Голова Верховної Ради України А.В.Парубій під час зустрічі з делегацією Венеціанської комісії Ради Європи на чолі з Томасом Маркертом підкреслив, що для України «вкрай важливо, не применшуючи можливості вивчення національними меншинами своїх мов, забезпечити, як це і зазначено в українській Конституції, вивчення державної мови всіма громадянами України».

Андрій Парубій переконаний, що дискусії навколо закону "Про освіту", зокрема статті сьомої про мову навчання, викликані більш політичними, аніж правовими підставами, й наполягає на тому, щоб документ залишався у тому вигляді, в якому був проголосований парламентом.

Голова Парламенту висловив сподівання, що після аналізу Венеціанською комісією закон про освіту, у тому числі й стаття 7, залишиться в тому вигляді, у якому був ухвалений Верховною Радою України.

А.Парубій наголосив, що український закон про освіту відповідає і міжнародним зобов’язанням України, і Конституції України, тому він розраховує, що і в результаті сьогоднішньої дискусії, і в результаті детального вивчення й аналізу буде знайдено спільне розуміння та загальну позицію, які дадуть можливість розвивати мовні можливості в наступних законодавчих актах, зокрема, у законі про середню освіту.

Голова Верховної Ради, подякувавши членам делегації за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України у важкий для країни час, за надання професійних та оперативних висновків на законопроекти, зазначив, що  закон про освіту та, зокрема, статтю 7, «необхідно залишити в тому ж вигляді, в якому було знайдено компроміс у парламенті під час його розгляду».

Він нагадав, що стаття 7 закону "Про освіту" передбачає, що мовою навчання в українських навчальних закладах є державна мова, але водночас забезпечується вивчення рідної мови національними машинами, корінними народами, які проживають на території України, у початковій школі.

Голова Парламенту наголосив, що вивчення української мови всіма громадянами України є вкрай принциповим і важливим питанням, тому що торкається і питання національної безпеки та необхідності діяти злагоджено в умовах російської агресії. Він зазначив, що військовослужбовці в армії повинні розуміти накази, які віддаються державною мовою, а також те, що кожен громадянин не повинен бути обмежений у доступі до посад державної служби, важливих професій та державного управління, яке здійснюється державною мовою. «Для нас це важливо, тому що це питання і українського майбутнього – не може такого бути, щоб громадяни не володіли мовою держави. Водночас не можемо і допустити дискримінації національних меншин», - зазначив А.Парубій, додавши, що «не применшуючи важливості вивчення національними  меншинами рідних мов, ми повинні забезпечити вивчення державної мови всіма громадянами України».

Голова Парламенту переконаний, що дискусія має більш політичні, аніж правові підстави: «Дуже розраховую, що в результаті і цієї дискусії, і детального вивчення Закону «Про освіту» ми дійдемо висновку, що цей закон відповідає і Конституції України, і міжнародним стандартам».

А.Парубій поінформував присутніх про перебіг ухвалення вищезазначеного Закону та про основні складні моменти дискусії навколо нього, про пошук компромісу перед голосуванням. «Цей компроміс є важливий і вагомий, який виходить далеко за межі Закону «Про освіту», не тільки реформи освіти», - наголосив Голова Парламенту.

У ході розмови Голова Верховної Ради також зосередив увагу присутніх на тяглості історичних процесів, які полягали у тотальній русифікації поневолених народів, та необхідності розв’язання питання вивчення державної мови усіма громадянами.

У дискусії взяли участь представники всіх фракцій Українського парламенту.

Зокрема, Заступник Голови Верховної Ради О.Сироїд підкреслила, що «пропозиції закону про освіту - це ліквідація конфронтації у суспільстві». За її словами, «не йдеться про витіснення мов національних меншин - мова йде про обов'язок опанування державною мовою».

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації В.Сюмар зазначила, що «Україна цінує принцип різноманіття, водночас, і принцип утвердження самоідентичності українського народу та встановленні історичної справедливості». «Виходячи з позицій рівних можливостей, діти національних меншин зможуть вступити до українських вищих навчальних закладів, брати участь в органах місцевого самоврядування. Це буде еволюційний перехід до системи рівних можливостей», - наголосила вона і додала, що «Україна робить усе можливе, щоб наші громадяни були громадянами світу і вчили всі мови, а не залишалися в колонії руського миру».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30