Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі у четвер з групою експертів Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) на чолі з Керівником місії МВФ в Україні Рон Ван Роденом подякував за підтримку України у непростий для неї час.

Сторони обговорили питання щодо виконання положень Меморандуму щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом та законодавчого забезпечення подальшого реформування економіки України.

За словами А.Парубія, «Українська сторона дуже високо цінує співпрацю з МВФ і робить усе можливе для виконання Меморандуму, а також для реформування української економіки». «Дуже часто нам доводиться витримувати важкі дискусії, але головне те, що приймаємо важливі рішення для реформування економіки», - сказав він і поінформував про реформи, що ухвалила Верховна Рада України.

Голова Парламенту наголосив на важливості Закону «Про приватизацію державного майна», схваленого у січні цього року: «Цей закон не лише дозволяє розпочати приватизацію державних об’єктів, він є і антикорупційним, який створює прозорі правила для приватизації в Україні. Він дозволить одночасно і наповнити Державний бюджет, і знизити корупційні ризики, які на жаль, існують на державних підприємствах». «У наших планах перейти до конкретних об’єктів приватизації. Сподіваюсь, що цієї весни цей процес буде розпочато. Сповнений оптимізму, що вийдемо на позитивне рішення», - наголосив Голова Парламенту. 

Одним із найважливіших законів у системі боротьби з корупцією, що стоять на порядку денному, Голова Верховної Ради назвав закон про Антикорупційний суд. А.Парубій зазначив, що докладає усіх зусиль для якнайшвидшого його створення, і нагадав, що в умовах активної дискусії про формат Антикорупційного суду у минулому році ним було спрямовано відповідні законопроекти до Венеційської комісії. У відповідь Венеційська комісія дала «тверді висновки і тверді рекомендації, яким цей суд має бути». На даний момент, за його словами, після відкликання попередніх законопроектів інших авторів, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, внесений Президентом України щодо створення Антикорупційного суду.

А.Парубій висловив сподівання, що усі застереження і рекомендації Венеційської комісії, зокрема й щодо повноважень міжнародної ради експертів, будуть імплементовані між першим і другим читанням. Він також поінформував, що законопроект про Антикорупційний суд буде включено до порядку денного цієї сесії наприкінці лютого, та спрогнозував його ухвалення до травня.

Своєю чергою, Рон Ван Роден відзначив великі зміни в українській економіці за останні два роки: «Завдяки зусиллям уряду і парламенту ми бачимо, що економіка оживає і демонструє зростання на 2-3 відсотка». Він також зазначив, що робота далека від завершення і що Україна потребує більше інвестицій - внутрішніх і іноземних. Керівник місії МВФ в Україні назвав важливими закони про приватизацію та ті, що спрямовані на боротьбу з корупцією, наголосивши також на необхідності ухвалення законів, спрямованих на покращення бізнес-середовища в країні. «Саме зараз час починати продавати державні підприємства, що покращить ситуацію в економіці і покращить ситуацію з корупцією, - сказав він і додав. – Створення Антикорупційного суду вважаю критично важливим доповненням до раніше створених НАБУ, САП і НАЗК». 

Учасники зустрічі детально обговорили питання повноважень міжнародної громадської ради, обов’язковість її рішень для Вищої кваліфікаційної комісії у процесі відбору суддів, врахування думки ВКК у відборі членів такої ради тощо. «Нам здається, що створення такого суду, який користуватиметься найбільшою довірою у суспільстві і матиме найбільш кваліфікованих суддів - найбільш важливо», - наголосив Р.Роден.

Торкаючись піднятого питання щодо законодавчої підтримки фінансового сектору, Голова Верховної Ради зазначив, що візьме «під особливу опіку» законопроекти, які рекомендує Міжнародний валютний фонд.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00