Голова Парламенту подякував членам делегації за постійну підтримку України Європарламентом у складні часи. Він зазначив, що відносини між Верховною Радою України і Європарламентом стали більш інтенсивними, та позитивно оцінив відвідання європейськими парламентаріями окупованих територій, бо цей «досвід дає розуміння тих процесів, які відбуваються в Україні». 

Голова Верховної Ради поінформував гостей про перебіг глибоких і системних реформ в Україні у всіх сферах суспільного життя в умовах війни на сході країни. «Побудова європейської України і була тією метою, за яку стояли люди на Майдані», - підкреслив він.

А.Парубій повідомив, що результатом спільної ефективної роботи з Урядом України було напрацювання Дорожньої карти з імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, яка включає в себе 57 законів, необхідних для ухвалення Парламентом. У цьому контексті він підкреслив, що Українським парламентом було ухвалено за останні три тижні 13 законів з цього переліку. Крім того, у першому читанні ухвалено законопроект про національну безпеку та законопроект про антикорупційний суд. Проведено пенсійну, та медичну реформу, продовжено найбільшу реформу з розвитку місцевого самоврядування і створення місцевих громад,. Голова Парламенту також повідомив, що для врахування рекомендацій Венеціанської комісії (Європейська комісія за демократію через право) до закону про антикорупційний суд було запрошено експертів для участі у підготовці цього законопроекту до другого читання.

Глибокі зміни відбуваються і у сфері реформування Українського парламенту. Зокрема, ухвалено два законопроекти у першому читанні: по обмеженню кількості комітетів до 20 та відповідності їх міністерствам і розподілу комітетів за принципом д’Ондта. «Це великий успіх, сподіваюсь, скоро вийдемо на друге читання, таким чином переймаючи досвід європейських парламентів, - сказав А.Парубій і додав. - Ми твердо стоїмо на шляху реформ»

Крім того, Голова Верховної Ради зазначив, що зроблено багато кроків у реалізації реформи Парламенту, зокрема, відкрито доступ до усієї документації, наприклад такої, як запити до народних депутатів та відповіді на них. «Запроваджено розгляд законодавчих питань тематичними блоками, що збільшує ефективність роботи парламенту. Лише за три останні пленарні тижні ухвалено 70 позитивних рішень, затверджена нова Рахункова палата, призначено керівника Нацбанку, Уповноваженого з прав людини, - сказав він. – Це не просто статистика – за кожним Законом стояла кропітка праця, довготривалі дискусії та пошук компромісів».

Голова Парламенту висловив упевненість в завершенні ухвалення закону про антикорупційний суд у травні поточного року.

Окрему увагу Голова Верховної Ради приділив питанню щодо неприпустимості реалізації «Північного потоку-2». За його словами, це «питання виходить далеко за межі економіки - це питання безпеки, і Європи у тому числі». Він зазначив, що однією з причин того, що Путін не розпочав війну на всій території України - це наявність газотранспортної системи на українській території. А.Парубій нагадав про лист, підписаний спікерами шести країн, та закликав Європарламент підтримати цю ініціативу.

Європарламентарі під час розмови пригадали про своє знайомство з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм на Майдані під час буремних подій Революції Гідності. Своєю чергою, Лайма Андрікієне зазначила, що «те, що вдалося реалізувати українцям у надзвичайно стислі терміни, вражає». Глава делегації підтвердила глибоку підтримку України з боку Європарламенту на шляху реформ і демократії та закликала пришвидшити виконання зобов’язань України з імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. «Головна мета нашої роботи - оцінка Угоди про асоціацію і її прогрес. Хочемо побачити прогрес у всіх сферах», - сказала вона і повідомила, що для України запропоновано новий інвестиційний план із створенням трастового фонду, «аби було легше імплементувати Угоду». «Дуже сподіваюсь, щоб стосунки між нами стали ще більш динамічними і надавали якомога більше переваг», - додала вона і побажала гарного Великодня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00