Санкції проти Російської Федерації мають бути продовжені, проект Північний потік-2 – зупинений, – такою є спільна позиція Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Спікера Саейму Латвійської Республіки Інари Мурнієце.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з офіційним візитом до Латвійської Республіки, під час зустрічі зі Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце подякував латвійцям за «партнерську допомогу, яку Україна відчуває від Латвії як на міжнародній арені, так і безпосередньо нашим воїнам в АТО, які мають змогу проходити реабілітацію в Латвії».

Голова Верховної Ради підкреслив, що ця зустріч – «велика честь і шанс підняти відносити між нашими країнами на ще вищий рівень»

А.Парубій поінформував присутніх про хід реформ в Україні, які «доводиться проводити, одночасно захищаючи країну від однієї із найбільших армій світу – Російської Федерації». «Цей рік був для нас особливо важливим - ми отримали безвізовий режим, Угоду про асоціацію», - сказав він і подякував Латвії за підтримку і за системне партнерство з Україною.

Голова Парламенту відзначив, що безвізовий режим був результатом великої роботи в Україні, бо, на його переконання, жодна країна не мала стільки вимог до виконання безвізу, як мала Україна. «Але Україна виконала всі ці вимоги, які були передбачені, і більшість з них стосувалося створення антикорупційних органів і антикорупційної інфраструктури, - сказав він і зауважив, що багато хто переконував, що Україна, коли досягне своєї цілі, зменшить темп реформ. - Ми ж після літа показали зовсім іншу якість роботи, і тільки за осінь завершили проведення медичної реформи, освітньої, судової реформ, почали виборчу реформу і прийняли вже у першому читанні Виборчій кодекс. І, напевно, вперше за останні 10 років ми змогли прийняти Бюджет країни задовго до Нового року».

Розуміючи, що після законодавчого затвердження реформ ще буде шлях імплементації, на якому будуть і перехідні періоди, і можуть виникати певні ризики, А.Парубій підкреслив, що «найголовніше – це законодавче забезпечення».

Голова Верховної Ради також нагадав, що війна, яку веде Путін, не є тільки мілітарною. «Я переконаний, що Путін вкладає в дестабілізацію ситуації в Україні не менше, аніж в мілітарну складову. І особливо важливе значення має інформаційна складова. Я вважаю, що в цих умовах України робить максимально з того, що можна зробити. Україна йде шляхом реформ, шляхом європейського курсу, курсу євроінтеграції. І хотів би ще, дякуючи за підтримку, яку отримує Україна, також і наголосити на важливості підтримки для України на рівні міжпарламентських, міжнародних організацій», - підкреслив він.

А.Парубій висловився за продовження санкцій проти Російської Федерації, наголошуючи, що їх відміна буде «поганим сигналом для всього вільного світу». «Це буде заохочення Путіна до ще більш активних дій. Він розуміє тільки мову сили, а мову дипломатії сприймає як слабкість, як заохочення до ще більш активних дій. Для України політика продовження санкцій проти Путіна, проти Російської Федерації є ключовим виміром міжнародної підтримки», - наголосив Голова Верховної Ради України.  

Своєю чергою, І.Мурнієце підкреслила, що Латвійська сторона повністю підтримує Україну, у тому числі у питанні санкцій до Російської Федерації. «І коли Латвія головувала у Раді ЄС, ми дуже твердо виступали за солідарну позицію європейських країн у питанні санкцій, - наголосила Пані Спікер Саейму. - Питання санкцій залишатиметься дуже важливим і надалі, і у цьому сенсі також важливим залишається те, щоб Україна добре доносила інформацію про процес реформ у власній країні Європейським партнерам».

І.Мурнієце зазначила, що Латвія повністю підтримує санкції проти Російської Федерації: «Ми вважаємо, що вони не можуть бути послаблені до того, як буде досягнуто будь-який прогрес».

Під час обговорення учасниками зустрічі питання щодо проекту Північний потік-2, який здійснює Російська Федерація, було висловлено спільну позицію проти його реалізації.

Зокрема, Голова Верховної Ради зазначив, що «цей проект розглядається не тільки як елемент гібридної війни проти України - це елемент гібридної війни проти всієї Європи та вільного світу». Він нагадав, що Український парламент ухвалив звернення до партнерів з ЄС з проханням не дозволити реалізацію цього проекту. Було проведено консультації з лідерами східних та північних сусідів, підготовлено спільний лист щодо недопустимості реалізації цього проекту. «Підтримку цій позиції вже висловили спікери Польщі, Литви, Грузії, Молдови, і ми розраховуємо на те, що після узгоджень ви зможете також долучитися до солідарної позиції», - сказав А.Парубій.

І.Мурнієце підкреслила, що Латвія неодноразово заявляла про не підтримку проекту Північний потік-2,  та зазначила, що цей лист буде обговорений у профільному Комітеті у закордонних справах. «На нашу думку,  питання України – дуже важливий аспект відносин між НАТО і Росією, і ми сподіваємось, що це питання буде винесено на обговорення на наступному саміті НАТО», - додала вона.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30