За словами Голови Верховної Ради України А.Парубія в інтерв’ю телеканалу «РАДА» у п’ятницю, цього тижня ухвалено «понад два десятки позитивних рішень – вісім законів у цілому, сім законів - у першому читанні, п’ять постанов», що, на його думку, є «високим результатом роботи Верховної Ради України».

А.Парубій особливо відзначив роботу Парламенту у вівторок, коли розглядались блоки питань Комітетів з питань свободи слова та ЗМІ і екологічної політики: «Ми змогли повністю ці два тематичні блоки пройти. Ми вже говорили про закон про мову на телебаченні, і прийняли ще два закони з інформаційного блоку; також повний блок законопроектів, які були рекомендовані Комітетом з питань екологічної політики, були підтримані, - і вони навіть є ширшими, аніж питання екологічної політики, бо поміж них є закони, які давно просить прийняти Європейський Союз, зокрема, про оцінку впливу на довкілля». «Це є фактично гармонізація законодавства України та ЄС, - наголосив Голова Парламенту і додав, – Це закони, які можна назвати не тільки екологічними, а також і євроінтеграційними».

А.Парубій відмітив також і жорстку дискусію під час розгляду закону про кібербезпеку у четвер. «Цей закон був надзвичайно важливий для питання безпеки, бо інформаційна складова війни, яку веде проти нас Російська Федерація, є дуже значною», - сказав він і наголосив, - «У питанні кібербезпеки нам було важливо зробити крок вперед, і ми зробили цей крок».

За його словами, закон був обговорений, всі поправки, які викликали дискусію, були вилучені. І перед остаточним прийняттям в другому читанні було ухвалено рішення направити його на повторне друге читання. «Я сподіваюсь, вже у найближчі тижні ми зможемо остаточно цей закон прийняти, і я вважаю, що ми зняли ту інтригу, яка навколо цього закону почала розгортатись і в колах експертів, і в колах журналістів. Ми продемонстрували, що цей Парламент реформаторський, що цей Парламент приймає прогресивні закони», - наголосив Голова парламенту.

Торкаючись питання ухвалення Закону про мовні квоти на телебаченні, А.Парубій, зазначив, що він свого часу робив усе можливе для того, щоб «захистити українську мову, коли її знищувала попередня команда Януковича і його оточення». «Зараз маємо шанс посилити вплив і розвиток української мови. Тому всі законопроекти, які стосуються посилення впливу і поширення української мови, є для мене просто принциповими»,- додав він і повідомив, що доводиться вести численні консультації, аби вийти на рішення, яке здобула у сесійній залі більшість.

Голова Верховної Ради підкреслив, що це рішення призведе до ренесансу української пісні. «Ви почуєте ту українську музику, яка існує в закритих приміщеннях, а автори просто не мають змоги вийти на широкий загал. Я сьогодні не знаю ні однієї людини, яка би пошкодувала за це рішення про квоти на радіостанціях. Сьогодні мільйони українців для себе відкрили чудову українську пісню, естрадну сучасну пісню, і я впевнений, такою самою логікою будуть відбуватись події і про квоти української мови на телебаченні», - наголосив він.

А.Парубій особливо подякував Комітетові з питань свободи слова на чолі з В.Сюмар, який власне і готував цей закон між першим та другим читанням, і де відбувались непрості дебати і з громадськими діячами, і з експертами, і безпосередньо самими музикантами. Він зазначив, що для нього було дуже важливо, що ряд музикантів, артистів прийшли на сесію і були на балконі, аби надавати моральну підтримку під час прийняття закону. Водночас, близько години йшло обговорення, були спроби зірвати прийняття цього закону, але зрештою 269 голосів підтримали законопроект у другому читанні.

Подібне, за словами А.Парубія, відбулось і з Законом про «георгіївські стрічки». «Це, можливо, робила «п’ята колона», щоб не допустити підписання цього закону про заборону «георгіївських стрічок», які стали символом російської окупації і російської агресії, - зазначив він. - Але сьогодні я підписав і цей другий знаковий Закон про заборону використання «георгіївської стрічки» в Україні».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00