Шановні колеги!

 

Завершується останній пленарний тиждень шостої сесії Верховної Ради України VIII скликання.

Всього за час роботи цієї сесії було проведено 65 пленарних засідань. За цей час ухвалено 125 законів в цілому, з них - 25 ратифікацій. Було ухвалено  38 законів прийнято у першому та повторному читаннях, ухвалено 186 постанов та інших актів.

На виконання головних завдань шостої сесії ухвалено важливі Закони України, спрямовані  на державне будівництво, національну безпеку, аграрну політику, екологію, інформатизацію, молодіжну політику, транспорт, дорожнє будівництво, банківську сферу.

Прийнято за основу три кодекси та базові законопроекти з питань медичної і пенсійної реформи. Вся статистика була Вам роздана Апаратом Верховної Ради, щоб Ви могли і бачити її самі, і показувати на округах під час роботи з виборцями.

Але я хотів би нагадати, що саме протягом цієї сесії, 8 червня, Верховна Рада України ухвалила історичну Постанову для формування зовнішньополітичного курсу нашої держави, якою закріпила пріоритетність членства України в НАТО. Ми впевнено рухаємося на шляху до НАТО, і в рамках відзначення 20-ти ліття Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, ми мали можливість зустрічати тут, у Верховній Раді України, і Голову Парламентської Асамблеї НАТО, і до нас в Парламент завітав Генсек НАТО, також, у ці дні, Верховну Раду України відвідав Генеральний Секретар ООН.

Ми ухвалили цілий ряд законів, важливих для гуманітарної сфери, і дуже важливих законів для національної безпеки і оборони, для підвищення соціального статусу українських бійців.

На цій сесій Верховна Рада України встановила обов’язкові щотижневі квоти телепередач і фільмів українською мовою на телебаченні: 75% державної мови на загальнодержавних і регіональних телеканалах, 60% - на місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на телебаченні.

Було ухвалено Закон України про державну підтримку кінематографії в Україні.

Протягом цієї сесії ми заборонили символ сепаратизму в Україні – бандитську георгіївську стрічку.

Саме на цій сесії Парламент ратифікував Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

На цій сесії, особисто для мене, було великою честю підписати зі Спікером Палати представників Конгресу США Полом Райяном Меморандум «Про співпрацю між Верховною Радою України і Конгресом США».

Перед нами, друзі, стояло багато викликів. Не на всі виклики Верховна Рада України, очевидно, відповіла. Ми мали дуже багато дуже емоційних і складних тижнів, емоційних і складних днів, але я впевнений, - на цій сесії Верховна Рада України стала сильнішою, і всі ми стали сильнішими.

І коли я нагадував вам закони про НАТО, про квоти української мови, я хочу повернути усіх нас на кілька років назад, в  тому числі, коли в цьому залі і з цієї трибуни зачитувалась інформація про те, що Україна не підпише Угоду про Асоціацію, коли  в цьому залі приймалися Харківські угоди.

Я хочу вам нагадати про те, що ми приймаємо не просто статистику, не просто кількість законів і постанов, - ми приймаємо історичні рішення, які визначають долю нашої держави на довгий час вперед. І це приймається із скликання в скликання. І це приймається в цих стінах діючими депутатами Верховної Ради України. Приймаються речі, які мають стратегічне значення для Української держави. І наголошую, що жодна реформа в країні не може пройти без рішення Верховної Ради. Тому, колеги, я переконаний, що у нас має бути вищий рівень відповідальності.

Ми були свідками безпрецедентних атак на Український Парламент. І, на жаль, інколи своєю поведінкою у залі ми ці атаки підсилювали, а не давали їм відсіч, тому що на моє глибоке переконання, український парламентаризм і Український Парламент є головним фундаментом і державотворення, і демократії в Україні. І тому на нього здійснюються ключові атаки, бо він найбільш відкритий, найбільш доступний. Але від того він є і найбільш вразливий.

Хочу вас закликати до великої відповідальності, історичної відповідальності. У нас є цей шанс і кожному з нас доля дала і шанс, і обов’язок, і відповідальність працювати у Верховній Раді у найважчі для нашої країни часи, коли російський агресор продовжує атаки на нашу державу. Я дуже закликаю всіх робити все можливе, щоб Український Парламент був сильнішим і відповідальнішим.

Я нагадую, що у всі найважчі часи сучасної Української держави, а я маю честь з 1987 року бути у національно-визвольній боротьбі за Україну і пройшов увесь той період, Верховна Рада України була тим майданчиком, де ми відстоювали Українську державу спільно з українським суспільством, з народом України. І коли проголошували Українську державу в 1990, в 1991 році, і в 2004, і в 2014 році, - ми повинні мати усвідомлення того, які перед нами стоять виклики і завдання.

Тому я закликаю усіх нас, друзі, до мудрості, до відповідальності, до великої внутрішньої сили і до великого переконання, що тільки нашою згуртованою спільною позицією ми зможемо у важкий для України час захистити нашу державу, перемогти агресора і збудувати ту державу, про яку мріяли та за яку боролися.

Ми багато зробили, але ми ще можемо багато зробити. І дай нам Боже сили та єдності! Слава Україні!

Шановні колеги, відповідно до затвердженого нами календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України 14 липня передбачено завершення пленарної роботи на шостій сесії Верховної Ради  України.

Відповідно до статті 83 Конституції  України чергова сьома сесія Верховної Ради України восьмого скликання розпочне свою роботу у вівторок 5 вересня 2017 року. Нагадую, що наступного тижня народні депутати  України працюють з виборцями.

Дякую усім за плідну роботу.

 І шосту сесію Верховної Ради України восьмого скликання оголошую закритою.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
09 квітня 2024 17:46
08 квітня 2024 19:18
05 квітня 2024 11:46
03 квітня 2024 20:19
03 квітня 2024 13:43
03 квітня 2024 12:21