Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час брифінгу у п’ятницю, у рамках Міжпарламентської конференції «Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики», що проходить у м.Кишинів, Республіка Молдова, 2 березня 2018 року, зазначив, що сьогодні головами парламентів було зроблено дуже важливий крок – «підписано спільну заяву, в якій ми зазначили і означили головні виклики, і, найголовніше, визначивши нашу голосну стратегічну мету, – нашу інтеграцію до Європейського Союзу».

А.Парубій наголосив, що «це нас об’єднує, і для нас євроінтеграція – це щось набагато більше, ніж результати зовнішньої діяльності».

Голова Парламенту нагадав, що Майдан в Україні відбувався внаслідок того, що влада відмовилася йти шляхом європейської інтеграції. «Для нас, я впевнений, європейська інтеграція дорівнює незалежності наших держав, - наголосив він. - Агресивні дії Росії щодо наших країн у великій мірі і зумовлені тим, що наші країни прийняли рішення іти шляхом до Європи, іти шляхом в НАТО. Тому і наші спільні дії повинні бути більш активними».

У цьому контексті А.Парубій підкреслив, що «спільна заява – це важливий крок», водночас  він також переконаний, що «ми повинні шукати більш ефективні формати співпраці між нашими країнами».

Голова Парламенту повідомив, що він сьогодні поділився досвідом Українського парламенту та досвідом тристоронніх відносин зі своїми колегами. Зокрема, в Українському парламенті вже багато років працює міжпарламентська асамблея Україна-Польща-Литва. І на цьому майданчику було створено дуже багато ідей, зокрема, ідея «плану Маршалла» для України. «Як колись на цьому майданчику трьох спікерів - Польщі, Литви, України, так і сьогодні ми проговорили таку ж ідею тристоронніх відносин Україна-Молдова-Грузія ми змогли створити, незважаючи на те, що наші країни у східному партнерстві ідуть фактично поруч, виконуючи вимоги, виконуючи наші зобов’язання, і крок за кроком ідучи до інтеграції в Європейський Союз», - сказав він..

А.Парубій впевнений, що створення такої асоціації, якщо це знайде підтримку в парламентах наших держав, буде важливим кроком для зміцнення регіональної співпраці, яка дуже важлива для кожної з наших країн, для вироблення спільних відповідей тим викликам, які стоять перед нами. «Ми сьогодні на Конференції про них говорили: питання інформаційної безпеки, енергетичної безпеки,  зрештою, і питання військової безпеки. Ми знаємо, що новітні гібридні методи, якими діє путінська Росія проти наших країн, мають дуже широкий спектр, і ми розуміємо, що інколи вони витрачають коштів більше навіть не на мілітарні потуги, а на дестабілізацію ситуації в наших державах, дискредитації європейських сил для того, щоб повернути наші країни в сферу свого імперського впливу. Ми цього дозволити не можемо, і ніколи не дозволимо. Але для того ми повинні стояти плече до плеча, і між собою, і з нашими партнерами з США і ЄС», - зазначив Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00