Голова Верховної Ради України А.Парубій привітав учасників заходу з нагоди відзначення 50-річчя існування та діяльності Світового Конгресу Українців. Спільне засідання за участю Комітетів з питань європейської інтеграції та у закордонних справах разом з делегатами Річних загальних зборів Світового Конгресу українців відбулося у середу.

«Сьогодні Світовий Конгрес Українців об’єднує  українські організації з 33 країн світу, активно співпрацює з українцями з інших держав та представляє інтереси 20 мільйонів українців по всьому світу»,- сказав А.Парубій, додавши: «Ми щиро вдячні Світовому Конгресу Українців і всьому закордонному українству за дієву допомогу у справі захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України».


Голова Парламенту, звертаючись до учасників засідання, нагадав, що нинішнього року Україна відзначає сторіччя Української революції, коли українці піднялися на створення своєї держави. Згадавши про події історичної давнини, він виокремив два найважливіші фактори, які стали причиною втрати державності, неможливості утвердити українську Державу вже тоді.

«Перший з них - брак єдності тогочасної політичної еліти. Другим фактором тодішнього неуспіху вважаю відсутність підтримки України на міжнародному рівні - те, що на міжнародних політичних форумах не було України, як єдиного політичного суб'єкта, те, що нас представляло інколи дві делегації, ворожі одна до одної», - сказав А.Парубій.

Він наголосив на важливості знати і аналізувати уроки минулого. «Внутрішня боротьба ослабила Україну перед лицем ворога, а ворог був той самий, що і сьогодні – Російська імперія, яка в різні часи мала різні назви, але незмінною була її імперська політика, зокрема і щодо України», - зазначив А.Парубій. За його словами, «Україна заплатила страшну ціну за поразку сторічної давнини: мільйони були змушені емігрувати, мільйони загинули від Великого Голодомору, мільйони були знищені диким більшовицьким терором. Платимо ми її і сьогодні, воюючи проти Російської імперії на Сході України і в окупованому Криму».

Голова Парламенту підкреслив, що цей історичний урок зберегла для нас, у великій мірі, діаспора – люди, які змушені були покинути вітчизну, але зберігали і українську історію, і українську традицію, пильнували архіви, передавали невтомне прагнення до створення української держави.

Сьогодні, сказав А.Парубій, Україні як ніколи потрібна консолідована підтримка згуртованої світової української громади. «Світовий Конгрес Українців становить собою впливову міжнародну силу, від якої залежать наші наступні кроки, дії і успіхи, яка надає підтримку зусиллям нашої держави для звільнення окупованих російськими агресорами українських земель, яка надавала серйозну підтримку нашій державі в отриманні безвізу і Асоціації», - сказав Голова Парламенту.

А.Парубій підкреслив, що Конгрес здійснює послідовну роботу з метою забезпечення максимальної допомоги Україні у її боротьбі проти зовнішньої агресії. Закордонне українство також надає велику допомогу пораненим українським воїнам та сім’ям загиблих героїв України.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що найближчим часом «ми зможемо вийти на позитивні рішення щодо надання Україні летальної оборонної зброї». «Сьогодні Україна має амбіції і прагнення, до яких маємо йти: це членство у ЄС і в НАТО. Це наші стратегічні цілі, навколо яких ми маємо об’єднуватися і працювати», - наголосив А.Парубій.

Голова Парламенту висловився за необхідність спільної роботи з діаспорою у площині максимального поширення у світі правдивої інформації про події в Україні задля успішного протистояння російській дезінформації та антиукраїнській пропаганді.

А.Парубій закликав членів Світового Конгресу Українців впливати на лідерів своїх держав щодо підтримки України. Він назвав НордСтрім2, трубопроводом «постачання корупції та енергетичної залежності в Європу» і «енергетичною зброєю Кремля».

Голова Парламенту також звернув увагу на академічний та мистецький фронти. «Тут Кремль намагається заперечити право України на існування, присвоює собі нашу давньоруську історію, «нацизує» наше минуле і сьогодення. Мережа спонсорованих Путіним «експертів» докладає неймовірних зусиль, щоб поширювати брехню про «громадянську війну в Україні», - сказав він і підкреслив, що «українці у світі - це невичерпний потенціал відстоювання культурних, політичних, економічних та міжнародних інтересів нашої держави».

Голова Верховної Ради України висловив глибоку вдячність Світовому Конгресу Українців, особисто Президенту Євгену Чолію, за «колосальну роботу та неоціненну допомогу і сподівання на подальшу плідну співпрацю в ім'я України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30