6 лютого 2018 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілась із представниками делегації Парламенту Республіки Албанія на чолі з Головою Комітету у закордонних справах Парламенту Республіки Албанія Мімі Кодєлі.

І. Геращенко подякувала Мімі Кодєлі за незмінну підтримку Албанією суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України на міжнародній арені, в першу чергу, під час прийняття важливих резолюцій в ООН та інших міжнародних організаціях.

Перший віце-спікер наголосила,  що на окупованих територіях систематично порушуються права людини, в окуповану Криму відбувається примусова паспортизація окупаційним режимом громадян України. 

«Напередодні виборів Президента Російської Федерації, на окупованому півострові відбувається насильницька паспортизація громадян України, щоб змусити їх голосувати на нелегітимних виборах. Неможливо обирати Президента Росії на українській території», - наголосила Ірина Геращенко.

Політик відзначила, що українська делегація планує порушити питання  нелегітимності виборів Президента РФ в окупованому Криму на полях Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також під час засідань Парламентської Асамблеї ОБСЄ та НАТО, й звернулася до албанським колег з проханням підтримати в цих організаціях позицію України. 

Також  Ірина Геращенко звернула увагу албанських колег на складну  безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі та відзначила важливість запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

«На жаль, ми не маємо прогресу у ключовому для нас безпековому блоці Мінських угод. Саме тому нашим пріоритетним завданням на 2018 рік залишається запровадження миротворчої місії ООН на всій тимчасово окупованій території Донбасу», - зауважила І. Геращенко. 

Під час зустрічі Перший заступник поінформувала албанських колег про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ. Так, І. Геращенко зазначила, що після довготривалих переговорів підгрупи українській стороні вдалось звільнити 75 громадян України, які утримувались в ОРДЛО, серед яких цивільні та військові.  

Водночас, Перший заступник Голови Верховної Ради України звернула увагу Мімі Кодєлі, що на тимчасово окупованій території Донбасу і надалі продовжують безпідставно та незаконно утримувати громадян України. За словами І.Геращенко робота підгрупи щодо звільнення заручників та встановлення долі осіб, які вважаються зниклими безвісти на Донбасі, значно ускладнюється тим, що робота Міжнародного Комітету Червоного Хреста в ОРДЛО заблокована. 

Окрім того, Ірина Геращенко поінформувала про складну ситуацію, що склалась зі звільненням політичних в’язнів, які  утримуються в окупованому Криму та в Росії. 

Своєю чергою, Мімі Кодєлі висловила вдячність за надання актуальної інформації про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, а також відзначила важливість подальшого міжнародного співробітництва між Україною та Республікою Албанія.

Також під час зустрічі політики обговорили питання європейської та євроатлантичної інтеграції. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30