Відкриваючи Погоджувальну раду у понеділок, 16 квітня, Голова Верховної Ради України А.Парубій підписав Закон «Про дипломатичну службу».

Голова Парламенту зазначив, що вважає знаковим, що Верховна Рада ухвалила цей Закон до 100-ліття української дипломатичної служби. «22 грудня 1917 року було підписано законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ – першої повноцінної державної структури, яка займалась зовнішньою політикою України», - сказав А.Парубій та підкреслив, що на ухвалення цього документу чекали всі українські дипломати.

«Я переконаний, що цей Закон дасть нову гостру зброю для наших дипломатів для виконання своїх обов’язків і відстоювання українських інтересів у всьому світі», - сказав А.Парубій.


*Довідково:

Ключові нововведення Закону України «Про дипломатичну службу»:

 

1.    Приводиться у відповідність до вимог законодавства про державну службу конкурсна процедура вступу на дипломатичну службу.

2.    Запроваджується змагальність працівників дипломатичної служби на кожному етапі кар’єрного просування.

3.    Підвищуються вимоги до дипломатів у порівнянні з іншими державними службовцями, зокрема обов’язковість володіння двома іноземними мовами, стан здоров’я, психологічна стійкість, інколи неможливість бути разом із сім’єю у довготермінових відрядженнях.

4.    Закріплюється можливість встановлення ненормованого робочого дня за кордоном (дипломати працюють 24/7 для захисту національних інтересів держави та прав українських громадян).

5.    Передбачається імперативність ротації - обов’язковість направлення працівників дипломатичної служби у довготермінові відрядження в інтересах служби, як це встановлено законодавством багатьох провідних держав світу, що включає можливість переведення з апарату Міністерства до закордонних дипломатичних установ України та у зворотному напрямку.

6.    Можливість звільнення за одноразове грубе порушення посадових обов'язків посадовою особою дипломатичної служби, яке завдало шкоди іміджу України за кордоном або розвитку відносин з відповідною державою чи міжнародною організацією.

7.    Врегульовуються особливості відрядження працівників дипломатичної служби для роботи у секретаріатах міжнародних організацій у тому числі у випадках, якщо правилами таких організацій передбачено, що видатки покладаються на державу, що направляє таку особу (ОЧЕС, ГУАМ тощо).  

8.    Обов’язкове професійне навчання та підтвердження кваліфікаційного рівня працівника на кожному етапі проходження служби, зокрема у Дипломатичній академії України імені Г.Й.Удовенка.

9.    Уніфікується кількість дипломатичних рангів та строки перебування у них з відповідними строками перебування у рангах державних службовців (три роки від аташе до радника першого класу).

10. Встановлюється єдиний строк довготермінового відрядження працівників дипломатичної служби (до чотирьох років у державах з нормальними кліматичними умовами та стабільною безпековою ситуацією і до трьох років – у державах з важкими кліматичними умовами або складною безпековою ситуацією).

11. Унормовується питання сплати видатків на медичне обслуговування під час роботи за кордоном з урахуванням гарантованого державою мінімуму в рамках медичної реформи.

12. Забезпечується економія державних коштів шляхом можливості найму місцевого обслуговуючого персоналу за кордоном за контрактом як це практикується провідними державами світу.

Прийняття Закону дозволить реформувати дипломатичну службу та забезпечить перехід від пострадянської системи дипломатичної служби до дипломатичної служби європейського зразка.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00