Виступ

Голови Верховної Ради України А.В. Парубія

на відкритті 6-ї сесії Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ

 

Шановні Співпрезиденти!

Ваші Високоповажності!

Колеги!

Шановні члени Асамблеї!

 

Щиро вітаю Вас в Україні!

На жаль, зараз у нашій країні триває війна, розв’язана російським окупантом. У цю хвилину кращі сини і доньки України на передовій на Донбасі бережуть наш спокій і мир не тільки України, а й всієї Європи від агресії путінської Росії.

Але навіть тут, у Києві, у мирному тилу, далеко від фронту, ми відчуваємо удари війни. Проросійські терористи здійснюють теракти проти військових, парламентарів, викрадають мирних громадян. Вчора ввечері від куль ворога біля Києва загинула відданий патріот України, відомий волонтер, військовослужбовець, учасник Революції Гідності та війни на Донбасі Аміна Окуєва.

Прошу вшанувати пам'ять цієї відважної жінки хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання!)

Дякую!

Шановні колеги!

Передусім скористаюся цією чудовою нагодою, щоб висловити вдячність представникам Європейського Парламенту, які зробили можливим отримання Україною безвізу, дали старт імплементації Угоди про асоціацію та торгівельним преференціям і зробили цей рік роком “успішної історії” у взаємовідносинах України та ЄС.

Щиро переконаний, що спільні європейські цінності – повага до демократії, прав людини і верховенства права – можуть дійсно творити дива, оскільки реформують пострадянську країну у заможну, демократичну та соціально орієнтовану державу, в якій громадянське суспільство відіграє надзвичайно важливу роль.   

Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ є унікальною платформою співробітництва в рамках Східного Партнерства, покликаною забезпечувати на багатосторонньому рівні прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції між ЄС та державами-партнерами. Переконаний, що такого роду регулярні  міжпарламентські дискусії дають можливість  правильно оцінити  виклики, які стоять перед нашими націями, та виробити спільні підходи до подолання цих викликів. Без повноцінної участі парламентаріїв і громадянського суспільства досягти успіху в подальшій демократизації наших країн, забезпечення їх сталого розвитку та економічного процвітання, що власне і є однією з ключових цілей Східного партнерства, як на мене, вбачається неможливим. 

Україна є прикладом таких перетворень, в умовах, коли ми знаходимося на першій лінії захисту та відстоювання спільних цінностей демократії, прав людини та верховенства права.

Ми усі усвідомлюємо, що безпекова ситуація в країнах-партнерах і в Україні залишається складною.

Україна зіштовхнулася з найбільшим викликом з часів здобуття незалежності – триваючою російською агресією, окупацією частини території, гібридною війною, яка розгорнута в усіх вимірах – у військовому, політичному, економічному, гуманітарному, інформаційному.

Росія, ігноруючи норми й стандарти міжнародного права, включаючи Статут ООН та Хельсінкський Заключний Акт, зухвало анексувала український Крим і продовжує реалізовувати свою агресивну політику в окремих районах Луганської та Донецької областей.

Офіційна Москва продовжує експансіоністську політику і щодо інших країн-партнерів, формуючи усе нові виклики для наших держав.

Позиція України –  проста й чітка.

Ми хочемо миру і докладаємо усіх можливих зусиль задля його забезпечення.

Ми домагаємося відновлення свого суверенітету і територіальної цілісності у відповідності до норм міжнародного права; захищаємо незалежність нашої держави, використовуючи політико-дипломатичні та міжнародно-правові механізми.

Однак Російська Федерація продовжує ігнорувати міжнародне право, не дотримуватися своїх зобов’язань і порушувати міжнародні конвенції і весь принцип безпеки у світі, встановлений після Другої світової війни.

Упевнений, що поступки порушнику, руйнівнику системи міжнародної безпеки чи компроміси з ним неможливі. Виторговувати в агресора мир означає постачати йому засоби для нової війни.

Відтак переконані, що ціна для Росії за брутальне порушення міжнародного права та агресивну політику стосовно інших держав повинна постійно зростати!

Ми вдячні міжнародному співтовариству за санкції проти агресора, які повинні тривати й посилюватись аж до повного відновлення територіальної цілісності України, інших наших держав-партнерів у відповідності до норм міжнародного права.

Роль парламентських інституцій є дуже важливою. Користуючись нагодою, дозвольте висловити особливу подяку присутнім членам Європарламенту за прийняту 5 жовтня термінову резолюцію щодо кримськотатарських лідерів, які перебували у російському полоні та журналіста Миколи Семени.

Шановні пані та панове!

Щиро переконаний, що підтримка з боку Європейського Союзу є одним з найбільш потужних двигунів позитивних перетворень у наших державах.

        Попри усі складнощі, пов’язані з російською агресією, 2017 рік став дійсно успішним роком у відносинах України та ЄС:

u почав діяти безвізовий режим поїздок для українських громадян,

u у повному обсязі запрацювала Угода про асоціацію,                    

u запроваджено торгівельні преференції.

Ще п’ять років тому неможливо було собі уявити, що доля Євросоюзу в нашій зовнішній торгівлі становитиме більше 40%, а Росії – менше 25%. А сьогодні це стало реальністю.

 

Для нас питання європейської інтеграції України нерозривно пов’язане з проведенням безпрецедентних реформ в країні.

Ми маємо амбітний список пріоритетних реформ та відповідних проектів законодавчих актів, який стосується усіх сфер життєдіяльності.

     За останні два місяці Український парламент створив законодавчу основу і дав старт таким ключовим реформам:

реформі системи освіти, яка викликала жваву дискусію;

пенсійній реформі,

реформі охорони здоров’я,

судовій реформі,

закону з кібербезпеки.

  Також ми продовжуємо інтенсивно працювати над імплементацією реформ у сферах:

децентралізації;

оборонного та безпекового секторів;

банківського і фінансового сектору;

державних закупівель;

впровадження прозорого ринку енергетики;

     

Запроваджено прозору систему фінансування політичних партій з державного бюджету, що стало важливим кроком з метою зменшення ризиків політичної корупції.

      Надзвичайно активну позицію у сфері антикорупційної політики займає громадянське суспільство, журналісти та неурядові організації. Відкрита та прозора система електронного декларування, реєстрів власності забезпечує можливість широкої участі громадян у протидії корупції на усіх рівнях влади.

        У першу чергу успішні реформи вимагає українське суспільство і нам вдалося суттєво розвинути прогрес за ключовими напрямами розвитку Української держави.

       І хотів би наголосити, що поступ України до ЄС не зупинить ані російська агресія, ані діяльність проросійських лобістів у країнах Євросоюзу.

      Через історії «успіху окремих держав-партнерів» маємо засвідчити, що пріоритет зовнішньої  політики – європейська інтеграція – не порожній звук.

     

Грузія, Молдова, Україна мають вже на сьогодні безвізовий режим, функціональні зони вільної торгівлі, торгівельні преференції та ратифіковані Угоди про асоціацію, що є прикладом реалізації успішної співпраці і для інших держав Східного партнерства, які віддані принципам захисту демократії, прав людини та верховенства права.

      Ми всі усвідомлюємо, що останні роки видалися складними як для держав-партнерів, так і для ЄС, і нам усім доводиться працювати у дуже складних геополітичних умовах.

      Однак хочу висловити сподівання, що крок за кроком ми впевнено будемо доводити, що ми дійсно «Сильніші разом», і гасло Східного партнерства буде реалізовуватися у практичному вимірі. 

      Перед нашими країнами стоять спільні виклики та загрози сучасності, які вимагають спільної і солідарної відповіді та підтримки держав-членів ЄС.

      І ми маємо чудовий майданчик для реалізації співпраці та успішного подолання спільних для держав-партнерів та держав-членів ЄС викликів.

      Поточна – шоста сесія - Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, яка вперше відбувається в Україні, є чудовою нагодою обговорити подальший розвиток Східного партнерства напередодні Брюссельського саміту, який  відбудеться вже менш ніж за місяць і закладе фундамент нашої співпраці на подальші роки.

       

Сподіваюся, що сьогодні і завтра дебати сприятимуть кращому розумінню подальших спільних кроків у пріоритетних напрямах розвитку Східного партнерства, зокрема у питаннях безпеки, енергетики, транспорту та міжлюдських контактів.

Дозвольте побажати Вам, шановні колеги, плідної роботи, конструктивного обговорення та позитивних вражень від перебування на гостинній українській землі!

Дякую за увагу

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30