Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з доповідачем Моніторингового комітету ПАРЄ Еріком-Ніілсом Кроссом. Андрій Парубій привітав пана Кросса з призначенням на посаду співдоповідача Моніторингового комітету по Україні. «Сподіваюсь на нашу довготривалу та плідну співпрацю», - сказав він і подякував за моніторинговий візит до України, адже «експертна допомога ПАРЄ має важливе значення у процесі здійснення всеохоплюючих реформ в Україні».

Голова Верховної Ради України висловив вдячність Парламентській Асамблеї Ради Європи за солідарність з Україною та принципову і послідовну позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, захисту прав людини в тимчасово окупованому Криму та на Сході України. «Ми вдячні за солідарну позицію у питанні збереження санкцій щодо Російської Федерації, - сказав він. - Загроза з боку путінської Росії існує не лише для України, а для усього цивілізованого світу, адже порушена уся система світової безпеки. І сьогодні українські хлопці на передовій захищають не тільки Україну, а й весь світ».

Водночас, Голова Парламенту України висловив здивування позицією Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, який привітав російського президента з перемогою на виборах. «Всі громадяни Росії можуть вільно і добровільно використовувати своє право. Але ми здивовані тим, що вибори були проведені на території України, яка сьогодні окупована російськими військами, де проживають і українці, і кримські татари. Ми вважаємо, що має бути солідарність всього світу, щоб визнати незаконними вибори Російської Федерації в українському Криму», - підкреслив Голова Верховної Ради України.


Андрій Парубій під час зустрічі зазначив, що незважаючи на усі труднощі, викликані російською агресією проти України, внутрішні реформи здійснюються у всіх сферах життя: «Ми усвідомлюємо складність завдань реформування країни, але твердо переконані, що їх реалізація є надзвичайно важливою передумовою закінчення збройного протистояння на Сході України та наближення деокупації Криму».

При цьому він запевнив, що «Україна буде надалі йти шляхом реформ, шляхом модернізації, тому що європейський розвиток є головним пріоритетом».

Голова Парламенту наголосив, що «у доволі широкому колі реформ, які наразі реалізуються, одним з основних елементів є боротьба з корупцією». Він розповів про важливі антикорупційні заходи, здійснені за останні роки. Зокрема, створено Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне агентство із запобігання корупції, триває робота зі створення спеціалізованого Вищого Антикорупційного Суду України.

Андрій Парубій нагадав, що розпочинає свою роботу Державне бюро розслідувань – орган, який завершить формування нової антикорупційної правоохоронної системи в нашій державі. Одним із ефективних інструментів боротьби з корупцією Голова Парламенту назвав запровадження електронного декларування доходів, витрат та фінансових зобов’язань державних службовців.

Своєю чергою, Ерік-Ніілс Кросс наголосив, що «Україна попри війну зробила дуже багато у питанні реформування життя країни».

Сторони обговорили питання адаптації законодавства до норм Європейсько Союзу, йшлося про роботу над новим виборчим законодавством і перспективи ухвалення Виборчого кодексу. «Щодо цього питання  є багато скептиків, але їх було багато і перед першим читанням», - зауважив Андрій Парубій. Система з відкритими списками, яку передбачає проект нового виборчого законодавства, «найбільш вигідна українським громадянам, а не політикам, але шанси ухвалення цього документу – високі».  

Також сторони обговорили питання реформування Українського Парламенту, зокрема  щодо розподілу комітетів. Андрій Парубій зазначив, що це рекомендації Місії Пета Кокса, і повідомив, що ці законопроекти Український Парламент розгляне вже цього тижня.

Сторони обговорили шляхи співпраці Українського Парламенту і Моніторингового комітету ПАРЄ. «Усі рекомендації для нас дуже важливі і повинні бути виконані. Ми розраховуємо на вашу підтримку, бо євроінтеграція – це наша мета, єдиний правильний шлях, яким ми йдемо», - наголосив Андрій Парубій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00