Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з Маршалком Сенату Польщі Станіславом Карчевським у четвер відзначив високий рівень міжпарламентського співробітництва України та Польщі та реалізації спільних ініціатив. Він підкреслив, що для нього «дуже важливо, що всі ініціативи, які запланували, реалізуються».

А.Парубій назвав «приємною звісткою» надання спільній Литовсько-польсько-українській бригаді імені Князя Костянтина Острозького декілька днів тому. «Наша ініціатива, яку ми тут, у Верховній Раді, зініціювали, щоб присвоїти бригаді Литва-Польща-Україна звання князя Костянтина Острозького, кілька днів тому була реалізована», - сказав він.

Своєю чергою, Маршалок Сенату зазначив, що його візит в Україну присвячений ініціативі надати ім’я польського професора, видатного кардіохірурга, колишнього Міністра охорони здоров’я Збігнєва Реліги польській науковій бібліотеці в Києві. С. Карчевський повідомив, що він прибув до Києва з дружиною покійного професора та його сином. «Пан Реліга був видатним кардіохірургом, який здійснив першу операцію з пересадки серця у Польщі і одну з перших таких операцій у Європі», - сказав він і додав, що польський професор ефективно співпрацював з українськими кардіохірургами і навчав український студентів хірургії і майбутніх лікарів з кардіохірургії. «Наші міжособистісні стосунки стають все частішими і щоразу кращими», - підкреслив він.

С.Карчевський відзначив також високий рівень співпраці між оборонними відомствами обох країн. «Співпраця між міністерствами у галузі оборони активно розвивається. Радує також співпраця між оборонними відомствами і структурами НАТО», - наголосив він.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій також прогнозує, що найближчим часом буде узгоджено і підписано спільний лист-звернення до Європейської комісії України, Польщі і Литви щодо неприпустимості реалізації проекту «Північний потік-2» та загроз, що він несе.

«Дуже важливо, що наш лист про те, що «Північний потік» є загрозою для Європейського Союзу, фактично є узгодженим між нашими сторонами і у найближчий період буде підписаний», - сказав Парубій.

Довідково: 6 вересня поточного року під час зустрічі Голови Верховної Ради Андрія Парубія в рамках візиту до Польщі (м.Криниця) із головами Сейму і Сенату, А.Парубій запросив польську сторону долучитися до спільної ініціативи з Головою Сеймасу Литви Вікторасом Пранцкєтісом щодо підготовки спільної заяви до Єврокомісії про небезпеку, яку несе будівництво газопроводу. 

 

Фото А.Степаненка (Прес-служба Апарату Верховної Ради України)

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00