«Дякуємо Португалії за послідовну підтримку у наданні безвізового режиму Україні і розраховуємо, що вже в червні українцізможуть безперешкодно відвідувати країни ЄС», -  наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з Генеральним директором Управління зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Португальської Республіки Франсішку Антоніу Дуарте Лопешом.

Перший віце-спікер відзначила активізацію міжпарламентської співпраці між Україною і Португалією та подякувала її представникам  за підтримку євроінтеграційних прагнень України та територіальної цілісності і суверенітету.

Ірина Геращенко констатувала, що безпекова і гуманітарна ситуація у тимчасово окупованому Криму та в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) залишається вкрай напруженою.

У цьому контексті представник підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко поінформувала Генерального директораУправління зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Португальської Республіки про результати останнього засідання робочих підгруп ТКГ у Мінську, що відбувся 26 квітня 2017 року.

Ірина Геращенко засудила підрив автомобіля СММ ОБСЄ 23 квітня в ОРЛО, внаслідок якого загинули та зазнали поранень представники місії ОБСЄ.

«Українська сторона рішуче засуджує будь - яку агресію щодо міжнародних місій на Донбасі, ми покладаємо відповідальність за цей теракт на бойовиків, контрольованих Російською Федерацією, і вимагаємо розслідування цього злочину та покарання винних», - наголосила І. Геращенко.

Франсішко Антоніо Дуарте Лопеш поінформував, що в рамках візиту до України під час зустрічі з представниками Офісу ОБСЄ в Україні обговорював зазначене питання.

«Ми вважаємо, що СММ ОБСЄ на Донбасі має працювати безперешкодно на всій тимчасово окупованій території, особливо поблизу кордону з Росією», - наголосив Генеральний директор Управління зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Португальської Республіки.

Ірина Геращенко звернула увагу представника Португалії на те, що у березні бойовики здійснили рейдерське захоплення українських підприємств на окупованих територіях, і зараз разом з Російською Федерацією намагаються налагодити збут виробленої продукції захоплених підприємств на ринках третіх країн.

«На Донбасі фактично відбулись рейдерські захоплення українських підприємств, і зараз ОРДЛО намагаються виходити на ринки третіх країн, змінюючи сертифікацію походження продукції у шахрайський спосіб. Ми розраховуємо на підтримку країн ЄС у питанні неприпустимості доступу продукції з вкрадених і захоплених підприємств на ринки третіх країн», - зауважила народний депутат України.

Особливої уваги на зустрічі було надано питанню роботі гуманітарної підгрупи ТКГ. Ірина Геращенко поінформувала, що зараз в ОРДЛО незаконно утримується 127 осіб, серед яких є цивільні і військові.

Перший віце-спікер підкреслила, що переговори щодо звільнення заручників відбуваються у досить напруженій атмосфері. Політик поінформувала, що попередньо було досягнуто домовленостей про початок перевірки осіб, які відмовляються переміщуватись до ОРДЛО в рамках процесу звільнення 18 квітня, проте в той же день представники ОРДЛО не виконали своїх обіцянок.

При цьому представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ поінформувала, про останні досягнуті домовленості, зокрема, що 28 квітня за участі представників ОБСЄ та офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини має розпочатись процес верифікації заяв осіб, які відмовляються повертатися на тимчасово окуповані території. «Ми розраховуємо, що це сприятиме звільненню наших громадян», - сподівається І. Геращенко.

Своєю чергою, Генеральний директор Управління зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Португальської Республіки підтвердив, що Португалія буде і в подальшому підтримувати Україну та сприятиме захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

Франсішко Антоніо Дуарте Лопеш зауважив, що у Португалії існує велика діаспора українців, і в цьому контексті отримання Україною безвізового режиму лише сприятиме активізації співпраці у різних сферах.

Під час зустрічі сторони також обговорили можливість здійснення найближчим часом двосторонніх візитів між делегаціями парламентів України та Португалії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31