Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив у суботу на панельній дискусії «Карпатська макрорегіональна Стратегія: чи можемо створити нову якість співпраці в центрі Європи» 2-го Форуму місцевого розвитку у м.Трускавець Львівської області.

На початку зустрічі, вітаючи присутніх, А.Парубій зазначив, що для нього є «велика честь брати участь у цій панельній дискусії, коли можна проговорити плани регіональної співпраці і найголовніше – регіональної співпраці по наданню нової якості у відродженні і розбудові Карпатського регіону». «Регіональна співпраця – це важливий елемент європейської політики, - зазначив він. - Вважаю, що Європейський Союз отримав дуже багато завдяки використанню можливостей регіональної співпраці між певними країнами».

Голова Парламенту навів у якості прикладу досвід Норвегії щодо Північного союзу, створеного за парламентською ініціативою і на основі міжпарламентської співпраці. А.Парубій також нагадав, що з Маршалком Сейму Польської Республіки Мареком Кухцінським також активно обговорювалось питання співпраці як у рамках Центральної і Східної Європи, так і у рамках Балто-Чорноморського Союзу – від Грузії до Литви. «Ці формати, кожен з них по-своєму, є цікавими і важливими і мають свою перспективу - хтось більш безпекову, хтось інфраструктурну чи енергетичну платформу для співпраці», - підкреслив він.

Водночас, серед тих майданчиків, які зараз створюються, і в яких Україна бере участь А.Парубій назвав «регіональну співпрацю у Карпатському регіоні, який є унікальний для Європи і фактично у центрі Європи». «Карпатський регіон простирається на 1500 км від Братислави до ущелини «Залізні ворота» на кордоні Сербії і Румунії. Вісім європейських держав у тій чи іншій мірі залучені до цього регіону і відповідно зацікавлені у його розвитку, - наголосив Голова Верховної Ради і підкреслив. - Для українців така співпраця є особливою і найбільш важливою - Україна знаходиться на шляху до Європейського Союзу. Вітаю всіх з безвізовим режимом, який найбільш відчули прикордонні регіони. Це дуже важливий крок і елемент співпраці, це є поступ співпраці».

А.Парубій зазначив, що Україна найбільш зацікавлена, щоб співпраця у Карпатському регіоні вийшла на новий якісний рівень. «Карпати мають стати перспективою і шансом для українців, які тут проживають», - додав він.

Визнаючи, що Карпатські регіони не є першими в економічному розвитку України, і є багато труднощів з побудовою інфраструктури, пов’язаних з віддаленістю міст і сіл, Голова Верховної Ради повідомив, що відбувається постійний зв’язок з головами обласних і місцевих рад: «Проговорюємо співпрацю, можливість допомоги від уряду, щоб мали більший розвиток і перспективу». «Ми повинні зробити усе можливе, аби цей регіон став перспективою, шансом і одним з найбільш розвинених регіонів. І для цього є усі потенціали», - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій нагадав, що свого часу в Альпах один з інфраструктурних проектів «дав можливість стати цьому регіону відомому усьому світу як один з найбільш знакових», подібна стратегія реалізована у балтійських країнах і зараз реалізовується в регіоні Дунаю. «Весь досвід, який був використаний в інших регіонах, необхідно поширити і використати тут, у Карпатському регіоні», - зазначив він.

Голова Верховної Ради підкреслив важливість участі у дискусії Маршалка Польщі та представників Угорщини і Румунії. «Польська сторона є нашим надійним партнером, ініціатором стратегії, ініціатором розвитку Карпатського регіону, тут також є представники Угорщини і Румунії. Разом вісім держав мають дотичність до цього регіону, - сказав А.Парубій. - Ми повинні накреслити шлях, щоб залучити і об’єднати ці вісім держав до спільної співпраці, спільно скласти план інфраструктурного розвитку регіону, залучити європейські фінанси, за рахунок розвитку туризму зробити Карпатський регіон перспективним і знаковим не лише для цього регіону, а й для Європи і всього світу. Впевнений, що сьогоднішня дискусія стане певним кроком на цьому шляху».

 

Довідково: До гірської системи Карпатського регіону належать території восьми країн Європи - це Україна, Угорщина, Чехія, Польща, Словаччина, Румунія, Сербія та Австрія.

https://fex.net/#!673247438398

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33