Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у середу з Комісаром Європейської Комісії з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоханесом Ганом.

Під час зустрічі А.Парубій підкреслив, що 2017 рік став знаковим у відносинах з ЄС – почав діяти безвізовий режим для наших громадян, у повному обсязі почала діяти Угода про асоціацію з ЄС, запроваджені торговельні преференції. Він подякував представникам Європейської Комісії за системну, постійну підтримку України і запевнив, що ці рішення стали для Українського парламенту стимулом для ефективнішого впровадження реформ в Україні.

«Після цих рішень Верховна  Рада змогла завершити цілий ряд системних реформ і розпочати нові», - сказав він і нагадав, що за два останніх місяці Парламент ухвалив освітню, судову, пенсійну, медичну реформи, розпочали масштабну виборчу реформу, ухвалив у першому читанні закон щодо приватизації державних підприємств. «Зокрема, ухвалення закону, який торкається принципів приватизації, в цілому, дозволить розблокувати приватизаційні процеси», - сказав він і висловив сподівання, що до кінця року це питання буде вирішено.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Парламент «працює дієво, ефективно і рішуче йде шляхом реформ, розуміючи, що попереду ще багато завдань, які має виконувати Український парламент для українського суспільства та відповідно до наших зобов’язань перед ЄС».

Своєю чергою, Й. Ган наголосив, що Верховна Рада, повною мірою відображаючи голос народу, має бути активно задіяна у впровадженні реформ. Розуміючи труднощі Української держави на шляху ухвалення та імплементації реформ у різних сферах, він порадив зосередитись на питанні імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

За словами Комісара Європейської Комісії, «цей шлях передбачає дуже довгий перелік питань щодо виконання взятих Верховною Радою зобов’язань, зокрема, ухвалення законодавства, що їх забезпечуватиме». Він підкреслив, що йдеться не про теоретичні речі, а про конкретні наслідки спільної роботи. У цьому контексті Й.Ган поінформував, що за наслідками затвердження всеохоплюючої зони вільної торгівлі вже можна побачити, які здобутки приносить це рішення. «Ця частина Угоди застосовувалася тимчасово, водночас, за попередні три чверті року обсяг експорту зріс на 28 відсотків. Це врешті приведе до створення нових робочих місць», - підкреслив він

Комісар Європейської Комісії вважає, що необхідно визначити конкретний план і конкретні дати щодо виконання Дорожньої карти з імплементації Угоди про асоціацію. «Громадяни України мають відслідковувати, що зроблено і що має бути зроблено, - зауважив він. – Розумію, що це велика довга робота, але головна мета цієї роботи полягає у створенні сильного і незламного зв’язку з Європейським Союзом, який надасть можливості руху для людей, можливості економічного росту. Це дуже гарний інструмент, який необхідно зараз повністю використати». На переконання Й.Гана, важливо, щоб Дорожня карта, де будуть вписані терміни виконання і певні дії, також була ухвалена Верховною Радою України. 

Голова Верховної Ради підкреслив, що згідно українського законодавства жодна реформа не може пройти без парламенту. «Роль парламенту дуже важлива. Водночас, комплексні і складні реформи - це весь час довгі і важкі дискусії», - сказав він і поінформував, що під час ухвалення перелічених реформ декілька тижнів розглядалися численні поправки.

А.Парубій, наголошуючи на позитивних і конструктивних відносинах з Урядом та залученні Кабінету Міністрів до формування порядку денного Ради, висловився за створення робочої групи по напрацюванню плану щодо виконання Угоди про асоціацію. «Результатом може бути спільний документ від Уряду і Верховної Ради, проголосований і підтриманий парламентом в цілому», - сказав він, зауваживши, що у орієнтуватимуться на рекомендації Комітету з питань євроінтеграції і Віце-Прем’єр-Міністра Уряду з цих питань.

Голова Українського парламенту також звернувся із проханням підтримати запропонований Литвою проект підтримки України (так званий план Маршалла). На його переконання, чітко визначений план впровадження такого проекту та зовнішня підтримка сприятиме організації роботи Верховної Ради у напрямку виконання Угоди про асоціацію.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00