Голова Верховної Ради України А.Парубій, підсумовуючи результати участі у Міжпарламентській безпековій конференції у Кишиневі «Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики», зазначив, що країни повинні давати спільну відповідь на виклики, які стоять перед ними. За його словами, сьогодні було підписано два важливих документи: Спільну заяву голів парламентів Грузії, Республіки Молдова щодо підтвердження своєї відданості європейській інтеграції як єдиному та найбільш ефективному механізму забезпечення безпеки, процвітання та довготермінового стабільного й демократичного розвитку у наших країнах та Відкритий лист головам парламентів європейських країн щодо оцінки  «Північному потоку- 2» як фактору дестабілізації.

«Кожна з наших країн відчула на собі російську агресію, і нам сьогодні спільно доводиться давати на це відповідь. І тут треба враховувати один важливий фактор – що в кожній з країн, в якій йдуть переговори з приводу окупованих територій, будь-яке рішення стає прецедентом для інших двох держав, і тому ми домовились, що ми, навіть ведучи переговори стосовно окупованих територій в своїй країні, будемо консультуватися з приводу кожного рішення з іншими країнами, адже якщо допустити, щоб хоч одна з наших країн піде на неприйнятні компроміси і на неприйнятні дії, це тут же відобразиться і в інших країнах, тому що прецедент однієї з країн буде іншим демонструватись як приклад і як можливість таке ж саме здійснити в Грузії, чи Молдові, чи в Україні. І тому спільна позиція наших країн дуже важлива, перш за все, в безпековому вимірі, але вона важлива також і в економічному вимірі, і в енергетичному вимірі», - наголосив А.Парубій.

На думку Голови Парламенту, необхідно змінити саме позиціонування і підхід, і ставлення до наших країн. «Наші країни сьогодні, потерпаючи від окупації, захищають країни ЄС від агресії, яка йде з Росії. І тому ми повинні спільним голосом говорити про наші проблеми, про наші потреби і про нашу позицію, для того, щоб наша позиція була більш чіткою та врахованою», - зазначив він.

А.Парубій повідомив, що він запропонував своїм колегам за аналогією тристоронньої Парламентської Асамблеї Україна-Литва-Польща створити тристоронню Парламентську Асамблею Україна – Молдова – Грузія.

Молдова і Грузія, за його словами, позитивно відгукнулися на цю пропозицію. Найближчим часом буде  підготовлено документи для створення Парламентської Асамблеї. А.Парубій підкреслив, що він завжди був прихильником регіональної співпраці Балто-Чорноморської дуги. «У даному випадку Міжпарламентська Асамблея «Україна –Польща –Литва» і майбутня асамблея «Україна –Грузія –Молдова» – це, власне, і є той місточок Балто-Чорноморського союзу, який, на моє переконання, є геополітично важливим для України, для вироблення спільних дій і спільних механізмів протидії російському агресору», - сказав Голова Парламенту.

Під час візиту до Республіки Молдова Голова Верховної Ради провів ряд двосторонніх зустрічей: зі Спікером Парламенту Республіки Молдова Й.В. Андріаном Канду, Прем’єр-міністром Республіки Молдова Павлом Філіпом.

Учасники конференції взяли участь в обговоренні безпекових проблем у чотирьох панельних дискусіях: «Формування реакції на дезінформацію», «Забезпечення стабільного економічного зростання та верховенства права в рамках Східного партнерства», «Енергетична безпека» та «Виклики спільній безпеці». 

Голова Парламенту України А.Парубій взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв збройного конфлікту на річці Дністер (захист цілісності та незалежності Молдови) та поспілкувався з пресою.

 

Учасники Міжпарламентської конференції: Спікер Республіки Молдова Й.В. Андріан Канду, Виконавчий віце-президент Атлантичної Ради Деймон Вілсон, Спікер Парламенту Грузії Й.В. Іраклі Кобахідзе, народні депутати України Г.Гопко, Н.Кацер-Бучковська, І.Фріз, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Молдові І.Гнатишин, представники Атлантичної ради, Сенату Республіки Польща, Естонської Республіки, Латвійської Республіки, Національної асамблеї Республіки Болгарія, громадські діячі.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00