Конференція «Європа Карпат», започаткована у 2010 році Сеймом Республіки Польща та особисто Мареком Кухцінським, є майданчиком для зустрічей та дискусій парламентаріїв, представників урядів, органів місцевого самоврядування та неурядових організацій держав Карпатської Конвенції (Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна) з метою обговорення актуальних проблем Карпатського регіону, окреслення шляхів їх розв’язання, а також підготовки висновків та пропозицій щодо активізації співпраці та реалізації спільних ініціатив у згаданій сфері для їх подальшого представлення на розгляд Урядів своїх держав.

Протягом 2003-2007 років основним визначником ініціативи інтеграції в рамках Карпатського регіону була Карпатська конвенція, підписана у Києві 23.05.2003 р. Протягом 2007–2011 років у Карпатському регіоні почало домінувати переконання, що ініціатива повинна носити субрегіональний характер співробітництва між країнами Карпатського регіону, яких об’єднує геополітичне становище, центральноєвропейська політична ідентичність та національні цінності, сформовані в результаті історичних процесів.

Кінцевою метою всіх заходів в рамках «Європи Карпат» повинна стати розробка європейської макрорегіональної стратегії розвитку Карпатського регіону.

Макрорегіональна Карпатська стратегія в першу чергу орієнтована на співпрацю у сфері економічного розвитку, охорони навколишнього середовища і культури. Ще одним стратегічним завданням має стати включення дороги «Віа Карпатія» до транс'європейської транспортної мережі TEN-T. Маршрут, який проходить через східні райони ЄС, повинен стати свого роду ядром, навколо якого буде сформовано сталий розвиток всього Карпатського регіону.

Конференція проводиться двічі на рік – у першому кварталі в Красічині Підкарпатського воєводства та у вересні - у Криниці Здруй Малопольського воєводства (в рамках щорічного Міжнародного економічного форуму). Першочерговою метою ініціативи «Європа Карпат» є розвиток польсько-словацько-української співпраці в рамках проекту «Зелені Карпати» (1999-2000 рр.). Велику увагу приділяється не лише збалансованому розвитку регіонів Центрально-Східної Європи, а й питанню здійснення політики «балансу економіки і екології».

Згодом зазначена ініціатива переросла у формат циклічної Конференції «Європа Карпат».

У рамках проведення Конференції Голова Верховної Ради України проведе ряд двосторонніх зустрічей, зокрема, з Маршалком Сейму Республіки Польщі Мареком Кухцінським, Маршалком Сенату Станіславом Карчевським. А.Парубій також виступить із доповіддю у дискусійній панелі "Як нам змінити ЄС?".

 

Довідково: 23 лютого 2013 року учасники Конференції підписали Красічинську декларацію, в якій заявлено про спільну координацію дій з метою розвитку Карпатського регіону у сферах поглибленого міждержавного, регіонального і транскордонного співробітництва в економічному, соціальному і культурному вимірах. Декларація також передбачає об’єднання спільних зусиль суспільств, парламентів, урядів і місцевої влади країн Карпатського регіону з метою просування інтересів регіону Карпат всередині ЄС.

Питання активізації міжпарламентського діалогу в рамках Конференції «Європа Карпат» є предметом обговорення парламентаріїв під час засідань Міжпарламентської Асамблеї Україна–Польща.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00