«США залишаються надійним партнером України у вирішенні безпекових та гуманітарних питань, пов’язаних з військовою агресією Російської Федерації на Донбасі. Ми розраховуємо на продовження конструктивного діалогу з США у новому, 2018 році», - зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час візиту до Сполучених Штатів Америки.

З 11 по 13 грудня 2017 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом з Головою Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганною Гопко та народним депутатом України Остапом Єднаком перебувають з візитом у Сполучених Штатах Америки. Відповідно до програми візиту 12 грудня парламентарії України разом з делегацією Сейму Литовської Республіки провели ряд важливих зустрічей з конгресменами та сенаторами США для обговорення актуальних питань поточної співпраці щодо вирішення безпекових та гуманітарних питань в Україні.

Так, представники парламентської делегації України провели зустрічі з Головою та Співголовою Комісії з демократичного партнерства Палати представників, конгресменами Пітером Роскамом та Девідом Прайсом, Співголовою Комітету закордонних справ Палати представників Еліотом Енгелем, Співголовою Комітету з питань збройних сил Сенату Джеком Рідом та Головою Підкомітету щодо фінансування Державного департаменту, зарубіжних операцій та суміжних програм Комітету з питань асигнувань Сенату Ліндсі Гремом.

Під час зустрічей представники парламентської делегації України разом з Надзвичайним і Повноважним Послом України у США Валерієм Чалим подякували конгресменам та сенаторам США за підтримку України у 2017 році, яка надавалась через відповідні програми. Також, представники української делегації високо оцінили програми допомоги США, передбачені на 2018 рік для України.

«Оборонний бюджет США на 2018 рік передбачає 350 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні. Надзвичайно важливо, що програми допомоги США Україні передбачають фінансування у 2018 році програм з гуманітарного розмінування та реабілітації військовослужбовців, постраждалих у зоні проведення АТО», - повідомила І. Геращенко.

Політик зауважила, що представники ОРДЛО разом з кадровими військовими РФ продовжують порушувати «режим тиші» на Донбасі, використовуючи при цьому озброєння, заборонене Мінськими домовленостями та міжнародними документами.

«Сьогодні на Донбасі встановлено велику кількість протипіхотних мін російського виробництва, заборонених Оттавською конвенцією, які становлять велику загрозу для життя цивільного населення», - зауважила І. Геращенко.

Ірина Геращенко наголосила, що задля встановлення миру на Сході України надзвичайно важливо встановити контроль над 400 км ділянкою українсько-російського кордону, а також відзначила важливість  розгортання миротворчої місії ООН на всій тимчасово окупованій території Донбасу.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко підкреслила необхідність надання Україні озброєння оборонного характеру для захисту українських територій на Сході України.

Особливої уваги на зустрічах з конгресменами та сенаторами США було надано гуманітарним питанням, зокрема незаконним затримуванням, переслідуванням та незаконному утримуванню у неволі громадян України в тимчасово окупованому Криму, на Донбасі та в РФ.

«Ми розраховуємо на допомогу США у питаннях звільнення заручників та політичних в’язнів, що незаконно утримуються в ОРДЛО, окупованому Криму та в Росії. Санкції проти РФ мають тривати до повного відновлення територіальної цілісності України та допоки не буде звільнено усіх незаконно утримуваних громадян України», - зазначила Ірина Геращенко.

Під час зустрічей представники парламентської делегації України Г. Гопко та О. Єднак разом з представниками делегації Сейму Литовської Республіки обговорили механізм економічної та інвестиційної підтримки України на найближчі роки («План Маршалла для України»). Так, було обговорено особливості економічної та фінансово-інвестиційної співпраці, а також питання посилення стратегічного діалогу між Україною та країнами-членами ЄС.

Народні депутати України І. Геращенко, Г. Гопко та О. Єднак також повідомили представникам делегації Сейму Литовської Республіки та конгресменам і сенаторам США про імплементацію ключових реформ в Україні у 2017 році та поінформували про питання, які заплановано розглянути до кінця поточної сесії Парламенту.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00