Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Сенату Парламенту Австралії Стівеном Перрі підкреслив, що у час найбільших випробувань підтримка австралійців для України дуже важлива, як важливим є засудження агресора Російської Федерації та підтримка проти неї санкцій.

А.Парубій подякував за тверду і непохитну позицію по відстоюванню незалежності та непорушності кордонів нашої держави, за вклад у подолання наслідків катастрофи на Чорнобильській атомній станції.

Голова Парламенту наголосив на важливості відновлення роботи групи дружби з Україною в Австралійському парламенті і додав: «Ми надаємо великої ваги міжпарламентським відносинам і сподіваємось, що створення міжпарламентських груп дружби в обох парламентах допоможуть активізувати взаємодію між парламентами».

Своєю чергою, Стівен Перрі зазначив, що за короткий візит до України він встиг переконатися, що обидва народи мають спільні цінності: вони патріоти, вміють долати перешкоди і є почуття гумору. Він також підтримав необхідність посилення та активізації міжпарламентських зв’язків та збільшення двосторонніх візитів парламентаріїв. З цією метою Президент Сенату запросив українських депутатів на чолі з Головою Парламенту відвідати Австралію.

Голова Верховної Ради запевнив, що до групи дружби України з Австралією увійшли дуже дієві депутати. «Це помітно через активізацію наших відносин», - сказав він та подякував за запрошення, зазначивши, що в Австралії дуже активна українська громада, яка тепло говорить про Австралію та підтримує Україну.

А. Парубій відзначив, що візит австралійської делегації відбувається у 25-ту річницю дипломатичних відносин між Україною та Австралією, і нагадав про те, що Австралія однією з перших визнала незалежність нашої країни та Голодомор в Україні у 1932-1933 рр. як геноцид українського народу, і тому «ми маємо в Австралії дуже близьких друзів і дуже надійних партнерів».

Відзначаючи, що між Україною і Австралією є великий потенціал для економічної співпраці, Спікер Парламенту наголосив, що «головне завдання – це на рівні парламентів зробити діалог більш активним».

Голова Верховної Ради у контексті подій в Україні зазначив, що «агресія Російської Федерації - це виклик усій системі безпеки, це глобальна загроза всьому вільному світу». «Цю загрозу відчувають країни Балтії, Польщі. Також це розуміють на другому кінці світу - у Японії», - додав він.

Глобальна загроза, за його словами, може мати наслідки для усіх країн, і збитий Боїнг «Malaysia Airlines» рейсу MH17 у липні 2015 року над територією Донеччини засвідчив таку загрозу: «Ця трагедія продемонструвала глобальність загрози російської агресії для усього світу». У зв’язку із цим А.Парубій подякував за активну участь Австралії у розслідуванні цієї трагедії і  висловив упевненість, що «в результаті слідчих дій буде не просто продемонстровано і покарано винних в цій трагедії, а також буде притягнуто їх до відповідальності».

Стівен Перрі подякував українцям за співпрацю «у ті тяжкі часи, коли було збито Боїнг рейсу МН-17, за те, що пліч-о-пліч змогли працювати над розслідуванням цієї авіакатастрофи», і відзначив, що «стосунки, що є між нами – це не просто дружні стосунки між двома парламентами». «Ми маємо друзів в Україні, у українців також є друзі в Австралії, багато українців зараз проживає на території Австралії», - сказав він.

Під час брифінгу Президент Сенату підкреслив, що як демократичний парламент, вони «завжди будуть працювати над тим, щоб демократія процвітала». Ми підтримуємо суверенітет вашої держави та ваших кордонів. «Весь той час, що ми будемо дружити, ми будемо поділяти ці цінності. Сьогодні, під час моїх зустрічей з Президентом, Прем’єр-Міністром і Паном спікером, ми говорили про те, що парламентарії обох країн мають співпрацювати і раді вітати парламентаріїв України на своїй землі. Звичайно, є такі проблеми в Австралії, яких немає в Україні, і в Україні, яких немає в Австралії, проте ми можемо підтримувати один одного в подоланні цих перешкод для того, щоб працювати на благо наших народів», - наголосив С.Перрі.

Президент Сенату Австралії зробив запис у Книзі почесних гостей Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30