Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко відзначила значний рівень діалогу між Україною та МКЧХ щодо подолання гуманітарних наслідків військової агресії на Донбасі та наголосила на важливості ініціативи МКЧХ  - напрацювання посібника з міжнародного гуманітарного права для парламентаріїв – «Зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права» розробленого Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) у співпраці з народними депутатами України. 

І. Геращенко повідомила, що за останні три роки, на жаль, представників МКЧХ жодного разу не допустили до незаконно утримуваних українців на Донбасі всупереч мандату організації.

«Ми розраховуємо, що звільнення заручників відбудеться найближчими днями, і представники МКЧХ зможуть поспілкуватись із звільненими громадянами України», -  зазначила представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ.

Політик повідомила, що активною залишається співпраця з МКЧХ і у сфері напрацювання законодавчих актів. Політик поінформувала, що  протягом останніх років Парламентом у співпраці з МКЧХ вже напрацьовано ряд важливих законопроектів, що стосуються безпекової та гуманітарної ситуації, зокрема йдеться про законопроект про пошук зниклих безвісти (ресєтр. № 5435) та законодавство у сфері гуманітарного розмінування та протимінної діяльності.

У той же час, політик висловила сподівання, що співпраця з МКЧХ у 2018 році щодо напрацювання нового законодавства з урахуванням норм міжнародного гуманітарного права отримає нової динаміки. У цьому зв’язку Перший віце-спікер відзначила важливість представленого підручника.   

Глава Делегації МКЧХ в Україні п. Алан Ешліманн подякував народним депутатам України та урядовцям за допомогу та сприяння в реалізації цієї ініціативи МКЧХ. А. Ешліманн запевнив, що організація має на меті всебічне поглиблення співпраці з Україною задля вирішення проблемних питань громадян України на Донбасі, а також захисту їх прав.

«Сьогодні в Україні діє 35 документів, що містять норми міжнародного гуманітарного права. Ми розраховуємо, що цей посібник стане дієвим інструментом для подальшої імплементації норм міжнародного гуманітарного права в українському законодавстві», - зауважив Глава Делегації МКЧХ в Україні.

У брифінгу також взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Г. Немиря та Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України В. Черниш.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30