Голова Верховної Ради України А.Парубій зустрівся у п’ятницю з французькою делегацією на чолі з Міністром у справах Європи та закордонних справ Франції Жаном-Ів Ле Дріаном. Учасники зустрічі обговорили питання щодо активізації двосторонньої співпраці між Україною і Францією на рівні парламентів та, зокрема, груп дружби, проведення реформ в Україні, узгодження дій проти будівництва газогону «Північний потік-2» та підтримки боротьби українців за відновлення територіальної цілісності і миру на всій території країни.

Голова Верховної Ради зазначив, що «Україна цінує підтримку і позицію  Франції щодо територіальної цілісності нашої держави, засудження російської агресії та збереження санкцій». «Збереження санкційного режиму є найбільш ефективною дією на країну-агресора – Російську Федерацію», - сказав він.

Він зазначив, що загроза з боку Росії є загрозою не лише Україні, а й усьому вільному світу. «Це глобальна загроза, - підкреслив він і додав. - Насильницький перерозподіл кордонів може мати трагічні наслідки і для інших країн, якщо він бути сприйнятий світом».

А.Парубій назвав важливою позицію МЗС Франції з приводу неприйнятності проведення виборів на українській території – окупованого Криму і Севастополя. Він також висловив сподівання, що французька влада знайде достатньо інструментів, щоб заборонити репрезентативний центр ДНР у Франції, та наголосив на важливості припинення будівництва «Північного потоку- 2». «Цей проект є не економічним, а політичним – у мене є всі підстави так вважати», - сказав Голова Парламенту і додав: «Україна ще задовго до мілітарного вторгнення Росії на нашу територію відчула на собі, що таке газовий шантаж і газовий вплив на Україну. Це шлях і політичного тиску, і шлях корупції. Він несе загрози не лише для України, а й для усього регіону, що підкреслює глобальність цієї проблеми».

А.Парубій повідомив, що цю позицію намагається донести до українських партнерів, - з його ініціативи було направлено лист до європейських парламентів з проханням засудити цей процес, звернення  підтримали партнери з Польщі, Литви, Естонії, Латвії і Молдови. За його словами, у розробці проекту бере участь французька компанія, тому дуже важлива підтримка і з боку Франції. Голова Верховної Ради запевнив, що взаємовідносини України з Францією носять «важливий стратегічний характер», і передав лист, підписаний спікерами інших країн, Ле Дріону.

Своєю чергою, Міністр у справах Європи та закордонних справ Франції підкреслив, що Франція лишається рішуче налаштованою і відкритою до співпраці з Україною. «Франція рішуче налаштована і відкритою до співпраці з Україною, на те, аби працювали норми міжнародного права. Франція висловлюється за збереження санкцій, поки з боку Росії не будуть зроблені жести, спрямовані на встановлення миру на Донбасі. Так само рішуче налаштована на подальше невизнання анексії Криму і проведення виборів на території окупованих територій», - сказав Жан-Ів Ле Дріан, висловивши готовність до побудови особливого формату співробітництва. У цьому контексті він повідомив про підписану декларацію з Урядом України про наміри придбання 55 гвинтокрилів. «Франція готова і відкрита до промислового і економічного співробітництва, до співпраці в освітній сфері», - сказав він і запропонував оголосити цей рік роком французької мови.

Голова Верховної Ради поінформував членів французької делегації про перебіг подій в Українському парламенті, про хід реформ та проблеми і виклики, що стоять перед українським народом в умовах російської агресії.

А.Парубій зазначив, що «міжпарламентська дипломатія творить базу для міждержавної співпраці», та висловився за те, аби до України навідувалося більше французьких парламентаріїв, аби на власні очі бачити те, що відбувається в Україні, та здійснив візит Президент Франції Емманюель Макрон. На думку Голови Верховної Ради, запланований на червень його візит до Франції, сприятиме активізації міжпарламентського діалогу.

У зустрічі також взяла участь народний депутат України, Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30