Голова Верховної Ради України Андрій Парубій подякував Спеціальному представнику Держдепартаменту США у питаннях України Курту Волкеру під час зустрічі у п’ятницю за «дуже важливий вклад у підтримку суверенітету України і її територіальної цілісності». «Для нас дуже важлива трансатлантична єдність і підтримка України по обидва боки океану. Для нас дуже Важлива ваша особиста позиція, і той факт, що ви побували на сході України та на власні очі побачили наслідки російської агресії», - наголосив він.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань щодо ситуації на Сході України, можливість та аспекти застосування сил миротворчого контингенту ООН та здійснення заходів миротворчої місії, питання законодавчого забезпечення реформ в Україні.

А.Парубій зазначив, що в останній період російська агресія на Сході країни тільки зростає. Він повідомив, що за останні два місяці загинуло 10 українців і понад сімдесят військовослужбовців поранено, з початку року - 162 загиблих. «Росія продовжує нарощувати мілітарний потенціал на кордоні з Україною і продовжує будувати військову базу у Богучарах Воронезької обл., у Валуйках Білгородської обл., - додав він. - У нас є всі підстави говорити , що Путін продовжує проводити  агресивну політику і не планує змінювати свою позицію».  

Голова Верховної Ради заявив, що для України дуже важлива позиція США щодо продовження і посилення санкцій проти Російської Федерації, позитивно відзначивши, що пакет санкцій зачепив і  енергетичний сектор.

А.Парубій підкреслив, що Україна і країни Центральної і Східної Європи виступають категорично проти будівництва Північного потоку-2: «Наша позиція цілковито солідарна – ми готуємо лист до Європарламенту і до США, в якому вимагаємо припинити участь у будівництві та зупинити Північний поток-2».

Голова Верховної Ради нагадав про важливість для України отримати летальне оборонне озброєння: «Для України дуже велике значення більше полягає не у військово- технічному плані, а як ознака єдності у боротьбі проти агресії і проти порушення світового порядку». 

Своєю чергою, Курт Волкер наголосив, що радий співпрацювати у питаннях щодо відновлення територіальної цілісності і суверенітету України. Він також висловив співчуття щодо смертей українських солдат та підкреслив, що в Україні наявний «не заморожений конфлікт, а йде гаряча стадія війни, на якій щотижнево гинуть люди». Спецпредставник Держдепартаменту зазначив, що в Україні відбувається «не міжетнічний чи внутрішній конфлікт, а наявне російське вторгнення і окупація», і що необхідно шукати шляхи вирішення цього конфлікту – «важливо, щоб Росія визнала, що її зусилля зазнали великих втрат і поразки».

За його словами, Україна є більш уніфікованою зараз, ніж будь-коли за часів незалежності, більш орієнтованою на Захід і на успіх, і у якійсь мірі це є наслідком нападу Росії.

К.Волкер заявив, що Росія починає розуміти, що «напад на Україну має зворотні наслідки, що ціна, яку вони платять за агресію, не буде змінюватись: санкції не відмінять, міжнародна підтримка не зміниться, репутація не покращиться, російсько-американські та російсько-європейські відносини зазнають втрат від цієї ситуації, фінансові затрати також не зменшаться».

Позитивно відзначаючи роботу Верховної Ради щодо ухвалення багатьох реформаторських законопроектів, Спецпредставник зазначив, що «залишається багато роботи, але вже зроблені хороші кроки», він також відзначив і ухвалення Закону «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей», який, на його переконання, застосовуватиметься, коли Росія поверне територію.

Голова Верховної Ради зазначив, що справді вважає цю осінь успішною, і підкреслив, що будь-яка реформа в країні не може пройти без рішень Парламенту. «Парламент у багатьох питаннях бере на себе лідерство. Велика наша перевага ще й полягає у тому, що неймовірно гарні і системні відносини з Урядом. Адже нам доводиться в умовах агресії проводити реформи майже у всіх сферах суспільного життя, - сказав А.Парубій. – Важливо не помилитись, щоб вони були співставні, щоб вони не суперечили одна одній».

Голова Парламенту нагадав, що за півтора місяці були ухвалені масштабні освітня, пенсійна, медична реформи, проведено судову реформу. «В Європі є критики, що все йде не так і не так швидко, як би хотілось, але нехай назвуть хоч одну іншу країну у світі, яка б у такий короткий час здійснила реформу в суспільному управлінні», - зауважив він, нагадавши також і про ухвалення законів, «менших за масштабам, але не меншої ваги  - про електронні довірчі послуги – дуже важливий і прогресивний антикорупційний закон, про кібербезпеку тощо». «Вважаю, що парламент працює системно, злагоджено і долає найбільші виклики», - сказав Голова Верховної Ради.

Голова Верховної Ради зазначив, що ціль Путіна - не вплив на деякі регіони Донецької чи Луганської областей, а вплив на всю Україну, водночас той факт, що добровольці з Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та інших областей воюють проти російської агресії,- це вже є його поразка.

У цьому контексті він зазначив, що «Путін розуміє тільки мову сили - розуміючи це, краще будувати з ним розмову». 

К.Волкер, відзначаючи важливі зміни у різних галузях економіки, підкреслив, що необхідно підсилювати ці процеси: покращувати бізнес-клімат, залучати зовнішні інвестиції, залучати іноземний капітал, створювати нові робочі місця і боротися з корупцією.

На переконання К.Волкера, здійснення контролю безпеки на кордоні з Росією та по лінії зіткнення, відведення важкого озброєння у сховища та дотримання режиму тиші стало би кроком уперед. Водночас, він побажав робити Україну сильною і  стабільною.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00