наголосив на необхідності «збереження цієї єдності, збільшуючи потугу через санкції, через допомогу Україні, бо міжнародний контекст є важливим для утвердження Української держави, здобуття нашої перемоги».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50