Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав делегацію Світового Конгресу українців на чолі з Президентом Євгеном Чолієм з 50-річчям створення організації. Він відзначив важливу роль української діаспори у питанні міжнародної підтримки України, зокрема, під час Революції гідності та проведення АТО: «Українська діаспора багато зробила для становлення і утвердження України. Українська діаспора забезпечувала надзвичайно важливу функцію – міжнародну підтримку, що дуже важливо для всього світового українства. А.Парубій подякував

Президент Світового конгресу українців Євген Чолій наголошує, що українська діаспора підтримає Україну на шляху до Європейського Союзу.

Є.Чолій привітав Парубія з 26-ю річницею незалежності України і великими успіхами в питанні євроінтеграції, зокрема, із завершенням процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також наданням безвізового режиму. «Я думаю, що це є великі успіхи для України на шляху євроінтеграції. Вітаю вас з цими успіхами і сподіваюся, і хочу запевнити, що асоційоване членство у Європейському Союзі є тільки першим етапом до повноправного членства в Європейському Союзі», - зазначив Президент СКУ і запевнив, що і Конгрес, і українська діаспора будуть повною мірою підтримувати Україну, аби вона якнайшвидше стала повноправним членом Європейського Союзу.

Голова Верховної Ради зауважив, що, незважаючи на велику кількість скептиків євроінтеграційного процесу, ратифікація Угоди і отримання безвізу стало можливим, і це є важливим кроком. «Ми вже бачимо переваги безвізового режиму - тисячі українців могли ним скористатись, - сказав він і наголосив. - Це питання, перш за все, - питання гідності. Гідності і відчуття себе громадянами і частиною Європи. Це справді є важлива подія. Можливо, не всі усвідомлюють її значення, але це був важливий крок. Україна провела величезну роботу, але не менш важливу здійснила українська діаспора по всім країнам, де Україна потребувала підтримки». Підписання Угоди про вільну торгівлю з Канадою, за його словами, було б неможливе без підтримки потужної української діаспори у Канаді.

Учасники зустрічі обговорили також питання безпеки, роботи спостережних місій на Донбасі, напрацювання спільного плану дій з Парламентом України та подальшого підписання Меморандуму, питання визнання голодомору в Україні геноцидом , активізації участі української діаспори у Міжнародних організаціях, таких ПАЧЕС, ПАРЄ та інших тощо.

Є.Чолій повідомив, що протягом наступних декількох місяців відбудуться конференції з нагоди відзначення 50-річчя створення організації по всім країнам світу, де представлені українські громади. Він також поінформував, що у Брюсселі починає роботу ще одна місія Світового Конгресу на чолі з Мариною Ярошевич.

Президент Світового Конгресу висловив свою думку щодо необхідності напрацювання єдиного голосу України на міжнародній арені, під час участі у міжнародних форумах, особливо в умовах війни, «бо це є питання стабільності держави».

У відповідь Голова Верховної Ради зауважив, що більшою мірою це питання політичної культури, що необхідно вести просвітницьку роботу, і вирішальним голосом може стати авторитет і досвід світових українських громад. «Знання і досвід, який ви маєте, важливий і достатній, щоб говорити і пояснювати нашим політикам», - сказав А.Парубій.

 

У зустрічі також взяли участь Генеральний Секретар СКУ Стефан Романів, Президент Конгресу українців Канади Павло Град, Директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук та Директор Представництва СКУ у Брюсселі Марина Ярошевич.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50