«Україна повністю підтримує територіальну цілісність і єдність Іспанії. Одна з найбільших цінностей вільного світу полягає в дотриманні міжнародних прав і, зокрема, це стосується безпеки і кордонів в Європі. Ми повинні підтримувати ці цінності, аби унеможливити насильство і смерті людей», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з міністром закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс Кеседо. А.Парубій висловив вдячність Іспанії за послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, коли російський агресор перебуває на українській території. У відповідь Міністр закордонних справ Іспанії підкреслив, що «Іспанія підтримувала і буде підтримувати територіальну цілісність України і, зокрема, у ті моменти, коли частина української території незаконно анексована ворогом». «Ми будемо підтримувати Україну на всіх теренах - як двосторонніх, так і багатосторонніх. Ми розуміємо місце України в Європі. Україна - європейська країна. Україна - це є Європа. І ми поділяємо українські цінності», - наголосив Альфонсо Дастіс Кеседо.

Співрозмовники обговорили україно-іспанське міждержавне співробітництво як у форматі двосторонніх, так і багатосторонніх взаємин, зокрема, наголосили на важливості активізації міжпарламентського діалогу. «Міжпарламентська дипломатія сьогодні виходить на якісно новий рівень», - наголосив А.Парубій. Глава українського Парламенту звернувся до глави зовнішньополітичного відомства Іспанії із проханням підтримати позицію України в міжпарламентських організаціях, зокрема, в ПАРЄ: «Україна вважає неприйнятними та спекулятивними дискусії в ПАРЄ щодо повернення до роботи в альянсі делегації Росії. Жодна позиція, яка була висловлена в ПАРЄ стосовно дій Росії, не була нею виконана».

А.Парубій звернув увагу співрозмовника на активізацію ворога на сході України протягом останніх тижнів і дав зрозуміти, що агресія Росії стосується не тільки України, - це загроза є глобальною і несе в собі мету дестабілізувати Європу. Наслідками інформаційної війни, що є частиною війни гібридної, припустив він, можуть бути і події в Каталонії.

Своєю чергою, глава іспанського зовнішньополітичного відомства пояснив, що Уряд Іспанії, підтриманий парламентом країни, «був вимушений у відповідь на події у Каталонії вжити заходів в рамках чинного законодавства, аби стабілізувати ситуацію». Альфонсо Дастіс Кеседо повідомив, що на 21 грудня цього року призначені вибори у регіоні: «Народ Каталонії хотів бути почутим, і ця можливість їм надається». Він висловив сподівання, що після виборів ситуація унормується, відповідно до чинної Конституції, і Іспанія підтвердить  єдність країни. Сторони були обопільні, що на цьому шляху важливо зберегти стабільність і не допустити насильства. Водночас А.Парубій висловив упевненість, що «вибори відбудуться демократично, і Іспанія, як єдина держава, продемонструє збереження європейських цінностей».

Також в рамках перемовин Сторони обговорили проведення реформ в Україні. «Україна сьогодні інша, ніж була, – в країні ідуть глобальні реформи, країна просувається впевнено вперед», - сказав А.Парубій і додав: «Головний лейтмотив нашої зовнішньої політики – європейська інтеграція. Європейський Союз зможе сприяти забезпеченню добробуту та модернізації України. Тому ми зацікавлені в єдності та стабільності Європи».

Міністр закордонних справ передав Голові Верховної Ради  запрошення від його іспанської колеги відвідати Іспанію у зручний для українського Спікера час. А.Парубій із вдячністю прийняв запрошення.

У зустрічі взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Королівстві Іспанія Анатолій Щерба та голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50