Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час урочистостей, що відбулися у Парламенті у четвер з нагоди святкування 4-ї річниці створення Національної гвардії України, привітав особовий склад з професійним святом.

А.Парубій нагадав присутнім, як народжувалась українська Національна гвардія: «Це були важкі для України дні, відчайдушні дні, коли московський окупант розпочав агресію проти України і, на жаль, Україна була у вогні. І в цей період перед нами стояло велике запитання: де взяти тих воїнів, які зможуть стати на кордоні, які зможуть зупинити російського окупанта».

Голова Українського Парламенту зауважив, що на той час було розуміння «відсутності юридичних підстав для залучення збройних сил у всіх проявах, і було важливо створити бойовий підрозділ, який зможе одночасно і захищати нашу країну на рубежах і кордонах, і одночасно забезпечувати безпеку всередині країни». За його словами, треба було «створити організацію, яка могла б адаптувати добровольців, які готові були іти воювати, але, на жаль, на той період бюрократичні процедури, які існували, унеможливлювали це». «І тоді була створена Національна гвардія України. Був підготовлений закон, який передбачав ті функції, які не міг виконувати жодний інший підрозділ  в Україні. Я мав честь з трибуни Верховної Ради доповідати цей закон», - сказав А.Парубій.

Голова Верховної Ради наголосив, що після ухвалення закону про Нацгвардію майже «за два дні - 14 березня - кількасот добровольців вирушили на навчання в Петрівці і створили перший, а після - другий батальйон Національної гвардії, зараз це батальйон імені Кульчицького». За словами А.Парубія, буквально за три тижні навчання батальйони вирушили на передову. «Потім були важкі бої. Потім була облога Слов’янська, а потім визволення Слов’янська. І нацгвардійці зайшли і підняли блакитно-жовтий прапор над мерією визволенного Слов’янська. І так залишиться назавжди в українській історії - ця велична і героїчна перемога. А потім був наш наступ і наша Національна гвардія, як і Збройні Сили України, як і добровольчі батальйони МВС, були на передовій в кожному з тих боїв. І контроль над визволеними містами – це теж в першу чергу була Національна гвардія, яка забезпечувала безпеку і мирне життя для тих людей, які перебували під окупацією», - наголосив Голова Верховної Ради.

Такі події, за його словами, залишаться в нашій історії як світла перемога: «Ці перемоги в цій війні супроводжують нас, і ми повинні про це пам’ятати. І про тих героїв-побратимів, які пліч-о-пліч йшли в бої».

Водночас, наголосив А.Парубій, «Національна гвардія забезпечувала і безпеку всередині країни, бо під час гібридної війни для російського агресора дестабілізація Української держави є не менш важливою, аніж військовий фронт». І Національна гвардія, зауважив він, виконувала і виконує сьогодні функцію захисту України, тому що «нацгвардієць - значить охоронець, захисник».

Нагадав Глава Парламенту і «трагічний день 31 серпня 2015 року, коли під час організованої провокації бійці Національної гвардії непохитним щитом стояли, захищаючи Україну зсередини, і полягли від куль не далеко на фронті, а тут, під стінами Верховної Ради України, розуміючи, що обов’язок всередині країни не менше важливий, як там - на передовій». А.Парубій, згадуючи вояків словами «Герої не вмирають!», звернувся до присутніх вшанувати хвилиною мовчання «всіх тих, хто загинув на передовій у визвольній українській боротьбі, і тих, хто загинув тут, всередині країни, захищаючи майбутнє нашої держави».

Говорячи про досягнення вояків Національної гвардії України, А.Парубій наголосив: «Національна гвардія України, окрім того, є лідером серед військових формувань держави за динамікою розвитку. Програма розвитку Національної гвардії України на період до 2020 року передбачає створення надпотужного сучасного формування, здатного реагувати на всі виклики сьогодення». Крім того, сказав він, «розвиваючи міжнародне співробітництво, Нацгвардія України вступила до Асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи, що свідчить про її цілковиту відповідність європейським стандартам».

«Для мільйонів українців Національна гвардія є і буде не лише з потужною зброєю, не лише з новітньою технікою і сучасною тактикою. Нацгвардія – це перш за все люди. Професійні, чудово навчені військові, які готові відати своє життя за Батьківщину і за український народ», - наголосив А.Парубій. Від імені Верховної Ради України він побажав воїнам-гвардійцям щастя, здоров’я, добробуту, злагоди і, найголовніше для всіх– перемоги.

На завершення відбулася церемонія вручення відзнак Верховної Ради України особовому складу військовослужбовців Національної гвардії України за вагомий особистий внесок у справу захисту суверенітету та територіальної цілісності України, забезпечення прав і свобод громадян, бездоганну військову службу, високий професіоналізм та з нагоди Дня Національної гвардії України.

Після церемонії святкування учасники оглянули виставку сучасних засобів індивідуального захисту та зв'язку, зразків форми одягу гвардійців, елементів продовольчого та медичного забезпечення НГУ.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30